Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Ανάπτυξη Κοινωνικών & Συναισθηματικών Ικανοτήτων σε Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή/και αναπηρίες

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Δεμίρης Μόσχος, Ψυχολόγος - Κοινωνιολόγος
Ο κύριος Μόσχος Δεμίρης σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey στην Αμερική. Εξειδικεύτηκε στην Οικογενειακή Συμβουλευτική και διετέλεσε σύμβουλος στο Supportive Parents Αid Network το οποίο είναι παράρτημα του Division of Youth and Family. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κοινωνική ενσωμάτωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Διετέλεσε κοινωνικός σύμβουλος στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) όπου ο κυρίαρχος ρόλος του ήταν η ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και η βελτίωση της παραγωγικότητας μέσα από την βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Στα πλαίσια του ρόλου του στην ΕΛΒΟ έμφαση δόθηκε στην εναρμόνιση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή. Ταυτόχρονα, ασχολήθηκε με την εκπαίδευση, υπήρξε εκπαιδευτής στο European Studies of Arts and Sciences στην Θεσσαλονίκη όπου δίδαξε Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Management κ.α. Στα πλαίσια της διδακτικής του ενασχόλησης συνεργάστηκε με τον όμιλο ΞΥΝΗ όπου υπήρξε υπεύθυνος του τμήματος ψυχολογίας στο Mediterranean College στην Θεσσαλονίκη. Ανέπτυξε το τμήμα Ψυχολογίας με έμφαση στη Συμβουλευτική διαδικασία. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και συμμετείχε σε έρευνες για την άνοια και ιδιαίτερα για τους συνοδούς ανοϊκών περιστατικών, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν σε ευρωπαϊκά συνέδρια. Υπήρξε Διευθυντής και Ψυχολόγος της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χαλκιδικής και Διευθυντής και Ψυχολόγος του ΚΕΚΑΜΕΑ Κοζάνης. Είναι μέλος του Δικτύου Οικογένεια και Εργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Ομάδας Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία και μέλος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής και σύμβουλος ΣΥΥ από το ΕΚΕΠΙΣ. Είναι μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Ενηλίκων και στα πλαίσια της Δια βίου Μάθησης ασχολείται με τον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Ασχολείται με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ενσωμάτωση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Έχει ασχοληθεί με την Οικογενειακή Συμβουλευτική, με την Ψυχοθεραπεία, και την Απεξάρτηση. Διατηρεί Γραφείο Ψυχολόγου στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται στη Συμβουλευτική ατόμων με αναπηρίες και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, στελέχη της εκπαίδευσης, γενικούς & ειδικούς παιδαγωγούς, σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές αντίστοιχων τμημάτων, και γενικότερα επαγγελματίες της αγωγής και της αρωγής του ανθρώπου.

Σκοπός

Ο βασικός μας στόχος είναι να αναλύσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να αναπτύξουν καλύτερα τον συναισθηματικό τους κόσμο. Σε ομάδες θα αναγνωρίσουμε τα βασικά συναισθήματα, θα μιλήσουμε για συναισθηματικές διαταραχές και θα δουλέψουμε μια μελέτη περίπτωσης όπου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε διάφορους τρόπους προσέγγισης. Θα δουλέψουμε με το αξιολογητικό εργαλείο (τεστ) Κοινωνικών Δεξιοτήτων και θα αναλύσουμε εκθέσεις ατόμων με αναπηρίες. 

Περιγραφή σεμιναρίου

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν, να συνδέονται και να κοινωνικοποιούνται με τους άλλους και περιλαμβάνουν τόσο λεκτικές όσο και μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας. Συχνά είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι καθορίζουν το status ενός ατόμου, θεωρούν κάποιους ως δυνητικούς φίλους ή συντρόφους και εξετάζουν την περίπτωση να τους προάγουν στο χώρο εργασίας. Το αντίθετο είναι η κοινωνική ανικανότητα, η οποία ορίζεται ως η ανικανότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία εκείνα που τον κάνουν πολύ καλό στην επικοινωνία. Κατά την διάρκεια της παρουσίασής μας θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Οι συναισθηματικές δεξιότητες από την άλλη είναι το άλφα και το ωμέγα της ύπαρξής μας. Μέσα από ασκήσεις θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε το συναίσθημα της στιγμής και να το διαχειριζόμαστε. Είναι βασικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα βασικά συναισθήματα αλλά και όλα αυτά που προέρχονται από τα βασικά. Κατά την διάρκεια της παρουσίασής μας θα εξετάσουμε τα πρωταρχικά συναισθήματα: Φόβο, Θυμό, Λύπη, Χαρά, Αγάπη. Θα εξετάσουμε τα ψυχοκοινωνικά στάδια και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα συναισθήματα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα
10.00 – 10.30: Προσέλευση

10.30 – 12.30: Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κοινωνικές Δεξιότητες
- Διαπροσωπικές, επικοινωνιακές δεξιότητες
- Δεξιότητες διαπραγμάτευσης – άρνησης
- Ενσυναίσθηση
- Συνεργατικότητα
- Δεξιότητες Υποστήριξης
- Αξιολογητικό εργαλείο (Τεστ) κοινωνικών Δεξιοτήτων
- Hard and Soft Skills

12.30 – 13.00: Διάλειμμα

13.00 – 15.00: Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Συναισθηματικές Δεξιότητες
- Βασικά συναισθήματα
- Συναισθηματική πανδαισία
- Συναισθηματική ανάπτυξη
- Στάδια Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης – Συναισθηματικές Δεξιότητες
- Ρυθμός Ανάπτυξης και Συναισθηματικές Δεξιότητες
- Συναισθηματική ωριμότητα – ανωριμότητα
- Συναισθηματική νοημοσύνη
- Δουλεύοντας με άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
- Ενσυναίσθηση και άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

15.00 -15.30: Ερωτήσεις – Απαντήσεις – Συζήτηση.
15.30 Λήξη  

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.