13/03/2017

Τμήμα Λογοθεραπείας Μητροπολιτικού Κολλεγίου: 20 χρόνια κοινωνικής προσφοράς

Προπτυχιακά

Το Τμήμα Λογοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρει εδώ και 20 χρόνια – από την αρχή της λειτουργίας του – σημαντικό κοινωνικό έργο, παράλληλα με τις υψηλού επιπέδου σπουδές. Μεταξύ των κοινωνικών δράσεων του Τμήματος συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:

- Δωρεάν παροχή υπηρεσιών Λογοθεραπείας σε Παιδιά και Ενήλικες
Στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο λειτουργεί η πρώτη πανεπιστημιακή κλινική λογοθεραπείας στην Ελλάδα (Εργαστήρια Λογοθεραπείας). Σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, το Δήμο Ηρακλείου και άλλους φορείς, το Τμήμα δέχεται περιστατικά για Λογοθεραπεία στα υπερσύγχρονα εξειδικευμένα εργαστήριά του. Εξυπηρετούνται σε σταθερή βάση παιδιά και ενήλικες, στους οποίους παρέχονται εντελώς δωρεάν υπηρεσίες λογοθεραπείας από τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος, υπό την εποπτεία έμπειρων καθηγητών και κλινικών, στο πλαίσιο του προγράμματος κλινικής πρακτικής. Μόνο κατά τα τελευταία 5 χρόνια συμμετείχαν στα εργαστήρια λογοθεραπείας 135 άτομα, παιδιά και ενήλικες, με μέσο όρο 25 άτομα ετησίως.

- Πρόγραμμα Λογοθεραπείας για την τρίτη ηλικία στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Αμαρουσίου
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συνεργάζεται με το κεντρικό Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Αμαρουσίου, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα λογοθεραπείας για ενήλικες. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχουν αξιολογηθεί δωρεάν περισσότερα από 200 άτομα, ενώ περίπου 10 άτομα εντάσσονται ετησίως σε δωρεάν εβδομαδιαίο εξατομικευμένο πρόγραμμα λογοθεραπείας. Κατά την πρώτη φάση διεξάγονται ειδικά τεστ ανίχνευσης και αξιολόγησης δεξιοτήτων γλώσσας και μνήμης, ενώ στη δεύτερη φάση, βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες λογοθεραπείας σε ενήλικες με άνοια, νευρολογικές παθήσεις (Alzheimer’s, Parkinson κ.ά.), δυσαρθρία ή που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια.

- Πρότυπο Πρόγραμμα Λογοθεραπείας για παιδιά στο Δήμο Βριλησσίων
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, σε συνεργασία με το Δήμο Βριλησσίων λειτουργεί ένα πρότυπο πρόγραμμα λογοθεραπείας για τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες αξιολόγησης λόγου-ομιλίας και λογοθεραπείας σε παιδιά από 4 ετών με διαταραχές επικοινωνίας ή αναπτυξιακές διαταραχές (φωνολογική διαταραχή, καθυστέρηση λόγου-ομιλίας, αρθρωτική διαταραχή, λεκτική δυσπραξία, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή κ.ά.). Οι συνεδρίες διεξάγονται από φοιτητές του Τμήματος, υπό την εποπτεία ειδικευμένης λογοθεραπεύτριας.

- Εθελοντική εργασία φοιτητών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αμαρουσίου και του Δήμου Βριλησσίων
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τους Οργανισμούς Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου και του Δήμου Βριλησσίων, φοιτητές των Τμημάτων Λογοθεραπείας και Παιδαγωγικών προσφέρουν εθελοντική εργασία στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων, συμβάλλοντας ενεργά στο πρόγραμμά τους με υποστηρικτικές υπηρεσίες στις εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα αποκτούν σημαντική εμπειρία στο πλαίσιο της πρακτικής τους.

- Εθελοντική Εργασία Φοιτητών σε Ιδρύματα και ΜΚΟ
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συνεργάζεται με ιδρύματα, ΜΚΟ και σχετικούς κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο πρακτικής των φοιτητών. Με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, το Τμήμα Λογοθεραπείας παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες σε παιδιά που χρήζουν βοήθειας, σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες που διεξάγονται από φοιτητές του προγράμματος υπό την εποπτεία έμπειρων λογοθεραπευτών.
Μεταξύ άλλων, το Τμήμα Λογοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου διατηρεί συνεργασία με τους εξής φορείς: Αμαλίειο Οικοτροφείο Θηλέων, Αμυμώνη, Αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ), ΕΛΕΠΑΠ, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πεύκης-Λυκόβρυσης, Το Εργαστήρι, Δρόμοι Ζωής, Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" κ.ά.

- Παράλληλη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες σε σχολεία
Σε συνεργασία με το Κέντρο Αξιολόγησης και Θεραπείας παιδιών και εφήβων «Κιναίσθηση», φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας παρέχουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, παράλληλη στήριξη σε παιδιά με ειδικές ανάγκες κατά τη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, με εποπτεία από έμπειρους ειδικούς θεραπευτές. Στο πλαίσιο του προγράμματος, παιδιά με αυτισμό, αναπτυξιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα κ.ά. έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις γνωστικές ικανότητες που είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή τους στο σχολικό πλαίσιο, με τη βοήθεια φοιτητών που εκπαιδεύονται για να βρίσκονται δίπλα στο παιδιά στο σχολικό πρόγραμμα.

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Διαβάστε επίσης