Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο σε αίθουσα

Γαλακτοκομία

Διοργανωτής Σεμιναρίου:
Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή - Perrotis College
Το σεμινάριο έχει λήξει! Δείτε όλα τα ενεργά σεμινάρια πατώντας εδώ.

Εισηγητής

Ο Στράτος Σουγλής είναι Κτηνίατρος με μεταπτυχιακό MSc από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και Προϊστάμενος του Βουστασίου και της Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής από το 1997. Είναι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων στο Μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ(ΑΜ ΕΚΕΠΙΣ: ΕΒ 17401) και διδάσκει στα προγράμματα Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας στους μαθητές του ΕΠΑΛ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στους σπουδαστές του Κολεγίου Περρωτής και τα προγράμματα ενηλίκων της Σχολής.
Ο Γιάννης Δαγκλής είναι Απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων και εργάζεται ως Τυροκόμος σε διάφορα τυροκομεία από το 2003. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για ελληνικά προϊόντα που παρήγαγε και πιο συγκεκριμένα ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ ΒΟΥΒΑΛΙΝΟΥ ΒΟΥΤΥΡΟΥ για τη Φάρμα Μπέκα, ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ ΣΕ ΦΕΤΑ ΠΟΠ – ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ –ΑΝΘΟΤΥΡΟ και ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ με την εταιρεία ΠΡΟΒΟΓΑΛ Γ. Νταμπίζας κ ΣΙΑ ΟΕ. Διδάσκει Τυροκομία στα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής από τον Οκτώβριο 2011.
Ο Νίκος Χατζηλίας είναι Χημικός Μηχανικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα «MSc Food Engineering» από το U.C.Davis. Είναι τεχνικός σύμβουλος σε βιομηχανίες τροφίμων, βιομηχανικός σχεδιαστής προϊόντων και γραμμών παραγωγής τροφίμων. Επίσης αναπτύσσει νέα καινοτόμα προϊόντα για βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Ακόμα, διδάσκει στο Perrotis College και είναι μέντορας του Γραφείου Μελετών και Συμβουλευτικής του Κέντρου Αγροδιατροφικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
Ο Νίκος Γκιζγκής κατέχει Πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Μεταπτυχιακό στον Έλεγχο Ποιότητας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ειδικεύεται σε Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, νομοθεσία για τα τρόφιμα και τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέες μονάδες. Συνεργάζεται ως Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας στον τομέα των τροφίμων σε επιχειρήσεις όπως γαλακτοκομεία, οινοποιεία, εταιρείες με ελιές, στην παραγωγή κονσερβών, εμφιάλωσης νερού και παραγωγής ζύμης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν αδειοδότηση νέων προϊόντων, διαχείριση απόβλητων της βιομηχανίας τροφίμων και διατροφική ανάλυση των τροφίμων. Διδάσκει στο Κολέγιο Περρωτής και στα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων.
Η Δρ. Μαρία Γουγουλή είναι διδάκτορας της Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό και πτυχίο με εξειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων από το ίδιο πανεπιστήμιο και Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Επάρκειας από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που άπτονται σε θέματα Ποιότητας και Ασφάλειας των τροφίμων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε διεθνή περιοδικά με κριτές καθώς και πρακτικών συνεδρίων, ενώ παράλληλα έχει βραβευθεί σε δύο διεθνή συνέδρια Τροφίμων για το ερευνητικό της έργο. Σήμερα, εργάζεται ως μετα-διδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και διδάσκει στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Κολλεγίου Περρωτής και σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Σε ποιους απευθύνεται

- Κτηνοτρόφους
- Τεχνολόγους τροφίμων
- Τυροκόμους
- Και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά σε γαλακτοκομικές μονάδες

Περιγραφή σεμιναρίου

Το Σεμινάριο είναι σχεδιασμένο ώστε να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με όλες τις απαραίτητες πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις σχετικά με την παραγωγή διαφόρων μορφών τυποποιημένου ή μεταποιημένου γάλακτος ή προϊόντων αυτού. Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα αναπτύσσονται οι φυλές των ζώων και η παραγωγικότητα, οι συνθήκες παραγωγής άριστης ποιότητας γάλακτος και η παραλαβή-η αποθήκευση-η δειγματοληψία-οι εξετάσεις για την ποιότητα του γάλακτος. Επιπλέον, αναλύεται η μεθοδολογία επεξεργασίας και μεταποίησης γάλακτος και η διαδικασία παρασκευής γιαουρτιού και βουτύρου. Επίσης, παρουσιάζονται οι υποδομές και ο εξοπλισμός που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός γαλακτοκομείου, η υγιεινή και οι απολυμάνσεις που επιβάλλονται, η διασφάλιση ποιότητας, η βιοασφάλεια και η ιχνηλασιμότητα και τα υλικά συσκευασίας.
*Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου κάποια πρακτικά μαθήματα πρέπει να γίνουν πρωινές ώρες για την παρακολούθηση της παραγωγής.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση
- Να γνωρίζουν τις γενικές αρχές που διέπουν την τεχνολογία του γάλακτος
- Να παραλαμβάνουν και να αποθηκεύουν το γάλα με ασφάλεια
- Να κάνουν δειγματοληψία και να εκτελούν βασικές εργαστηριακές εξετάσεις γάλακτος
- Να παρασκευάζουν Γιαούρτη, Βούτυρο & Παγωτό
- Να κατανοήσουν την έννοια της τυποποίησης και της βιοασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων
- Να είναι ενήμεροι για τα υλικά συσκευασίας και τις νέες τάσεις
- Να συμμετέχουν στη διαδικασία διασφάλισης ποιότητας σε ένα γαλακτοκομείο
- Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να εκτελούν σωστά τις απολυμάνσεις που απαιτούνται σε ένα γαλακτοκομείο
- Να γνωρίζουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό ενός γαλακτοκομείου και τα πρακτικά θέματα συντήρησης, καθαρισμού και απολύμανσης του εξοπλισμού
- Να γνωρίζουν τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας ενός γαλακτοκομείου

Πληροφορίες συμμετοχής

- Διάρκεια Σεμιναρίου: 42 εκπαιδευτικές ώρες
- Κόστος: 390€ κατ΄ άτομο που περιλαμβάνει CD με σημειώσεις, πιστοποιητικό παρακολούθησης καθώς και πρόσβαση στη βιβλιοθήκη "Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή" καθ’ όλη τη διάρκεια παρακολούθησης του σεμιναρίου και στο βουστάσιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
- Συμπληρώστε την αίτηση εγγραφής (πατήστε εδώ)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.