Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εργαστήρι Δραματοθεραπείας: ΜΝΗΜΕΣ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΡΟΕΣ-Κέντρο Αυτογνωσίας, Δραματοθεραπείας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Αφροδίτη Φουτρή (Κοινωνιολόγος, Δραματοθεραπεύτρια)
Η Αφροδίτη Φουτρή σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δραματοθεραπεία στον Αιώνα. Έχει κάνει σπουδές Θεάτρου δείχνοντας ιδαίτερο ενδιαφέρον για το παιδικοό θέατρο και το παραμύθι. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με την ψυχική υγεία, τη θεραπεία μέσω τέχνης και το θέατρο. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες μέσω ανακοινώσεων και βιωματικών εργαστηρίων. Από το Δεκέμβριο του 2007 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ως Κοινωνιολόγος. Έχει συνεργαστεί με διάφορες Κοινωνικές Οργανώσεις προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε άτομα και ομάδες που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό. Ως Δραματοθεραπεύτρια συνεργάζεται με το Κέντρο Αυτογνωσίας, Δραματοθεραπείας και Επαγγελματικής Ανάπτυξης-ΡΟΕΣ, διοργανώνοντας βιωματικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια Δραματοθεραπείας και ατομικές συνεδρίες σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Έχει εργαστεί ως εκαπιδεύτρια καθηγητών στα πλαίσια της ανάπτυξης της δημιουργικής Διδασκαλίας και ως σύμβουλος απασχόλησης σε ειδικές ομάδες γυναικών και μεταναστών. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τις τελετουργίες του τόπου μας στο θέμα της απώλειας και του πένθους και την επίδραση τους σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο και εξακολουθεί να συλλέγει υλικό. Είναι πιστοποιημένη σύμβουλος του ΕΚΕΠΙΣ και μέλος της ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος.

Περιγραφή σεμιναρίου

 Η μνημοσύνη ήταν τιτάνιδα, κόρη του ουρανού και της γης. Ήταν η προσωποποίηση της μνημης αφού βοήθησε στη διατήρηση των μύθων πριν από την εισαγωγή της γραφής μέσω της απομνημόνευσης. Ήταν προστάτης της προφορικής παράδοσης και των ποιητών. Οι αναπαραστάσεις του παρελθόντος από τα άτομα συγκροτούν ταυτόχρονα και τη συλλογική μνήμη. Οι μνήμες που συγκροτούν την ταυτότητα μας δεν είναι μονάχα δικές μας αλλά τις έχουμε κληρονομήσει κατα κάποιον τρόπο μέσα από τις οικογένειες, τις κοινωνίες και τις πολιτισμικές μας παραδόσεις.

Τι συναισθήματα όμως αναδύονται μνημονεύοντας περασμένες καταστάσεις , πρόσωπα και πατρίδες και τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι μνημες στο παρόν, σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο; Πώς επηρεάζει το παρελθόν μας το ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε, τι σκεφτόμαστε, πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους; Τι επιπτώσεις έχει η προσωπική και συλλογική μας ιστορία στη σκέψη μας, στα πιστεύω μας και στις συμπεριφορές μας;

Σε αυτό το εργαστήρι, έχοντας σαν βασικό μας ερέθισμα μια φωτογραφία θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα μέσα από βιωματικές ασκήσεις Δραματοθεραπείας , θα φέρουμε τις μνήμες μας στο εδώ και τώρα, αφουγκραζόμενοι τα συναισθήματα που αναδύονται και θα έρθουμε αντιμέτωποι με κοινά βιώματα από άλλους ανθρώπους που φαινομενικά μπορεί να θεωρούμε ως διαφορετικούς αλλά με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινούς τόπους.

Για τη συμμετοχή στο εργαστήρι δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας μια φωτογραφία σημαντική για εσάς και άνετα ρούχα.

Κική Δημουλά, Αυτοσυντήρηση
Θα πρέπει να ήταν άνοιξη
γιατί η μνήμη αυτή
υπερπηδώντας παπαρούνες έρχεται.
Εκτός εαν η νοσταλγία
από πολύ βιασύνη,
Παραγνώρισ’ ενθυμούμενο.
Μοιάζουνε τόσο μεταξύ τους όλα
όταν τα πάρει ο χαμός.
Αλλά μπορεί να ΄ναι ξένο αυτό το φόντο,
να’ναι παπαρούνες δανεισμένες
από μιαν άλλην ιστορία,
δική μου ή ξένη.
Τα κάνει κάτι τέτοια η αναπόληση.
Από φιλοκαλία κι έπαρση.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.