Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Βιωματικό Σεμινάριο: Η Θεατροπαιδαγωγική μέθοδος ως εκπαιδευτικό μέσο και εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Κατσαρίδου Μάρθα, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Παιδαγωγός Θεάτρου, Δασκάλα
Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι δασκάλα σε σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος Σ.Ε.Π. στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και διδάσκει το μάθημα «Θεατρικό Παιχνίδι» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. και υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας. Υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο και Εκπαίδευση στο Goldsmith’s College, University of London. Διδάκτωρ του Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. το 2011. Έχει σχεδιάσει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τα Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς και Κύπρου καθώς και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο οποίο υπήρξε αντιπρόεδρος (2011-2014). Έχει διδάξει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει συνεργαστεί ως εμψυχώτρια με τα National Theatre και Tricycle Theatre (Λονδίνο), με πολιτιστικούς συλλόγους και σχολεία, και ως ηθοποιός σε παραστάσεις. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας με τίτλο Η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος. Μια πρόταση για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σε διαπολιτισμική τάξη (Σταμούλης, 2014). Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.
Koldobika G. Vío, Παιδαγωγός Θεάτρου, Σκηνοθέτης
Ο Koldobika G. Vío είναι ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της Παιδαγωγικής της Έκφρασης στην Ισπανία. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Universidad del País Vasco. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στα Πανεπιστήμια Ramon Llull στη Βαρκελώνη και Porto στην Πορτογαλία. Από το 2001 ως σήμερα πραγματοποιεί τα ετήσια klownklusiones στο Πανεπιστήμιο της Ειρήνης της Βαρκελώνης. Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις με επαγγελματικούς θιάσους και παιδιά. Η τελευταία του σκηνοθεσία (2016) ήταν «Το Δώρο» για το Κ.Θ.Β.Ε. Έχει εργαστεί σε ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα-εργαστηρία σε διάφορες χώρες: Παλαιστίνη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Βραζιλία, Νότιο-Αφρική, Γερμανία, Γαλλία. Δίδαξε Θέατρο Δρόμου και Κουκλοθέατρο στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου-Παντομίμας του Κιλκίς. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου του Bilbao- Ισπανία. Έχει συνεργαστεί με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε διαφορετικά θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα (σχεδιασμός και εμψύχωση). Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Εntrenando emociones» (Ψυχολογία-παιδαγωγική-συναίσθημα: Μια προσέγγιση μέσω της τέχνης). Έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Σε ποιους απευθύνεται

Το βιωματικό σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, εμψυχωτές ομάδων, παιδαγωγούς και γενικότερα επαγγελματίες και σπουδαστές από τους κλάδους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής και της Πρόνοιας που επιθυμούν να επικαιροποιήσουν ή/και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αναφορικά με το θέατρο στην εκπαίδευση.

Σκοπός

Στόχος του συγκεκριμένου βιωματικού σεμιναρίου είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές, προσεγγίσεις και τεχνικές της θεατροπαιδαγωγικής μεθόδου, προκειμένου κάθε παιδαγωγός ή εμψυχωτής ομάδας να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει με διαφορετικές μορφές: ως μορφή τέχνης με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, ως εκπαιδευτικό μέσο με την αξιοποίηση θεατρικών τεχνικών, δραματοποίησης και εκπαιδευτικού δράματος για τη διδασκαλία διαφόρων μαθημάτων εντός ή εκτός του Αναλυτικού Προγράμματος και ακόμη ως εργαλείο έρευνας και κοινωνικής παρέμβασης με τη χρήση θεατρικών τεχνικών, θεατρικού παιχνιδιού, κοινωνικού θεάτρου σε δραστηριότητες για κριτική τοποθέτηση, λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων και προσωπική έκφραση των συμμετεχόντων σε κοινωνικά θέματα.

Περιγραφή σεμιναρίου

Ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για τη θέση των παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση. Έχει επανειλημμένα τονιστεί η συμβολή του θεάτρου στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής έκφρασης των μαθητών ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στον εκπαιδευτικό - κοινωνικοποιητικό του ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, μάχιμοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, θεωρητικοί και εκπαιδευτές εκπαιδευτών, που αναζητούν εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία διαφόρων μαθημάτων εντός ή εκτός του Αναλυτικού Προγράμματος, στρέφονται προς τη χρήση θεατρικών πρακτικών. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, ο τομέας του «θεάτρου στην εκπαίδευση» και της θεατροπαιδαγωγικής μεθόδου παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη και στον ελλαδικό χώρο.

Θεματικές Ενότητες
Θέατρο στην εκπαίδευση - Η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος
Βασικές αρχές, προσεγγίσεις διαφορετικών σχολών, μεθοδολογία, τεχνικές.
Δημιουργικότητα
Βασικές αρχές, φαντασία, εμψύχωση αντικειμένων
Η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος ως εκπαιδευτικό μέσο
Ένα παράδειγμα για την προσέγγιση της Διδασκαλίας της Λογοτεχνίας
Η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος ως εργαλείο έρευνας και κοινωνικής παρέμβασης
Ένα παράδειγμα για την προσέγγιση της Παιδαγωγικής της Ειρήνης
Αισθητική Προσέγγιση
Το τελικό προϊόν της θεατροπαιδαγωγικής διαδικασίας

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος
Προεγγραφή έως 6/12/16
- Φοιτητές / Άνεργοι: 85€
- Εκπαιδευτικοί / Επαγγελματίες: 95€
Εκπρόθεσμη ή Απευθείας Εγγραφή: 115€

Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται:
- Βεβαίωση Παρακολούθησης από το πιστοποιημένο ΚΔΒΜ της Employ
- Πλούσιο και Εξειδικευμένο επιστημονικό υλικό, σχετικά με την περαιτέρω κατάρτιση στο
αντικείμενο της επιμόρφωσης
- Φάκελος συνέδρου
- Μπλοκ σημειώσεων
- Στυλό
- Coffee Break

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.