Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Di-🔑-Psy: Το κλειδί της Οπτικοποίησης για παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες ή Αυτισμό

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

Ορφανάκη Ελευθερία, Ψυχολόγος

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς και σε όλους τους ειδικούς που εμπλέκονται στην υποστήριξη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Περιγραφή σεμιναρίου

Ποιο είναι το κλειδί για να "ξεκλειδώσουμε" το δυναμικό των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, ή με αυτισμό (ΔΑΦ);

Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μαθαίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά με τη βοήθεια των εικόνων. Τι γίνεται όμως όταν οι εικόνες δεν παρέχονται ως απτά ερεθίσματα; Υπάρχει τρόπος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φτιάχνουν τις δικές τους νοερές αναπαραστάσεις και να συνθέτουν τις δικές τους εικόνες, τις οποίες φέρουν σε αφθονία μέσα τους. Ότι σκέφτονται ή λένε τα παιδιά είναι γεμάτο με εικονοποιήσεις, η φαντασία τους κατοικείται νομίμως από εικόνες.
Μέσω της οπτικοποίησης, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μαθαίνουν να φτιάχνουν τις δικές τους εσωτερικευμένες εικόνες, οι οποίες θα αποβούν μια ουσιαστική βοήθεια τόσο στα κείμενα που καλούνται να διαβάσουν (ανάγνωση), όσο και σε εκείνα που χρειάζεται να γράψουν (στη γραπτή έκφραση).

Τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος παρουσιάζουν σημαντικά ελλείμματα στην φαντασία, στον περιγραφικό λόγο, στην ανάπτυξη του γραπτού και προφορικού λόγου με ολοκληρωμένες και σύνθετες προτάσεις. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι οπτικοί τύποι, συνεπώς οι εικόνες είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση του κόσμου γύρω τους. Ο επικοινωνιακός λόγος μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα δημιουργίας νοητικών αναπαραστάσεων. Τόσο τα παιδιά με ΔΑΦ προσχολικής ηλικίας, όσο και παιδιά με ΔΑΦ μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν κατακτήσει αυτές τις δεξιότητες, μπορούν μέσω του προγράμματος να εκπαιδευτούν με ένα σύστημα οργάνωσης της σκέψης με νοερές εικόνες που θα ενισχύσουν την κριτική σκέψη τους και τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν στο μυαλό τους το ζητούμενο, με τελικό στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας.

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής:
Για εγγραφές έως 15/05 100€
Για εγγραφές από 16/05 120€
Στις αναγραφόμενες τιμές δε περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α 24%.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων

Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση, οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν το υλικό της εισήγησης σε CD, καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.