31/05/2017

Έξι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν δεχτείτε μια δουλειά

Καριέρα

Έχετε φτάσει στο σημείο που πρέπει να απαντήσετε στις ερωτήσεις του υπεύθυνου πρόσληψης. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον χώρο του HR πιστεύουν ότι μια καλή συνέντευξη προϋποθέτει να έχετε ετοιμάσει και από τη δική σας πλευρά κάποιες ερωτήσεις.

Η executive coach Karen Elizaga εξηγεί: “Είναι σημαντικό να βλέπουμε μια συνέντευξη σαν έναν δρόμο δυο κατευθύνσεων. Φυσικά, θέλεις τη δουλειά, αλλά θέλεις να είσαι σίγουρος ότι όπου κατασταλάξεις θα είναι ένα μέρος που θα θέλεις να είσαι. Όπως σε ένα ραντεβού, εσύ και ο εργοδότης μοιράζεστε τα ενδιαφέροντα σας, ελέγχετε τη σταθερότητα και βλέπετε μακροπρόθεσμα".

Αν αναρωτιέστε από πού να αρχίσετε, εδώ σας έχουμε έξι βασικά ερωτήματα που σας βοηθούν να πάρετε σημαντικές πληροφορίες:

1. Γιατί είναι διαθέσιμη αυτή η θέση;
Χαρήκατε τόσο όταν είδατε να εμφανίζεται η συγκεκριμένη θέση εργασίας μπροστά σας που είναι πολύ πιθανό να μην αναρωτηθήκατε το γιατί άνοιξε. Υπάρχει η πιθανότητα το άτομο που είχε αυτή τη θέση είτε να αναβαθμίστηκε, είτε να παραιτήθηκε ή χειρότερα να απολύθηκε.

2. Ποιες είναι οι προσδοκίες τους από εσάς για τον πρώτο μήνα ή τρίμηνο;
Αυτή η ερώτηση σας βοηθά να καταλάβετε τι περιμένει από εσάς η εταιρία τον πρώτο μήνα ή/και το πρώτο τρίμηνο που θα εργάζεστε, αλλά και να κατανοήσετε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα σας κρίνουν.

3. Πού στοχεύει η εταιρία;
Έχετε κάνει την έρευνα σας για το πού βρισκόταν η εταιρία το διάστημα πριν τη συνέντευξη. Προς τα που οδεύει, όμως; Φροντίστε να κάνετε ερωτήσεις όπως αν δουλεύουν πάνω σε κάποια καινοτομία, πώς θα αλλάξει η αποστολή τους δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην πολιτική σκηνή, τις αλλαγές στην τεχνολογία, τις επιταγές τις επικαιρότητας και άλλα... Αυτές οι ερωτήσεις δείχνουν όχι, μόνο, ότι έχετε ασχοληθεί με την εταιρία νωρίτερα, αλλά και ότι σας ενδιαφέρει πολύ τόσο να προσδιορίσετε τη θέση της στην αγορά όσο και το να σκεφτείτε το μέλλον της δεδομένου ότι πρόκειται να γίνετε και εσείς κομμάτι της.

4. Με ποια διαδικασία θα λαμβάνετε ανατροφοδότηση για την αποδοτικότητα σας;
Οι εργοδότες αγαπούν τους εργαζόμενους που θέλουν να βελτιώνονται, έτσι ρωτώντας με ποιον τρόπο αξιολογούν την εξέλιξη και τη βελτίωση σας θα κάνει θετική εντύπωση. Θα δείξει πόσο σοβαρά έχετε πάρει τον ρόλο σας και τον βαθμό δέσμευσης στην προσωπική και επαγγελματική σας ανάπτυξη. Και αν σας φαίνεται δύσκολη ως ερώτηση, πείτε το αλλιώς. Τονίστε ότι σας ενδιαφέρει να δέχεστε feedback γιατί σας βοηθά πολύ να γίνετε όσο το δυνατόν καλύτεροι και έπειτα ρωτήστε ποια διαδικασία ακολουθούν οι ίδιοι.

5. Ποιες προσωπικότητες μπορούν να επιτύχουν σε αυτή τη θέση;
Αφού έχετε μάθει όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες είναι καλό να ρωτήσετε τι είδους άνθρωπο ψάχνουν; Πέρα από τα τυπικά προσόντα, τι προσωπικότητα πρέπει να έχει ο ιδανικός υποψήφιος; Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν ταιριάζετε σίγουρα σε αυτή τη θέση αλλά θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε και αν αισθάνεστε άνετα με τους στόχους και το σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιούν.

6. Ποια είναι η εμπειρία τους στην εταιρία;
Σκεφτείτε: Απόλαυσε ο υπεύθυνος πρόσληψης τον χρόνο του εκεί; Πήγαν καλύτερα τα πράγματα από ότι περίμενε; Αυτές οι ερωτήσεις δίνουν την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να ανακαλύψετε αν πραγματικά ταιριάζει η κουλτούρα της εταιρίας με την ιδιοσυγκρασία σας. Επιπλέον, το ότι ζητάτε την άποψη και τις ιδέες ενός ατόμου βοηθούν να το κάνετε να νιώσει ο εαυτός του και φεύγοντας από τη συνέντευξη να νιώσει ότι είχε μια προσωπική επικοινωνία μαζί σας.

πηγή: businessinsider.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας