06/03/2017

Το Χαλασμένο Ρολόι…

του Π. Σοφιανόπουλου
Αρθρογραφία

Ακόμα και ένα χαλασμένο ρολόι, λέει δυο φορές την ημέρα την σωστή ώρα

Κατά καιρούς, εμφανίζονται διάφοροι «γκουρού» στο χώρο των χρηματιστηριακών επενδύσεων, που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους προβάλλουν πολύ, τονίζοντας, τι άλλο; … τις επιτυχίες τους.

Το κοινό, εντυπωσιασμένο από τα σχετικά άρθρα, δίδει βέβαια σημασία σε αυτούς τους «γκουρού» και μάλιστα, κάποιοι γίνονται και πελάτες αυτών. Τι ατυχία όμως ή τι ανοησία, αφού γκουρού στο χώρο των χρηματιστηριακών επενδύσεων δεν υπάρχουν, οπότε όποιος τους δίδει σημασία ή τους δίδει τα χρήματά του, πράττει ανοήτως.

Θα δώσω ένα παράδειγμα και είναι αρκετό, καθώς το να έδινα περισσότερα θα ήταν χάσιμο χρόνου. Στο γνωστό business και marketsite, BUSINESS INSIDER, φιλοξένησαν πριν λίγους μήνες, άρθρο που υμνούσε τις επιτυχίες ενός τεχνικού αναλυτή, και όντως, όποιος διάβαζε το άρθρο, θα εντυπωσιάζονταν. Το άρθρο ανέφερε ότι ο αναλυτής αυτός, είχε σειρά επιτυχιών και τώρα, είχε δημοσιοποιήσει και τρεις ‘επικίνδυνες’ ημερομηνίες, που αφορούσαν στο κοντινό μέλλον.

Δείτε το άρθρο (του BUSINESS INSIDER) εδώ.

Οι επικίνδυνες ημερομηνίες για κατάρρευση της αγοράς, ήταν:
1. 26 – 30 Αυγούστου (του 2016, πάντα)
2. 26 Σεπτεμβρίου
3. 20 Οκτωβρίου
Ο καιρός πέρασε και μαντέψτε τι έγινε… τζίφος, τίποτα, μηδέν – ο «γκουρού» απέτυχε πλήρως. Δεν του έκατσε καμία από τις τρεις ημερομηνίες.

Γιατί απέτυχε ο «γκουρού»;
Διότι όταν κάποιος εντοπίζει συνεχώς κρίσιμες ημερομηνίες, ε, είναι φυσικό ότι κάποιες θα του βγουν. Αυτές θα δημοσιοποιήσει, και το κοινό θα τον θεωρήσει πετυχημένο. Τις αποτυχίες του δεν θα τις δημοσιοποιήσει. Τώρα που ο «γκουρού» δημοσιοποίησε τρεις προβλέψεις, απέτυχε πλήρως.

Ακούστε με λοιπόν… Προβλέψεις σε βραχυπρόθεσμο περιβάλλον, δεν γίνονται. Εάν υπάρξουν κάποιες επιτυχίες, θα είναι τυχαίες.
Οι χρηματιστηριακές αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δρουν έως και χαοτικά, άρα είναι απρόβλεπτες. Όμως είναι προβλέψιμες σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Πως γίνεται αυτό; Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, θέλοντας και μη, η αγορά θα προσαρμοστεί στην άνοδο του ΑΕΠ. Το ΑΕΠ αυξάνεται αναπόφευκτα, λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας και η παραγωγικότητα, αυξάνεται αναπόφευκτα λόγω της τεχνολογίας. Έτσι απλά. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, υπάρχουν απρόβλεπτα σκαμπανεβάσματα, λόγω της κερδοσκοπίας που είναι ευμετάβλητη, αλλά και της γενικότερης ψυχολογίας, που είναι επίσης ευμετάβλητη και υπερβολική όσον αφορά τις αντιδράσεις. Έτσι λοιπόν εξηγείται πως οι αγορές είναι έως και απρόβλεπτες βραχυπρόθεσμα αλλά προβλέψιμες μακροπρόθεσμα.

Κάποιος που ενεργεί βραχυπρόθεσμα στην αγορά, δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τον παίκτη στην ρουλέτα ενός καζίνο. Θα κερδίσει ενδεχομένως, μία, δυο φορές, ίσως και πέντε ή δέκα φορές εάν σταθεί τυχερός, αλλά επειδή θα έχει κυριευθεί από απληστία και θα νομίζει ότι έτσι, μπορεί να γίνει πλούσιος, θα συνεχίσει να παίζει στον απρόβλεπτο μηχανισμό της ρουλέτας και στο τέλος θα χάσει τα χρήματά του. Παρομοίως, θα συμβεί σε εκείνον που παίζει στο χρηματιστήριο βραχυπρόθεσμα· μάλιστα αυτός, λόγω των μερικών επιτυχιών του, θα νομίσει ότι είναι ιδιαίτερα ικανός και θα συνεχίσει τις βραχυπρόθεσμες πράξεις του, για να ανακαλύψει στη συνέχεια, ότι τελικά είναι ανίκανος. Θα έχει όμως ένα βαρύ τίμημα: θα έχει χάσει τα χρήματά του.

Ακούστε με λοιπόν και κλείστε τα αυτιά σας στις «Σειρήνες» του trading και των βραχυπρόθεσμων κινήσεων. Γίνετε μακροπόθεσμοι επενδυτές και κερδίστε εύκολα και με σιγουριά. Μην πετάτε την ευκαιρία να γίνετε πραγματικά οικονομικά ευκατάστατοι.
Το πως θα γίνει αυτό, το εξηγώ αναλυτικά στο βιβλίο μου, HERETIC INVESTOR, που θα βρείτε στο amazon.com.

Είναι ο μοναδικός πραγματικός, εύκολος τρόπος για να κερδίσετε στις αγορές και να ξεπεράσετε σε απόδοση τους επαγγελματίες των χρηματιστηρίων, όπως και τον βασικό δείκτη αναφοράς.


Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Εισηγητής σεμιναρίων Επενδύσεων

Προτεινόμενες σχολές

E-Learning Προγράμματα
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τμήματος Χρηματοοικονομικής
και Τραπεζικής Διοικητικής
Σεμινάρια Λογιστικής
28 χρόνια εμπειρίας

40 προγράμματα στην Αθήνα
Τώρα και με E-Learning!
Σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο και Κύπρο

Έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από
12.500 ανώτερα στελέχη!
Προγράμματα Εξειδίκευσης Πανεπιστημίου Μακεδονίας
σε όλους τους τομείς
Δια ζώσης και εξ αποστάσεως
Mediterranean College
Education is about trust

Αναγνωρισμένα Bachelor's
και Master's
Σεμινάρια & Diplomas
Αθήνα & E-Learning

Social Media, Web Design
Management, Λογιστική
Σεμινάρια Λογιστικής - Φοροτεχνικών στην πράξη
Εκπαιδευτικό Κέντρο - Αθήνα
Το μέλλον της Λογιστικής
1000 Σεμινάρια... Περισσότεροι από 15.000 συμμετέχοντες
Εξειδικευμένη γνώση και
ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης
Επαγγελματική κατάρτιση
με εμπειρία 37 χρόνων