04/01/2017

Αυτό το χόμπι δεν πρέπει να το αναφέρουμε στο βιογραφικό μας

Καριέρα

10 χόμπι που δείχνουν τέλεια στο βιογραφικό και ένα που δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε

Παρόλο που μία παραδοσιακή επαγγελματική συμβουλή επιμένει πως δεν πρέπει να αναφερόμαστε στα χόμπι μας μέσω του βιογραφικού μας, διότι μπορεί να πιάνουν πολύτιμο χώρο και επίσης να σπαταλούν τα λίγα δευτερόλεπτα που έχει ένας recruiter στη διάθεσή του για να τσεκάρει το βιογραφικό.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσθέσουν αξία και να βοηθήσουν να ξεχωρίσει κανείς ανάμεσα σε πολλούς άλλους υποψηφίους.

Αν αναζητάτε, για παράδειγμα, υποτροφία σε μία εταιρεία όπως η Google, οι υπεύθυνοι προσλήψεων - όπως αναφέρει μία πρώην εκπαιδευόμενη - θα θέλουν να δουν μερικές ενδιαφέρουσες προσωπικές λεπτομέρειες στο βιογραφικό σας. "Είναι η στιγμή σας να λάμψετε και να μοιραστείτε μερικές από τις πιο ιδιότροπες πτυχές της προσωπικότητάς σας, που άλλες πιο παραδοσιακές εταιρείες μπορεί να μην εκτιμήσουν."

Κάποιες εταιρείες μπορεί να εκτιμήσουν ένα χόμπι σας, αν σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση. Και αν αυτό το χόμπι σας κάνει αυτόματα να φανείτε πιο ελκυστικός υποψήφιος από όσο οι υπόλοιποι, τότε θα πρέπει να έχετε τη σοφία να το συμπεριλάβετε - όπως εξηγεί η Alyssa Gelbard, ιδρύτρια και πρόεδρος της Résumé Strategists.

"Όταν ένας ενδεχόμενος εργοδότης βλέπει τα χόμπι του υποψηφίου, μαθαίνει στοιχεία της προσωπικότητάς του."

"Αλλά να θυμάστε: ό,τι αναφέρετε στο βιογραφικό σας, μπορεί δικαίως να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οπότε να είστε σίγουροι πως θα μιλήσετε με πάθος γι' αυτό και θα μπορέσετε να εξηγήσετε γιατί το συμπεριλάβατε," λέει η Gelbard.

Δείτε παρακάτω μερικά χόμπι που θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε, καθώς και ένα, που καλό θα ήταν να το αποφύγετε.

Yoga: Δείχνει την ικανότητά σας να παραμένετε ήρεμοι και να έχετε έλεγχο.

Extreme Sports: Δείχνουν πειθαρχία, έλλειψη φόβου και ότι δεν φοβάστε να ρισκάρετε.

Video production: Αν αναζητάτε εργασία που σχετίζεται με το event planning ή την παραγωγή.

Αθλήματα αντοχής: Τέτοιου τύπου αθλήματα δείχνουν αφοσίωση και επιμονή, αξίες πολύ σημαντικές στο χώρο του business.

Ομαδικά αθλήματα: Δείχνετε ότι μπορείτε να συνεργάζεστε και να δουλεύετε ως μέρος μιας ομάδας.

Blogging: Αν κυνηγάτε μία δουλειά στο χώρο του Marketing και της Επικοινωνίας, τότε οι ικανότητές σας ως blogger θα ανεβάσουν αυτομάτως την υποψηφιότητά σας.

Mountain Climbing: Αυτό το χόμπι δείχνει χαρακτηριστικά πολύ ισχυρής προσωπικότητας σε έναν ενδεχόμενο εργοδότη.

Κηπουρική: Αν αναζητάτε εργασία που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα και την καθαρή ενέργεια, δείχνετε με την κηπουρική πως ενδιαφέρεστε για τη φύση και το περιβάλλον.

Φωτογραφία: Αν κάνετε αίτηση για τη θέση του Creative Director σε μία εταιρεία με αντικείμενο το digital marketing, τότε η φωτογραφία μπορεί να αποδειχτεί ένα πολύ αξιόλογο χόμπι.

Μουσικά όργανα: Εκτός από τις θέσεις που σχετίζονται με τη μουσική, το να παίζετε ένα μουσικό όργανο δείχνει ότι διαθέτετε συγκέντρωση, πειθαρχία και αφοσίωση, αξίες σημαντικές για μία ευρεία γκάμα επαγγελμάτων.

Οτιδήποτε ασυνήθιστο (με την καλή έννοια): Είτε παρασκευάζετε το δικό σας άρωμα είτε μαθαίνετε Ζίου Ζίτσου, αξίζει να συμπεριλάβετε χόμπι που μπορούν να οδηγήσουν σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Τι δεν πρέπει να αναφέρετε ως χόμπι: το διάβασμα
Οι άνθρωποι που διαβάζουν πολύ έχουν ξεκάθαρα πλεονεκτήματα - τείνουν να είναι πιο έξυπνοι και πιο επιτυχημένοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να συμπεριλάβετε το διάβασμα ως χόμπι στο βιογραφικό σας.

Δεν είναι ένα χόμπι μοναδικής υφής. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να διαβάζουν. Και αν και μπορεί να σκέφτεστε πως θα φανείτε πιο σκεπτόμενο άτομο ή με περισσότερες γνώσεις από τον επόμενο υποψήφιο, η Vicky Oliver, συγγραφέας των "Live Like A Millionaire (Without Having To Be One)" και "301 Smart Answers to Tough Interview Questions, λέει πως με το να πείτε πως ξοδεύετε πολύ χρόνο στο διάβασμα θα δείξετε πως είστε μοναχικός άνθρωπος.

Πηγή: Insider

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας