Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Stop-Motion Animation: Ενότητα ΙΙ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Οπτικοακουστικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Η Λουίζα Σταθοπούλου είναι industrial designer (MA Industrial Design Engineering, Royal College of Art, UK). Υπήρξε σύμβουλος και επισκέπτης λέκτορας στο πρόγραμμα MEng/ BEng Design and Innovation του Queen Mary University of London και του Goldsmiths College, ενώ από το 2009 διδάσκει το μάθημα ‘Τεχνολογία και Υλικά’ στο τμήμα BA Product and Design Innovation στον ΑΚΤΟ. Τα τελευταία 11 χρόνια ασχολείται με την αξιοποίηση νέων μέσων και τεχνολογιών στην εκπαίδευση με στόχο την διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων διδασκαλίας καθώς και την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και καινοτομίας στα μαθησιακά περιβάλλοντα. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα του Arts Council της Αγγλίας τα οποία είχαν σκοπό να βελτιώσουν τον τρόπο εκμάθησης στα σχολεία μέσω της δημιουργικότητας. Εδώ και 7 χρόνια συνεργάζεται με τον Καρπό όπου συγγράφει εκπαιδευτικό υλικό, επιμορφώνει εκπαιδευτικούς και εμψυχώνει εργαστήρια για μαθητές και ενήλικους με εργαλεία τα νέα ψηφιακά μέσα και την οπτικοακουστική παιδεία. Επιπλέον, έχει δουλέψει σε ιδιωτικά σχολεία σαν εξωτερικός συνεργάτης σε προγράμματα που αφορούν νέες τεχνολογίες.

Σε ποιους απευθύνεται

Ο νέος αυτός κύκλος εργαστηρίων animation βασίζεται στην θεματική 'Το animation σαν εργαλείο διδασκαλίας, εκμάθησης και δημιουργικής έκφρασης' και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και ενήλικες που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το animation.
Ο κύκλος εργαστηρίων χωρίζεται σε δύο ενότητες.
Η πρώτη 'Εισαγωγή στην τεχνική του Stop-Motion Animation' απευθύνεται σε άτομα που έχουν μικρή ή καθόλου εμπειρία στην τεχνική του stop motion animation.
Η δεύτερη 'Εμβαθύνοντας στην τεχνική του Stop-Motion Animation' απευθύνεται σε άτομα που έχουν ήδη μια προηγούμενη εμπειρία και θα θέλανε να δουν περισσότερες εφαρμογές, ειδικά εφέ καθώς και το πώς γίνεται το μοντάζ μιας ταινίας animation.
Για κάποιον που αρχίζει τώρα τα πρώτα του βήματα συνιστούμε να παρακολουθήσει και τις δύο ενότητες για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία πάνω στην τεχνική.

Σκοπός

Συγκεκριμένα έχει σαν στόχο να βοηθήσει:
- εκπαιδευτικούς να συσχετίσουν με επιτυχία την τεχνική του animation με τη διδακτέα ύλη του σχολείου και να την ενσωματώσουν μάθημά τους
- γονείς να εξερευνήσουν μαζί με τα παιδιά τους το animation σαν μέσω έκφρασης και εκμάθησης
- ενήλικες να πειραματιστούν με την τεχνική σε κάποιο δικό τους project

Περιγραφή σεμιναρίου

Είστε Εκπαιδευτικός;
Το stop-motion animation είναι μια απλή και διασκεδαστική εφαρμογή η οποία είναι ευέλικτη να προσαρμοστεί σε όλες τις θεματικές τις διδακτέας ύλης του σχολείου αλλά και να τροποποιηθεί ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Στο εργαστήριο αυτό θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δημιουργική τεχνική ως ένα βιωματικό και πρωτότυπο μέσο διδασκαλίας. Είτε χρησιμοποιήσετε το animation σαν μια δραστηριότητα εκμάθησης είτε σαν ένα εργαλείο για να αποδείξουν οι μαθητές τις γνώσεις τους πάνω σε μια θεματική, θα έχετε σίγουρα κερδίσει το ενδιαφέρον τους! Η οπτικοακουστική γλώσσα και η τεχνολογία βρίσκονται αναμφισβήτητα μέσα στην καθημερινή ζωή των παιδιών. Όταν η τεχνολογία χρησιμοποιηθεί στην τάξη με ένα σαφώς καθορισμένο σκοπό μπορεί να επηρεάσει πολύ θετικά τα μαθησιακά αποτελέσματα! Στον κύκλο αυτών των εργαστηρίων θα συζητήσουμε προτεινόμενες εφαρμογές πάνω στη διδακτέα ύλη αλλά και τις δικές σας ιδέες πάνω σε τρέχουσες θεματικές του σχολείου ή άλλα συναφή θέματα όπως ρατσισμός και διαφορετικότητα, προστασία του περιβάλλοντος και ανακύκλωση, υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής και πολλά άλλα. Επιπλέον, μιας και η τεχνική δεν περιορίζεται στο χώρο της τέχνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης ή και συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών.

Είστε γονιός;
Σε αυτό τον κύκλο εργαστηρίων θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε να υποστηρίξετε μια δημιουργική δραστηριότητα παρέα με το παιδί σας, ανοίγοντας του ορίζοντες για την καλλιτεχνική του δημιουργία, έκφραση αλλά και γιατί όχι, να το βοηθήσετε μέσω του animation να οπτικοποιήσει κάποιες θεματικές που το δυσκολεύουν στο σχολείο. Το stop-motion animation είναι μια τεχνική η οποία μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση δύσκολων θεματικών, όπως κάποιων εννοιών στα μαθηματικά, τη βιολογία, τη χημεία, την ιστορία, τη γεωγραφία κλπ. Φυσικά μπορείτε απλά να περάσετε διασκεδαστικές στιγμές με τα παιδιά σας ενθαρρύνοντας τα από παθητικοί δέκτες να γίνουν ενεργοί δημιουργοί!

Είστε ενήλικας που θέλει να πειραματιστεί με το animation;
Τα εργαστηριά μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια και να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση σας, έτσι ώστε να διασκεδάσετε δημιουργώντας τα δικά σας μικρά ταινιάκια animation, να τα χρησιμοποιήσετε σε project σας ή να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας!

Ενότητα ΙΙ
Κυριακή 16 και 23 Οκτωβρίου, 11:00- 16:00
Το animation σαν εργαλείο διδασκαλίας, εκμάθησης και δημιουργικής έκφρασης
Εμβαθύνοντας στην τεχνική του Stop-Motion Animation

Στις δύο αυτές συναντήσεις θα κάνουμε ένα 'μακροβούτι' στην τεχνική και θα δούμε περισσότερα δημιουργικά κόλπα! Θα εμβαθύνουμε στα μυστικά της τεχνικής, των υλικών , των κινούμενων φόντων και εφέ. Θα βάλουμε περισσότερα κινηματογραφικά στοιχεία στα animation μας και θα εμβαθύνουμε στη χρήση του animation σαν εργαλείο εκμάθησης δύσκολων θεματικών. Θα καταλήξουμε με τα δικά μας μονταρισμένα ταινιάκια animation.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου, 11:00- 16:00:
Η δημιουργική διαδικασία: υλικά και σκηνικά, εναλλαγή από 2D σε 3D
Κινηματογραφικά κάδρα και πλάνα
Περισσότερα για τη δημιουργία χαρακτήρων
Κινούμενο φόντο
Ειδικά εφέ

Κυριακή 23 Οκτωβρίου, 11:00- 16:00:
Ήχος (κατασκευή ήχων, από ποια site θα κατεβάσω ήχους και τραγούδια για το animatιon μου;)
Εισαγωγή στο μοντάζ
Διαμορφωτική αξιολόγηση

‘Ωρες διδασκαλίας: 10
Κόστος: 50 ευρώ

Πληροφορίες συμμετοχής

  • Οι συμμετέχοντες αν επιθυμούν μπορούν να φέρουν και να εξασκηθούν χρησιμοποιώντας τον δικό τους εξοπλισμό (φωτογραφική μηχανή, τρίποδο και λαπτοπ), δεν είναι όμως απαραίτητο.
  • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.