Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ανθρωπολογία της Γέννησης: βασικές ανθρωπολογικές έννοιες για τη συγγένεια και τη γέννηση

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.)
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος.
Δίδαξε ανθρωπολογία και λαογραφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) και στη Σχολή Ξεναγών ΕΟΤ Θεσσαλονίκης. Ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις γύρω από: την παιδική ηλικία και τη γέννηση, την διακίνηση των παιδιών και την ιδρυματική περίθαλψη, τα λαϊκά παραμύθια.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους μερικά εργαλεία σκέψης πάνω στη δουλειά τους ή τις έρευνές τους με παιδιά και γονείς: εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, ψυχολόγους και παιδοψυχίατρους, νοσηλεύτριες και μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους και φοιτητές και φοιτήτριες των παραπάνω ειδικοτήτων.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το σεμινάριο αυτό θα εισάγει βασικές ανθρωπολογικές έννοιες γύρω από τη συγγένεια και την οικογένεια προκειμένου να προσεγγίσει το βασικό θέμα της γέννησης και της υποδοχής των παιδιών στην κοινωνία, μέσα από μια διαπολιτισμική προσέγγιση.
Θέματα:
• Ανθρωπολογική μελέτη της συγγένειας: συστήματα συγγένειας: καταγωγή, γάμος, μορφές οικογένειας. Βιολογική και κοινωνική συγγένεια. Σε ποιον ανήκουν τα παιδιά;
• Ανθρωπολογία της γέννησης: η έλευση των παιδιών στον κόσμο και η ένταξή τους στην κοινωνία των ανθρώπων. Διαβατήριες τελετές.
• Παραμύθια και ιστορίες από τη μυθολογία πάνω στα παραπάνω θέματα.
• Η συμβολική διάσταση των εθίμων και οι πρακτικές γύρω από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία και την φροντίδα του βρέφους και της λεχώνας στις παραδοσιακές κοινωνίες. Οι αντιλήψεις και οι πρακτικές στις σύγχρονες κοινωνίες.

Πληροφορίες συμμετοχής

Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Στο ποσό συμμετοχής δεν αναγράφεται νόμιμο ποσοστό 24% Φ.Π.Α.
Για την κατοχύρωση της θέσης σας δηλώστε συμμετοχή έως και τις 16/4/18.

Κόστος Συμμετοχής

 60 €

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.