Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

BABY ARTIST: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Εισηγητής

Οι εισηγητές του προγράμματος είναι μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με πολύχρονη εμπειρία, αλλά και εξειδικευμένη θεωρητική γνώση. Ακολουθεί λίστα με τους εισηγητές.
• Στάμου Λελούδα, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
• Γερμένογλου Χρήστος, Μουσικός
• Τρούλου Ραφαέλα, Μουσικοπαιδαγωγός
• Παπαθανασίου Βαλεντίνη, Μουσικοπαιδαγωγός
• Καραμήτρη Θεοδώρα, φιλόλογος - παιδαγωγός

Περιγραφή σεμιναρίου

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει πρότυπη μουσική διδασκαλία σε βρέφη και νήπια σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα για τη μουσική ανάπτυξη του ατόμου. Ευρήματα μελετών των τελευταίων χρόνων υποδεικνύουν ότι η περίοδος από τη γέννηση ως την ηλικία των πέντε χρόνων είναι η πιο σημαντική για την ανάπτυξη του μουσικού ταλέντου, όπως είναι άλλωστε και για την ανάπτυξη άλλων ικανοτήτων και στοιχείων της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Βασισμένο πάνω στην γενική αρχή ότι η μουσική μαθαίνεται με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνεται και η γλώσσα, το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενός πλούσιου σε μουσικά ερεθίσματα περιβάλλοντος με έντονα χαρούμενο και παιγνιώδη χαρακτήρα.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να οδηγήσει τα παιδιά στην ανάπτυξη μίας φυσικής σχέσης με τη μουσική, στα πλαίσια της οποίας τα παιδιά θα χειρίζονται τη μουσική με την ίδια φυσικότητα και πληρότητα που χειρίζονται τη γλώσσα ως μέσο έκφρασης. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να οδηγήσει τα παιδιά σε μουσική ετοιμότητα (ικανότητα να τραγουδούν σωστά, και ανάπτυξη της ρυθμικής ικανότητας), ώστε να μπορούν να λειτουργούν μουσικά στην καθημερινή τους ζωή ως παιδιά και αργότερα ως ενήλικες, αλλά και προκειμένου να είναι μουσικά έτοιμα για να εισαχθούν με μέγιστη επιτυχία στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.

Η φιλοσοφία και η διδακτική του προγράμματος βασίζονται στο αναλυτικό πρόγραμμα που υποδεικνύει η Θεωρία Μουσικής Μάθησης (Music Learning Theory) του Edwin Gordon, μία από τις ελάχιστες θεωρίες μουσικής διδακτικής που είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας σχετικά με τη μουσική ανάπτυξη. To πρόγραμμα που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία και σε άλλες περιοχές του κόσμου (Η.Π.Α. και Ευρώπη) είναι προσαρμοσμένο σημαντικά στα ελληνικά δεδομένα και έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στη μουσική εκπαίδευση των παιδιών στην Ελλάδα, αυτό από τη γέννηση ως την ηλικία των 4-5 χρόνων, που είναι βέβαια και το σημαντικότερο.

Οι διδάσκοντες του προγράμματος έχουν 15ετή εμπειρία στο πρόγραμμα αυτό, τόσο σε διδακτική όσο και σε επιστημονική-ερευνητική βάση, μέσα από την εκπαίδευση και συμμετοχή τους σε σχετικά προγράμματα στο Michigan State University, Early Childhood Music Program και την ίδρυση ανάλογου προγράμματος και διδασκαλία τους στο University of Nevada, Las Vegas, Early Childhood Music Program, όπου η επιστημονική υπεύθυνος Λ. Στάμου δίδασκε ως επίκουρη καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής κατά τα έτη 1998 – 2000. Κατά τα έτη 2000-2003, το πρόγραμμα αυτό λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία των διδασκόντων σημειώνοντας σημαντική επιτυχία έχοντας «έδρα» κάποιους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Ήδη το πρόγραμμα μπορεί να επιδείξει την πρώτη «γενιά αποφοίτων», παιδιά με ανεπτυγμένο μουσικό ταλέντο που έχουν ήδη εισαχθεί με επιτυχία στην εκμάθηση μουσικού οργάνου.

Φιλοδοξία του προγράμματος είναι να λειτουργήσει ως πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα ανάπτυξης του μουσικού ταλέντου (τόσο σε διδακτική όσο και σε ερευνητική βάση), να αποτελέσει ένα «φυτώριο» παιδιών με σημαντική μελλοντική μουσική εξέλιξη και βέβαια ως τέτοιο πρόγραμμα να συμβάλει άμεσα και σημαντικά στην σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την ευρύτερη κοινωνία.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.