15/2/2017

Φοιτητές Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του CITY College εξερευνούν την προσωπικότητά τους πίσω από μάσκες

Μεταπτυχιακά

Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας του CITY College, Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν σε μία ιδιαίτερα πρωτότυπη κι έντονα βιωματική άσκηση κατά την οποία διερεύνησαν πτυχές της προσωπικότητάς τους πίσω από μάσκες.

Για την προετοιμασία της βιωματικής άσκησης, ‘Οι Μάσκες’, οι φοιτητές κατασκεύασαν και διακόσμησαν μία μάσκα για τον εαυτό τους. Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι φοιτητές φορώντας την μάσκα τους μίλησαν για απόκρυφες επιθυμίες τους κι εξωτερίκευσαν σκέψεις και συναισθήματα. Οι υπόλοιποι φοιτητές συζητούσαν με τον φοιτητή που φορούσε την μάσκα τα θέματα που έθετε, κάνοντας όλη την διαδικασία ιδιαίτερα διαδραστική. Η βιωματική αυτή άσκηση έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν την προσωπικότητά τους και να εντοπίσουν καταπιεσμένες επιθυμίες και σκέψεις. Για αρκετούς φοιτητές η άσκηση αποτελεί αφορμή να ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους. Αδιαμφισβήτητα όλοι οι φοιτητές διασκεδάζουν την όλη διαδικασία.

Η παραπάνω άσκηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος ‘Personal and Professional Unit’ των μεταπτυχιακών προγραμμάτων MA in Counselling Psychology with a Practicum και MSc in Counselling Psychology. H υπεύθυνη του μαθήματος Δρ Σούζυ Σαββίδου είπε: «Αυτού του τύπου οι ασκήσεις βοηθούν ιδιαίτερα τους φοιτητές να έρθουν πιο κοντά στον εαυτό τους και να εντοπίσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους πάνω στις οποίες θα πρέπει να ‘δουλέψουν’ πριν ασκήσουν το επάγγελμα του Ψυχολόγου/Συμβούλου. Επίσης, τέτοιες ασκήσεις μας βοηθούν να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη και να βιώσουν οι φοιτητές όσα έχουν διαβάσει στα βιβλία

Ο Νίκος Σάπκαρης, φοιτητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Συμβουλευτική Ψυχολογία στο CITY College είπε για την εμπειρία του από την συμμετοχή στην άσκηση: «Ήταν πραγματικά μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η μάσκα μας επέτρεψε να εκφράσουμε απόκρυφα συναισθήματα και σκέψεις. Κρύβοντας το πρόσωπό μας μπορέσαμε να αποκτήσουμε καλύτερη επίγνωση του εαυτού μας. Η Δρ Σαββίδου βοήθησε τον καθένα να δημιουργήσει μία ενδιαφέρουσα ιστορία που είχε βάση τα απωθημένα συναισθήματα που εκφράστηκαν.»

Αυτή είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες που γίνονται στα πλαίσια των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρει το Τμήμα Ψυχολογίας του CITY College. Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση του αναστοχασμού (reflection) οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τον τρόπο σκέψης τους κι αποκτούν καλύτερο επίπεδο αυτογνωσίας, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το επάγγελμα.

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών που City College

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικά νέα, Υποτροφίες, νέα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, ΙΕΚ, αγορά εργασίας. Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα στο χώρο της εκπαίδευσης.