29/3/2019

Η εκπληκτική διάλεξη του Υποψήφιου Βέλγου Αστροναύτη Dr. Ir. Vladimir Pletser από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Προπτυχιακά

Το ερώτημα του αν «Είναι εφικτή η ζωή στον Άρη» επιχείρησε να  αποκωδικοποιήσει ο Υποψήφιος Βέλγος Αστροναύτης Dr. Ir. Vladimir Pletser στη διάλεξη που διοργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης. Το ξενοδοχείο Capsis «πλημμύρισε» από εκατοντάδες Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας, οι οποίοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εμπειρία του Dr. Pletser στα ακραία περιβάλλοντα που αντιμετώπισε στην 1η και 2η παγκόσμια προσομοίωση επανδρωμένης αποστολής του στον Άρη, καθώς επίσης και το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Με μια εντυπωσιακή ομιλία για το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας και της τεχνολογίας γύρω από τη πιθανότητα αποικισμού του Άρη, ο Βέλγος, κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ για τη συμμετοχή του σε 14 διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων που διενεργούν παραβολικές πτήσεις, έφερε το κοινό αντιμέτωπο με τα πιθανά σενάρια που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο προσεχές μέλλον ως ανθρωπότητα.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ευάγγελος Κονταξάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για προσέλκυση του ενδιαφέροντος, εξοικείωση και επιμόρφωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα Τεχνολογίας και Θετικών Επιστημών (παρελθόν, σημερινά επιτεύγματα και μελλοντικές εξελίξεις) καθώς επίσης και την ανάπτυξη και διάδοση του καινοτομικού πνεύματος: «Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο επιθυμεί να συμβάλλει ενεργά στο δημόσιο διάλογο και την επιμόρφωση των νέων, δημιουργώντας έναν κόμβο που θα συνδέει τον ακαδημαϊκό χώρο με την αγορά και τους επαγγελματίες του κλάδου». Αυτός ήταν και ο λόγος διοργάνωσης της συγκεκριμένης διάλεξης, που αποτελεί συνέχεια μιας σειράς σεμιναρίων και διαλέξεων με ελεύθερη είσοδο, που πραγματοποιούνται από το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Αδιαμφισβήτητα, η πιο ξεχωριστή στιγμή της καθηλωτικής ομιλίας του Dr. Pletser ήταν όταν αναφέρθηκε στα βιώματα και τον προσωπικό του αγώνα την περίοδο που προσλήφθηκε από το τμήμα μικροβαρύτητας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), όπου του δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθεί με την οργάνωση παραβολικών πτήσεων και πειραμάτων μικροβαρύτητας, που ήταν για εκείνον ένα καινούργιο συναρπαστικό πεδίο έρευνας. Φυσικά, δεν παράλειψε να αναφερθεί στις επιχειρήσεις επανδρωμένων αποστολών στον Άρη από διάφορες διαστημικές εταιρείες πχ. Space X, οι οποίες προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθούν την επόμενη δεκαπενταετία: «Παρά την πραγματικά τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διαστημική τεχνολογία, το να ταξιδέψουν άνθρωποι στον Άρη εξακολουθεί να είναι ένα πολυσύνθετο και εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας εγχείρημα. Θα πρέπει να προηγηθεί μία περίοδος αυτόματων αποστολών προετοιμασίας της επανδρωμένης αποστολής και των τεχνολογιών που απαιτούνται γι' αυτήν, όπου παράλληλα θα συλλέγονται όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για τον Άρη, το περιβάλλον στην επιφάνειά του και τον ορυκτό του πλούτο».

Τέλος, απευθυνόμενος στο νεαρό κοινό, συμβούλευσε: «Να έχετε πάντα τα αυτιά και τα μάτια σας ανοιχτά για νέες ευκαιρίες και να μην εμμένετε σε ό,τι έχετε προαποφασίσει για την επαγγελματική σας ζωή». Τόνισε ότι οφείλουν όλοι να έχουν κατά νου, ότι οι πόροι της γης είναι πεπερασμένοι. Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Εμείς, οι μηχανικοί, έχουμε ως καθήκον  προς τους συνανθρώπους μας και τις μελλοντικές γενιές να τους αφήσουμε έναν πλανήτη καθαρό και γεμάτο πόρους. Ανοίξτε νέους ορίζοντες, πάντα με σεβασμό προς την Γη».

Την εκδήλωση προλόγισε και μετάφρασε ο Δρ. Νικόλαος Διβινής, Μηχανικός Αεροδιαστημικής, Programme leader και Καθηγητής MEng Mechanical Engineering and Manufacturing Technology, του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα στο site.

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικά νέα, Υποτροφίες, νέα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, ΙΕΚ, αγορά εργασίας. Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα στο χώρο της εκπαίδευσης.