Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Περί Ψυχής - Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο από τη Διεθνή Ένωση Συμβουλευτικής
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Συντονιστής: Βαγγέλης Θανέλλος

Περιγραφή σεμιναρίου

Η Ομαδική Ανάλυση, τοποθετεί το άτομο, κάθε άτομο, στο κέντρο χωρίς να αποκλείει τα άλλα μέλη της ομάδας, βρίσκοντας έτσι ένα κοινό έδαφος, όχι τόσο κάποιων ταυτόσημων ή ίδιων προβληματικών καταστάσεων του καθενός, αλλά έναν κοινό τόπο που συνδέει όλα τα μέλη της ομάδας, όπου συνδέει τον καθένα με τον άλλον αλλά και με την ομάδα ως σύνολο. Το άτομο, χωρίς να χάνει την μοναδικότητά του, γίνεται μέρος του συνόλου της ομάδας, δουλεύοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προσωπικά του θέματα και ανάγκες.

Ο σκοπός της θεραπείας είναι η θεραπευτική αλλαγή. Ο συμμετέχοντας, καλείται να αλλάξει, δηλαδή, να επανατοποθετηθεί σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.
Η ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, σκοπεύει να προσφέρει στους συμμετέχοντες μία «διορθωτική συναισθηματική εμπειρία». Η διορθωτική αυτή εμπειρία, προκύπτει από την ανάλυση των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και από αυτό καθ’ εαυτό το βίωμα της ύπαρξης μέσα στην ομάδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας (διαδικασία).

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η αναλυτική ομάδα είναι μια μικρογραφία του κόσμου, μια ομάδα που φιλοδοξούμε να είναι αντιπροσωπευτική της ευρύτερης κοινότητας, από την οποία και όλοι προερχόμαστε. Εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα στην ομάδα, τότε σταδιακά ο καθένας αναδημιουργεί μέσα στην αναλυτική ομάδα, τον αστερισμό των σχέσεων που χαρακτηρίζουν την ύπαρξή του σε όλες τις ομάδες που συμμετέχει ή συμμετείχε στη ζωή του. Έτσι μπορεί να δει άμεσα και εμπειρικά, ποια είναι τα προβλήματα, και ποιες είναι οι δυνατότητες. Τι, και πως, μπορεί να αλλάξει δηλαδή πραγματικά.
Άλλωστε, είμαστε όλοι προϊόν μιας ομάδας, μιας φυσικής ομάδας όπως λέμε, της οικογένειας, η οποία είναι επίσης εγγεγραμμένη στην ευρύτερη ομάδα της κοινότητας στην οποία ανήκει.
Στην διάρκεια της ζωής μας ζούμε και κινούμαστε πάντα σε ομάδες (σχολείο, φίλοι, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, δική μας οικογένεια κλπ.). Σε αυτές τις ομάδες αναπτύσσεται η ύπαρξή μας, το δικό μας «είναι» μέσα στον κόσμο.
Μέσα σε αυτές τις ομάδες, στις σχέσεις μας με τους άλλους, αναπτύσσονται τόσο οι δυνατότητές μας όσο και τα προβλήματά μας. Υπό αυτή την έννοια, είναι φυσικό και επόμενο, η κατάλληλη θεραπεία να είναι (σχεδόν) πάντοτε Ομαδική, αφού είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα της ζωής μας, και στον τρόπο γένεσης των προβλημάτων μας.

“Ο George Herbert Mead, κατέδειξε ότι, αν και κάθε ανθρώπινη δράση μπορεί να αναλυθεί σαν η μονάδα της ατομικής συμπεριφοράς, το περιεχόμενο μιας τέτοιας δράσης είναι τυπικά κοινωνικό, γιατί, οι κρίσεις των άλλων είναι ήδη ενσωματωμένες στην έναρξη και στην εκτέλεση μιας πράξης. Το θέμα δεν είναι αν οι άλλοι είναι παρόντες γύρω μας. Δεν είναι αυτό που δίνει σε μια πράξη κοινωνικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Αυτό που κυρίως έχει σημασία, είναι τα πρόσωπα που είναι παρόντα μέσα μας.”
Malcolm Pines

«… καταλήγουμε στην διαπίστωση ότι η ομαδική ψυχολογία είναι η αρχαιότερη ανθρώπινη ψυχολογία. Αυτό που απομονώσαμε ως ατομική ψυχολογία, παραβλέποντας όλα τα ομαδικά της ίχνη, προέκυψε αργότερα βαθμιαία και αποσπασματικά μόνο από την ομαδική ψυχολογία…»

Freud, “Ομαδική Ψυχολογία και Ανάλυση του Εγώ”

Πληροφορίες συμμετοχής

Τόπος και Χρόνος: Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στον χώρο του κέντρου κάθε εβδομάδα, σε προγραμματισμένη ημέρα και ώρα, και έχει διάρκεια 90 λεπτά (μιάμιση ώρα).

Διαδικασία ένταξης: Πραγματοποιείται μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας και αξιολόγησης του σκοπού και του αιτήματος της συμμετοχής στην ομαδική ψυχοθεραπεία, όπου λαμβάνονται και κάποιες πρώτες πληροφορίες (ιστορικό) . Η συνάντηση αυτή είναι δωρεάν. Αν αποφασιστεί από κοινού με τον ψυχοθεραπευτή η συμμετοχή στην ομάδα, πραγματοποιούνται ακόμα 2-4 συναντήσεις ατομικές (δυαδικής ψυχοθεραπείας) όπου λαμβάνει χώρα η ολοκλήρωση της λήψης ιστορικού του θεραπευόμενου, και η προετοιμασία ένταξης και ενημέρωσης για τη συμμετοχή του στην ομάδα. Οι συναντήσεις αυτές κρατιούνται στο ύψος του κόστους όπου θα οριστεί για την μηνιαία συμμετοχή στην ομάδα, ήτοι, όσο αναλογικά, θα κόστιζε η κάθε μία συνεδρία ομαδική (μειωμένο κόστος).

Κόστος: Το κόστος ορίζεται κάθε φορά από συμφωνία μεταξύ του θεραπευτή και του υποψήφιου μέλους θεραπείας, και ανάλογα πάντα την οικονομική δυνατότητα του τελευταίου. Η μίνιμουμ συμμετοχή για ανέργους, υπό-απασχολούμενους κλπ. ορίζεται στα 80 ευρώ, ενώ η ανώτερη στα 120 ευρώ. Το αντίτιμο κατατίθεται μηνιαίως στην γραμματεία του Κέντρου.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.