02/06/2017

Γιατί όσοι ξυπνούν πιο νωρίς είναι πιο παραγωγικοί και πώς μπορείτε να το κάνετε και εσείς

Καριέρα

Οι περισσότεροι ξυπνάμε καθυστερημένα το πρωί με την ελπίδα ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική, ότι θα ξυπνήσουμε νωρίτερα και θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας για να φύγουμε για τη δουλειά ή για τις υποχρεώσεις μας. Το να μην υπάρχει μια ρουτίνα στο πρωινό ξύπνημα δεν κάνει τη μέρα μας μόνο να ξεκινά απότομα, αλλά σύμφωνα με έρευνες επηρεάζει το πόσο επιτυχημένα προσεγγίζουμε το οτιδήποτε στη ζωή.

Η πρωινή ρουτίνα μας κάνει πιο υγιείς και χαρούμενους
Όλοι έχουμε ακούσει την παροιμία "το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλίκι", αλλά δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι το ξενυχτάνε είναι περισσότερο επιρρεπείς στις κακές συνήθειες και τη στεναχώρια. Το αντίθετο όπως καταλαβαίνετε ισχύει αν εφαρμόσετε την πρωινή ρουτίνα.

Το πρωινό ξύπνημα μειώνει το άγχος
Όσο περίεργο και αν ακούγεται, έρευνα αγγλικού πανεπιστημίου έδειξε ότι το να ξυπνάς στις 7 το πρωί μειώνει τα επίπεδα του στρες και τα προβλήματα με το βάρος. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ευκολία στη μείωση του βάρους.

Αυξάνει την παραγωγικότητα
Όταν βιώνουμε όλες αυτές τις θετικές συνέπειες από το πρωινό ξύπνημα, είναι επόμενο ότι γινόμαστε και πιο παραγωγικοί. Αυτό σημαίνει πιο ανθεκτικοί απέναντι στα καθημερινά deadlines, στα δύσκολα projects που έχουμε να ολοκληρώσουμε και τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις. Επιπλέον, αν το πρωί σας περισσεύει πλέον χρόνος, μπορείτε να εντάξετε χόμπι όπως η γυμναστική για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Η διάθεση σας θα σας επιτρέψει να κάνετε όλο και περισσότερα πράγματα.

Κάθε αρχή και δύσκολη
Όπως είναι λογικό το πρώτο διάστημα της εφαρμογής θα είναι δύσκολο. Το πρωινό ξύπνημα για όσους δεν το έχουν συνηθίσει είναι δύσκολο. Μπορεί να επηρεάσει και τα άτομα που μένουν μαζί μας. Αν το βάλουμε, όμως, στόχο θα πρέπει να επιμείνουμε...

Πώς να τα καταφέρετε;
Ο καθένας μπορεί να βρει τον δικό του τρόπο να το κάνει. Εμείς θα σας προτείνουμε κάποιους:

Ενυδάτωση, φαγητό, αναπνοή.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξυπνήσετε είναι να πιείτε ένα ποτήρι νερό με το που ανοίξετε τα μάτια σας. Πριν τον καφέ, αν πίνετε. Αυτό λέει στο μεταβολισμό σας ότι πρέπει να δώσει την κατάλληλη προσοχή. Πάρτε ένα υγιές πρωινό. Καθώς το ετοιμάζετε, κάντε λίγο stretching για να τεντωθούν οι μύες. Δίνοντας οξυγόνο στους μύς σας ξυπνά όλο σας το σώμα και το κάνει να είναι σε ετοιμότητα.

Φτιάξτε μια λίστα, ανατρέξτε στα τρέχοντα συμβάντα, σκεφτείτε τη μέρα σας
Όταν ξυπνάτε αφιερώστε λίγο χρόνο να συνδεθείτε με την πραγματικότητα βλέποντας ίσως από τη συσκευή σας τα νέα της ημέρας. Φτιάξτε μια λίστα με πράγματα που θέλετε να κάνετε μέσα στη μέρα και τσεκάρετε στο τέλος της αν καταφέρατε να την ακολουθήσετε. Αν το δείτε σαν μια προσωπική δοκιμασία μέρα με τη μέρα θα δείτε ότι τα όσα πετυχαίνετε αυξάνονται.

Μη χάσετε όλον τον χρόνο σας στο κινητό σας
Μια ματιά στις ειδήσεις της ημέρας όπως είπαμε είναι αναγκαία, αλλά αυτή θα γίνει αφού σηκωθείτε από το κρεβάτι σας γιατί το facebook - για παράδειγμα - έχει την τάση να τρώει όλον τον παραγωγικό χρόνο που θα μπορούσατε αλλιώς να αξιοποιήσετε αφού ξυπνήσατε νωρίς.

Πηγή: lifehack.org

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας