26/2/2018

Εκπαιδευτείτε στο CARE-Index: Εκτίμηση της διεπίδρασης παιδιών-γονέων

Σεμινάρια

Η Α' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Α.Π.Θ./ Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου παρέχει το Μάρτιο Εκπαίδευση στο CARE-Index: Εκτίμηση της διεπίδρασης παιδιών - γονέων | CARE-Index (Child-Adult Relationship Experimental Index, Crittenden 2010).

Το CARE-Index απευθύνεται σε πτυχιούχους τμημάτων Νηπιοβρεφοκομίας, Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογίας, σε εμπειρογνώμονες και σε επαγγελματίες λειτουργούς στον χώρο γενικότερα της υγείας και ειδικότερα της ψυχικής υγείας. Το CARE-Index είναι αναγκαίο για την οργάνωση της θεραπείας, την παρακολούθηση των αλλαγών που επιφέρει αυτή και, τέλος, για τη διασφάλιση της επιτυχίας της.

Το CARE-Index είναι το μοναδικό μέχρι τώρα αναλυτικό εργαλείο εκτίμησης της πρώιμης διεπίδρασης παιδιών-γονέων. Αξιολογεί την ευαισθησία των γονέων στη δυαδική τους σχέση με το βρέφος, εντοπίζοντας συμπεριφορές που μπορεί να δυσχεραίνουν την ποιότητα της σχέσης τους και μακροπρόθεσμα να έχουν αρνητικές συνέπειες στη συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Παραδείγματος χάρη, μια μη ευαίσθητη συμπεριφορά των γονιών μπορεί να είναι δυνάμει δείκτης παραμέλησης του παιδιού, η οποία μπορεί να το οδηγήσει να αναπτύξει παθητική συμπεριφορά, μια ελεγκτική - παρεμβατική συμπεριφορά τους ενέχει τον κίνδυνο εκδήλωσης βίας στη διεπίδραση με το παιδί ή/και κακομεταχείρισής του. Ως εκ τούτου, το CARE-Index προσφέρεται τόσο για θεραπευτικές παρεμβάσεις σε δυσκολίες που εμφανίζονται στη σχέση του βρέφους ή του μικρού παιδιού με τους γονείς του, όσο και για την πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών• κυρίως: για την πρόληψη ενδεχόμενης παραμέλησης ή κακοποίησης του παιδιού από τους ενήλικες.
 
Τo CARE-Index αντλεί το υλικό του από μια τρίλεπτη βιντεοσκοπημένη διεπίδραση βρέφους - μικρού παιδιού/μητέρας - ενήλικα, η οποία στη συνέχεια αξιολογείται με βάση καθορισμένα κριτήρια. Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη στιγμή της γέννησης ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των 30 μηνών.
 
Εκπαιδεύτρια θα είναι η Dr. Ελευθερία Αβραμίδου, Λογοθεραπεύτρια - Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχαναλυτική θεραπεία βρεφών - μικρών παιδιών/γονέων.
 
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις ακόλουθες ημερομηνίες στην Α' Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ:
 
15-18/03, 27-29/04 & 24-27/05

Περισσότερες πληροφορίες: Εκπαίδευση στο CARE-Index: Εκτίμηση της διεπίδρασης παιδιών - γονέων

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας