Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΘΕΡΑΠΕΙΑ CINEQUIUM: Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Πόλις
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Λίλιαν Τσιαβού (PhD)
Η Δρ. Λίλιαν Τσιαβού ενδιαφέρθηκε για την ψυχαναλυτική προσέγγιση της Λογοτεχνίας από τις προπτυχιακές σπουδές της στη Γερμανική Φιλολογία (Αθήνα), στην οποία εμβάθυνε στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής της (Potsdam) και εντάσσει στη μεταδιδακτορική έρευνά της. Στην επαγγελματική επιμόρφωσή της συγκαταλέγονται σεμινάρια και πιστοποιητικά εκπαίδευσης, ψυχολογίας, κινηματογράφου, κινηματογραφοθεραπείας και life and business coaching. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει και διεκπεραιώνει σεμινάρια εκλαϊκευμένης επιστήμης σε συνεργασία με διάφορους φορείς [πρόγραμμα “Ακαδημία Πλάτωνος” του ΕΚΠΑ, Σύλλογος Φιλαδέλφεια, Ινστιτούτο Goethe, Γνωρίζω και Ορίζω, Πόλις, Ιανός].

Σκοπός

Στόχος είναι να συνδέσουμε τα θέματα που προκύπτουν με τον προσωπικό μας μύθο και το θέμα ταυτότητάς μας, όπως και με τα μοτίβα συμπεριφοράς μας.
Στα προσδοκώμενα αποτελέσματα συγκαταλέγονται η ενεργοποίηση της αυτοσυνείδησης, η διαδικασία αυτογνωσίας και η εκμάθηση της τεχνικής σύνδεσης των ταινιών με το ψυχοπνευματικό ερέθισμα. 

Περιγραφή σεμιναρίου

Στα βιωματικά σεμινάρια κινηματογραφοθεραπείας θα βάλουμε τους αγαπημένους ήρωές μας στο... ντιβάνι. Θα αναρωτηθούμε„ Γιατί τελικά ο Superman είναι τόσο φοβερός“; Tο θέμα βέβαια δεν είναι η υπεροχή του Superman, όσο γιατί εγώ ταυτίζομαι με εκείνον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ταύτισης, που βρίσκονται οι επιθυμίες, οι φόβοι αλλά και οι ελπίδες μου; Σε ποιο βαθμό επιτυγχάνεται η επικοινωνία σε συνειδητό αλλά και σε ασυνείδητο επίπεδο; Τι ρόλο παίζουν οι δοκιμαστικές ταυτίσεις και πώς λειτουργούν;
Πόσες φορές δεν έχουμε κλάψει ή γελάσει μέχρι δακρύων με ταινίες που παρουσιάζουν μια... ύποπτη ομοιότητα με περιστατικά της ζωή μας;! Πόσο τυχαίο είναι αυτό άραγε;
Επειδή οι ταινίες αναπαριστούν και συμβολίζουν όσα δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε στον εαυτό μας ή να αρθρώσουμε σε ένα ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, θα συζητήσουμε τι σημαίνει ένα θέμα για μας και θα πειραματιστούμε με τεχνικές κινηματογραφοθεραπείας και αφηγηματικής θεραπείας. Με αφορμή κινηματογραφικά αποσπάσματα θα προβληματιστούμε πάνω στις εντυπώσεις που δημιουργούνται, στις μνήμες που αφυπνίζονται, στα συναισθήματα που προκύπτουν και στα (ιδεολογικά και κοινωνικά) μηνύματα που μεταφέρονται μέσα από τις ταινίες. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΛΗ:
Θεματικές ενότητες
• Εθισμοί
• Άρης και Αφροδίτη: τα δύο φύλα
• Ψυχικά και πνευματικά όρια
• Υπάρχω: ταυτότητα και αναζήτηση
• Γίνε αυτό που είσαι!

Επιλέξτε ολόκληρο τον κύκλο ή τη θεματική ενότητα που σας ενδιαφέρει και προσεγγίσετε διαδραστικά, γνώσεις που αφορούν την προσωπική σας εξέλιξη…

Τα τρίωρα αυτόνομα βιωματικά σεμινάρια πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολιτισμού, Επιμόρφωσης και Διαλέξεων του “Πόλις” (Μαρίνου Αντύπα & Φιλοθέης 69Β κοντά στο Σταθμό ΗΣΑΠ Ηράκλειο Αττικής), κάθε Πέμπτη 19.00-22.00.

Περιλαμβάνονται
* Παρακολούθηση ταινίας,
* Εκπαιδευτικές Παρουσιάσεις & συμμετοχικές διαλέξεις
* Δίπλωμα, Βεβαίωση Παρακολούθησης

Η παρακολούθηση ταινιώνμε τις βιωματικές διαλέξεις εντάσσονται στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιμορφωτικών Σεμιναρίων που οργανώνει το "Πόλις" μέσα από την Υπηρεσία του Εκπαίδευση, στο πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό και Εξεταστικό του Κέντρο (κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ Ηράκλειο) και μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι με συμβολικό κόστος (7€ / τρίωρη παρακολούθηση - διάλεξη).

Πληροφορίες συμμετοχής

Διάρκεια: 10 αυτόνομα τρίωρα (3ωρα)
Κόστος: € 7 / τρίωρη παρουσίαση - διάλεξη
Ώρες Διεξαγωγής Σεμιναρίων: Κάθε Πέμπτη19.00-22.00

  • Πέμπτη 7.04.2016 19.00-22.00: Εθισμοί
  • Πέμπτη 14.04.2016 19.00-22.00: Άρης και Αφροδίτη: τα δύο φύλα
  • Πέμπτη 21.04.2016 19.00-22.00: Ψυχικά και πνευματικά όρια
  • Πέμπτη 28.04.2016 19.00-22.00: Υπάρχω: ταυτότητα και αναζήτηση
  • Πέμπτη 05.05.2016 19.00-22.00: Γίνε αυτό που είσαι!

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.