Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Εισαγωγή στην Παιγνιοθεραπεία: Αρχές, μέθοδοι και Τεχνικές. Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία και πώς εφαρμόζεται σε παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Θεραπεία μέσω Παιχνιδιού - Αναστασία Πετρακοπούλου
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Αναστασία Πετρακοπούλου, παιδαγωγός, παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ
Η Αναστασία Πετρακοπούλου είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο Roehampton της Αγγλίας και απέκτησε M.A. στην Παιγνιοθεραπεία. Έχει πολυετή εμπειρία δουλεύοντας με παιδιά διαφορετικών ηλικιών και με ένα ευρύ φάσμα κλινικών περιπτώσεων, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια είναι προϊσταμένη στο μοντεσσοριανό νηπιαγωγείο Μαρία Κουρούκλη και παράλληλα συνεργάζεται με κέντρα ειδικών θεραπειών στην Αθήνα και στην Κορινθία, όπου διεξάγει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες παιγνιοθεραπείας με παιδιά 3-12 ετών. Επίσης, διεξάγει σεμινάρια παιγνιοθεραπείας και είναι μέλος της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών (Β.Α.Ρ.Τ.) καθώς και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με παιδιά στην επαγγελματική ή/και προσωπική τους ζωή, καθώς και σε όποιους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη θεραπευτική χρήση του παιχνιδιού.

Σκοπός

Οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα μυηθούν στις βασικές αρχές και μεθόδους της παιγνιοθεραπείας, ενώ μέσα από βιωματικές δραστηριότητες θα τους δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσουν και να βιώσουν τη θεραπευτική δύναμη του παιχνιδιού, καθώς και να κατανοήσουν το παιχνίδι ως μέσο συμβολικής έκφρασης. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να «εφοδιαστούν» με νέες ιδέες, τεχνικές και μη παρεμβατικές μεθόδους της παιγνιοθεραπείας, τις οποίες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην καθημερινή τους ζωή. 

Περιγραφή σεμιναρίου

Η Παιγνιοθεραπεία αποτελεί μια αναπτυξιακά κατάλληλη για παιδιά ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, καθώς βασίζεται στο παιχνίδι, που είναι και το φυσικότερο μέσο έκφρασης κι επικοινωνίας του παιδιού. Η εναλλακτική αυτή μορφή θεραπείας παρέχει στο παιδί ένα ασφαλές «πλαίσιο», μέσα στο οποίο θα μπορέσει να εκφράσει και να επεξεργαστεί τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του, επαρκέστερα από ότι με λόγια. Παράλληλα, μέσω της συμβολικής φύσης του παιχνιδιού επιτρέπεται στο παιδί να επιλύσει συναισθηματικές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς και να μετασχηματίσει τα βιώματά του διατηρώντας μια απόσταση ασφαλείας από αυτά, χωρίς να νιώθει εκτεθειμένο.

Περιεχόμενα του σεμιναρίου
→ Η Παιγνιοθεραπεία σήμερα – Τι είναι και πώς εφαρμόζεται – Πλαίσια εφαρμογής
→ Αρχές, Μέθοδοι και Τεχνικές της Παιγνιοθεραπείας
→ Για ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται η Παιγνιοθεραπεία
→ Θεραπευτικές παράμετροι που διευκολύνουν την επανασύνδεση με το έμφυτο δυναμικό ίασης του παιδιού
→ Παράγοντες που συντελούν στη θεραπευτική αλλαγή
→ Δομή της θεραπείας μέσω του παιχνιδιού: Περιβάλλον και υλικά
→ Τα τρία είδη/στάδια του παιχνιδιού στην Παιγνιοθεραπεία (ενσωματικό παιχνίδι, προβολικό παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων)
→ Συζήτηση
Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.

Μεθοδολογία
Το σεμινάριο θα είναι κυρίως βιωματικό, ενώ παράλληλα θα πλαισιωθεί με την απαραίτητη θεωρητική προσέγγιση και την αναφορά σε μελέτες περιπτώσεων. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές, όπως: δημιουργική συμβολική έκφραση μέσα από τη χρήση αντικειμένων, αφήγηση, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων, κ.ά. Στο σεμινάριο θα δοθεί έμφαση στην επεξεργασία και τη διερεύνηση προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων, σχετικών με τις τεχνικές της ενσωμάτωσης, του προβολικού παιχνιδιού και του παιχνιδιού ρόλων.

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια για να κινούνται άνετα στο χώρο.

Πληροφορίες συμμετοχής

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: 11/3/2016

Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:
•Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
•Καφές στα διαλείμματα
Οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.