Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Το παιδικό άγχος και η αντιμετώπισή του χρησιμοποιώντας τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Θεραπεία μέσω Παιχνιδιού - Αναστασία Πετρακοπούλου
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Αναστασία Πετρακοπούλου, νηπιαγωγός, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ
Η Αναστασία Πετρακοπούλου είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο Roehampton της Αγγλίας και απέκτησε M.A. στην Παιγνιοθεραπεία. Έχει πολυετή εμπειρία δουλεύοντας με παιδιά διαφορετικών ηλικιών και με ένα ευρύ φάσμα κλινικών περιπτώσεων, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια είναι προϊσταμένη στο μοντεσσοριανό νηπιαγωγείο Μαρία Κουρούκλη και παράλληλα συνεργάζεται με κέντρα ειδικών θεραπειών στην Αθήνα και στην Κορινθία, όπου διεξάγει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες παιγνιοθεραπείας με παιδιά 3-12 ετών. Επίσης, διεξάγει σεμινάρια παιγνιοθεραπείας και είναι μέλος της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών (Β.Α.Ρ.Τ.) καθώς και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με παιδιά στην επαγγελματική ή/και προσωπική τους ζωή, καθώς και σε όποιους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το παιδικό άγχος και την αντιμετώπισή του.

Σκοπός

Στο σεμινάριο αυτό θα ασχοληθούμε με το άγχος, τις αγχώδεις διαταραχές της παιδικής ηλικίας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο «άγχος αποχωρισμού», στην εκλεκτική αλαλία και σε φοβίες που εκδηλώνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα προσεγγιστούν με βιωματικό τρόπο τεχνικές της παιγνιοθεραπείας, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους και άλλων συναισθηματικών δυσκολιών της παιδικής ηλικίας.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να διερευνήσουμε και να επεξεργαστούμε θεωρητικά και βιωματικά το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σε ένα εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό πλαίσιο παιγνιο-θεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παιδιών που παρουσιάζουν διαταραχές άγχους.  

Περιγραφή σεμιναρίου

Περιεχόμενα του σεμιναρίου
→ Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία και πώς εφαρμόζεται
→ Το παιδικό άγχος ως φυσιολογικό και μη λειτουργικό συναίσθημα
→ Οι αγχώδεις διαταραχές της παιδικής ηλικίας και τρόποι αντιμετώπισης
→ Άγχος αποχωρισμού – κοινωνικό άγχος – σχολική φοβία
→ Η φύση του παιδικού άγχους και οι μορφές εκδήλωσής του
→ Το προφίλ του παιδιού με άγχος
→ Η Παιγνιοθεραπεία ως διορθωτική συναισθηματική εμπειρία απέναντι στο άγχος
→ Τεχνικές για την έκφραση και απελευθέρωση του παιδικού άγχους
→ Τεχνικές για τον αυτοέλεγχο και τη διαχείριση του άγχους
→ Συζήτηση

Μεθοδολογία
Το σεμινάριο θα είναι κυρίως βιωματικό, ενώ παράλληλα θα πλαισιωθεί με την απαραίτητη θεωρητική προσέγγιση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε προβολικές τεχνικές ζωγραφικής, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπεία των παιδιών με αγχώδεις διαταραχές, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με βιωματικό τρόπο, μέσα από δημιουργική συμβολική έκφραση, αφήγηση, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων, κ.ά. Τέλος, θα χρησιμοποιηθούν μελέτες περίπτωσης για να κατανοήσουμε βαθύτερα τα οφέλη της παιγνιοθεραπείας σχετικά με το παιδικό άγχος.
Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια.

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: 8/4/2016
Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:
Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
Καφές και σνακ στα διαλείμματα 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.