24/01/2018

Εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «ΝEw CHapter: Δίκτυο συνεργασίας κατά του μίσους» στη Λάρισα

Σεμινάρια

Στην πόλη της Λάρισας πρόκειται να υλοποιηθεί εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «ΝEw CHapter: Δίκτυο συνεργασίας κατά του μίσους» στις 16 έως 22 Φεβρουαρίου 2018. Ο αρχηγός εταίρος του έργου είναι το Youthnet Hellas – Δίκτυο Νέων Ελλάδας και στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Γενικό Λύκειο Γουβών, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών, η Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης - Συκεών (Ελλάδα), το δίκτυο Youth Social Rights Network (Δανία) και τα εκπαιδετικά κέντρα MBM Training and Development Center (Ηνωμένο Βασίλειο) και Centro per lo Sviluppo Creativo Danilo Dolci (Ιταλία). Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, και σε άτομα που ασχολούνται γενικότερα με τη νεολαία.

Περιγραφή του προγράμματος
Αδιαμφισβήτητα, ζούμε σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται στο μέσο της προσφυγικής κρίσης, με συννεφιασμένη οικονομική ανάπτυξη και συνεχή απογοήτευση. Το 2015 στιγματίστηκε από τα αποτελέσματα των τρομοκρατικών επιθέσεων που οφείλονται στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά και από την έλευση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που αναζητούν άσυλο αλλά και προσφύγων από Μουσουλμανικές Χώρες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κράτη μέλη στα οποία έχει παρουσιαστεί ο υψηλότερος αριθμός αφίξεων, παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με περιστατικά ρατσισμού και ξενοφοβίας (FRA 2016 REPORT). Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση των εγκλημάτων μίσους και της διαδικτυακής ρητορικής του μίσους. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, παρόλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν, ότι πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες. Σε μία έρευνα η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, το 83% ανάμεσα τους δήλωσε, ότι έχει έρθει αντιμέτωπο με διαδικτυακές περιπτώσεις ρητορικής μίσους, ενώ τα 2/5 ισχυρίστηκαν, ότι έχουν αισθανθεί προσωπικά επίθεση ή απειλή (έρευνα για τη ρητορική του μίσους, 2015, CoE). To σκηνικό γίνεται ακόμα πιο σκοτεινό σχετικά με τα περιστατικά ρατσιστικής βίας. Με βάση την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. , σχετικά με τα περιστατικά ρατσιστικής βίας , προκύπτει ότι 225 περιστατικά αναφέρθηκαν στην Ελλάδα για το έτος 2015. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψη γίνεται αντιληπτό, πώς είναι κρίσιμο οι διαφορετικοί ενδιαφερόμενοι που δουλεύουν στο πεδίο της νεολαίας, να συνεργαστούν και να συμβάλλουν σε μία ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της διάκρισης, της ξενοφοβίας, της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου προέρχεται από αυτό. Το «ΝEw CHapter: Δίκτυο συνεργασίας κατά του μίσους»: είναι ένα δεκαπεντάμηνο πρόγραμμα για τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο), που αποσκοπεί στην παροχή χώρου και υποστήριξης για μία διασταυρωμένη συνεργασία οργανισμών και θεσμών, που δουλεύουν με τους νέους ανθρώπους στο πλαίσιο της τυπικής/άτυπης εκπαίδευσης, με σκοπό την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους και την προώθηση της εκπαίδευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το Newchapter επιδιώκει να φέρει κοντά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Νεολαίας , ένα διεθνές δίκτυο, δύο σχολεία, ένα συμβουλευτικό όργανο και ένα δήμο, προκειμένου να ενδυναμώσει το επίπεδο διεθνούς συνεργασίας και να αναπτύξει ικανότητες στην αναγνώριση και στην αντιμετώπιση διαφορετικών μορφών ρητορικής μίσους και διάκρισης και να προωθήσουν την εκπαίδευση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι στόχοι τoυ NΕw CHapter είναι:
- Να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν τις διεθνείς συνεργασίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς και να υποστηρίξουν τη δυνατότητα των μελών των οργανισμών τους. Να αντιμετωπίζουν περιστατικά ρητορικής μίσους, εκφοβισμού και διάκρισης μέσα από συνεργαζόμενη εκπαίδευση και με τη χρήση τυπικών ή άτυπων μεθοδολογικών εργαλείων.
- Να ανακαλύψουν και να μοιραστούν εμπειρίες, εργαλεία και μεθόδους, ανάμεσα στους εταίρους, προκειμένου για όλους τους συμμετέχοντες και τους θεσμούς , ώστε να δουν νέες οπτικές και γνώσεις στο θέμα της εκπαίδευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποκτήσουν κοινωνική, διαπολιτισμική και κριτική σκέψη για μία πιο συνεκτική εκπαίδευση και παιδεία.
- Να δημιουργήσουν ένα πολύπλευρο δίκτυο από εκπροσώπους οι οποίοι θα διαδώσουν τις ιδέες για το κίνημα της ρητορικής κατά του μίσους σε οργανωτικό και κοινοτικό επίπεδο, μέσω των κοινοτικών και διαδικτυακών δραστηριοτήτων για να κατακτήσουν ένα ευρύ κοινό, υποστηρίζοντας την προώθηση συνεκτικών και ειρηνικών κοινωνιών.
- Να δημιουργήσουν συνέργειες και συνεργασίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς και να υποστηρίξουν την ανταλλαγή αποτελεσματικών μεθόδων, ευκαιριών και προκλήσεων σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο νεολαίας, ώστε να απλώσουν τα χέρια στους περιθωριοποιημένους νέους ανθρώπους, με σκοπό την αντιμετώπιση του ρατσισμού και μη ανοχή αυτής στη νεολαία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο newchapterproject1@gmail.com. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία της ΕΕ και υποστηρίζεται από το ΙΝΕΔΙΜ – Ίδρυμα Νεολαίας και δια βίου μάθησης.

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας