Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός σε ΑΜΕΑ

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Δρ Θεοφίλου Παρασκευή, Διδάκτωρ Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Προϊσταμένη Δ. Υ. στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Η Παρασκευή Θεοφίλου είναι Προϊσταμένη Διοικητικής Υποδιεύθυνσης στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ». Το 1998 αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, από το οποίο αποφοίτησε το 2001. Το 2004 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες» του Παντείου Πανεπιστημίου και το 2010 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι Απόφοιτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) - Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης (Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας) (2007). Έχει εξειδικευθεί στη γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Από το 2002 έως και το 2005 εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός στο Γ.Ν.Μ. «Α. ΦΛΕΜΙΓΚ». Έχει διδάξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα Ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς και στο ICPS College και στο Aegean College. Πλήθος εργασιών της έχει παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια ενώ διαθέτει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Έχει επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Outcomes Assessment in End-Stage Kidney Disease - Measurements and Applications in Clinical Practice», το οποίο έχει εκδοθεί από τον οίκο Bentham Science Publishers. Είναι επίσης συγγραφέας του εγχειριδίου με τίτλο «Χρήση του Δείκτη Ποιότητας Ζωής Missoula VITAS (MVQOLI) - Εργαλείο σχεδιασμού φροντίδας του ασθενούς» που έχει εκδοθεί από τις ιατρικές εκδόσεις ΒΗΤΑ. Παράλληλα, είναι αξιολογητής σε έγκριτα ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Σε ποιους απευθύνεται

Το εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα αφορά επαγγελματίες που σχεδιάζουν να ασχοληθούν με την κατάρτιση και την εκπαίδευση ΑΜΕΑ. Ακόμη, ενδιαφέρει εκείνους που εξετάζουν νέες δυνατότητες σταδιοδρομίας σε θέσεις που αφορούν την κατάρτιση, την εκπαίδευση και την επαγγελματική εξέλιξη των ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές ενηλίκων, στελέχη και εμπλεκόμενους με τη διδασκαλία ΑΜΕΑ σε προγράμματα δια βίου μάθησης καθώς και ψυχολόγους και αποφοίτους Παιδαγωγικών τμημάτων και τμημάτων Ψυχολογίας που ενδιαφέρονται να εργαστούν ή που εργάζονται στο χώρο των ΑΜΕΑ.

Σκοπός

Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα στοχεύει να εξοικειώσει τον συμμετέχοντα με το πλούσιο θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και παράλληλα να τον εξασκήσει στις δεξιότητες και τις πρακτικές τεχνικές που απαιτούνται προκειμένου να εφαρμοστεί η συμβουλευτική και ο επαγγελματικός προσανατολισμός σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Περιγραφή σεμιναρίου

Ο όρος «άτομα με ειδικές ανάγκες» περιλαμβάνει άτομα με σοβαρές ανεπάρκειες, ανικανότητες ή μειονεξίες που οφείλονται σε σωματικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών των αισθήσεων ή σε διανοητικές ή ψυχικές βλάβες, οι οποίες περιορίζουν ή αποκλείουν την εκτέλεση δραστηριότητας ή λειτουργίας που θεωρείται κανονική για έναν άνθρωπο.
Ο απώτερος στόχος του συμβούλου που εργάζεται με άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης είναι να τα βοηθήσει να ενεργήσουν προς την καταλληλότερη εκπαιδευτική και μελλοντικά επαγγελματική επιλογή. Πρόκειται για μια εξελικτική, μακρόχρονη διαδικασία, η οποία εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων των ατόμων αυτών (περιορισμένες πρώιμες εμπειρίες, αδυναμία στο επίπεδο λήψης απόφασης, χαμηλό αυτοσυναίσθημα κ.λπ.) είναι καλό να αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ο σύμβουλος για να μπορέσει να βοηθήσει το άτομο πρέπει να ακολουθήσει ένα μοντέλο συστημικής παρέμβασης. Πρέπει δηλαδή να εργαστεί όχι μόνο με το ίδιο το άτομο μεμονωμένα, αλλά και με τα άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντός του (οικογένεια, σχολείο, φίλοι), ώστε να είναι σε θέση να το αποδεχτούν και να το βοηθήσουν, όταν χρειαστεί. Ο σύμβουλος βρίσκεται σε θέση κλειδί για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος.

Βασισμένο στις προδιαγραφές των σχετικών δομών και στις επιταγές της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας, δίνει έμφαση στις εξής παραμέτρους:
• Συγκεκριμένα προβλήματα των διαφόρων υποομάδων ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Δυσκολίες ως προς την επίτευξη των στόχων - διαφοροποίηση ως προς την παρέμβαση στο γενικό πληθυσμό
• Επίπεδα δράσης του συμβούλου
• Πρακτικές και στάσεις των συμβούλων κατά τη συμβουλευτική διαδικασία
• Γνώσεις και δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες για το σύμβουλο
• Οι στόχοι της συμβουλευτικής παρέμβασης
• Άξονες δράσης
• Τα στάδια της συμβουλευτικής επαφής
• Χρήσιμες τεχνικές κατά τη συμβουλευτική παρέμβαση

Αναλυτικό Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 100 ωρών υλοποιείται με τη μέθοδο της συνδυαστικής μάθησης. Περιλαμβάνει διδασκαλία δια ζώσης και κατ΄ ιδίαν μελέτη εκπαιδευτικού υλικού, εκπόνηση γραπτών δραστηριοτήτων - τεστ αξιολόγησης.

Δια Ζώσης
Σάββατο 24 Οκτωβρίου (Α Θεματικός Κύκλος)

- Παρουσίαση του σημερινού νομικού πλαισίου σχετικά με την ειδική εκπαίδευση
- Πιλοτικές υποστηρικτικές δομές για την προώθηση της απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες
- Συγκεκριμένα προβλήματα των διαφόρων υποομάδων ατόμων με ειδικές ανάγκες
- Δυσκολίες ως προς την επίτευξη των στόχων - διαφοροποίηση ως προς την παρέμβαση στο γενικό πληθυσμό

 Κυριακή 25 Οκτωβρίου (Β Θεματικός Κύκλος)
- Επίπεδα δράσης του συμβούλου
- Πρακτικές και στάσεις των συμβούλων κατά τη συμβουλευτική διαδικασία
- Γνώσεις και δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες για το σύμβουλο
- Προσωπικά χαρακτηριστικά του επιτυχημένου συμβούλου
- Οι στόχοι της συμβουλευτικής παρέμβασης
- Χρήσιμες τεχνικές κατά τη συμβουλευτική παρέμβαση
- Τα στάδια της συμβουλευτικής επαφής
- Άξονες δράσης
- Μελέτες περιπτώσεων
Το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου στη διάρκεια των δύο ημερών θα περιλαμβάνει ασκήσεις (ομαδικές και ατομικές) και παίξιμο ρόλων.

Εξ’ αποστάσεως (Χρονικό διάστημα υλοποίησης με ασύγχρονη εκπαίδευση 26/10-15/11)
(86) ογδόντα έξι ώρες e-learning (κατ΄ ιδίαν μελέτη εκπαιδευτικού υλικού, εκπόνηση γραπτών δραστηριοτήτων - τεστ αξιολόγησης).

Πληροφορίες συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία προεγγραφών:22/10/2015
Κόστος συμμετοχής:
- Εκπαιδευτικοί-επαγγελματίες: 95€
- Φοιτητές / Άνεργοι: 85€
Για απευθείας εγγραφή την ήμερα διεξαγωγής (εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις):
- 115€ για όλες τις κατηγορίες
Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται:
- Βεβαίωση Παρακολούθησης σε ηλεκτρονική μορφή
- Σχετικό επιστημονικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή
- Φάκελος συνέδρου
- Μπλοκ σημειώσεων
- Στυλό 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.