23/08/2010

Είμαι απασχολημένος, άρα ευτυχισμένος

Εκπαιδευτικά Νέα

Oι άνθρωποι αναρωτιούνται ποιο είναι το κλειδί της ευτυχίας. Να ΄ναι τα χρήματα; Να ΄ναι οι φίλοι, η οικογένεια, η δουλειά; Είναι κάτι πολύ απλούστερο, τουλάχιστον σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Σικάγου στις ΗΠΑ. Για να αγγίξουμε την ευτυχία αρκεί να έχουμε το μυαλό μας διαρκώς απασχολημένο με κάτι, ακόμη και με ασχολίες εκ πρώτης όψεως δευτερεύουσες ή ασήμαντες.

«Το φαινόμενο που παρατηρώ στη σημερινή κοινωνία και το οποίο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με οτιδήποτε κάνουν» δηλώνει ο Κρίστοφερ Χσι, ειδικός της ανθρώπινης συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ο οποίος συντόνισε την έρευνα για το «μυστικό της ευτυχίας» μαζί με τη συνάδελφό του Αντέλ Γιανγκ και τη Λιάνγκιαν Γουάνγκ του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης. «Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι λόγοι, όπως το να βγάλουν λεφτά, να αποκτήσουν φήμη ή και να βοηθήσουν τους άλλους» συνεχίζει. «Αλλά φαίνεται ότι κάτι πολύ βαθύτερο κρύβεται πίσω από αυτό:έχουμε υπερβολική ενέργεια και θέλουμε να αποφύγουμε την οκνηρία».

Στο πλαίσιο της έρευνας 98 φοιτητές κλήθηκαν να συμμετέχουν σε δύο αξιολογήσεις. Αφού τελείωσαν την πρώτη, έπρεπε να περάσει ένα τέταρτο για να ξεκινήσουν τη δεύτερη. Στο διάστημα αυτό τους δόθηκαν δύο επιλογές: είτε να παραδώσουν την πρώτη τους αξιολόγηση σε ένα κοντινό μέρος και να περιμένουν καθισμένοι να περάσει η ώρα μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν είτε να περπατήσουν ως ένα μακρινότερο σημείο αφιερώνοντας και τα 15 λεπτά στο πηγαινέλα. Και στις δύο περιπτώσεις οι φοιτητές ανταμείβονταν με ένα γλύκισμα. Τα δύο τρίτα (το 68%) επέλεξαν την κοντινή απόσταση. Αυτοί όμως που αποδείχθηκαν πιο ευτυχισμένοι είναι όσοι παρέμειναν απασχολημένοι περπατώντας μεγαλύτερη απόσταση.

Αν τα γλυκίσματα που έπαιρναν οι εθελοντές ήταν τα ίδια, τότε επέλεγαν κατά βάση την κοντινότερη απόσταση- παραμένοντας αδρανείς την περισσότερη ώρα-, ενώ αν τα γλυκίσματα ήταν διαφορετικά επέλεγαν να διανύσουν τη μεγαλύτερη απόσταση καθώς είχαν μια καλή δικαιολογία.

Ο κ. Χσι και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ρsychological Science», μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία μας. «Οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν πιο ευτυχισμένους τους ανέργους βάζοντάς τους να συμμετέχουν σε ήπιες δραστηριότητες όπως η κοινωνική πρόνοια».

Σε προσωπικό επίπεδο τώρα πρότεινε να απασχολούμε το μυαλό μας με οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι άσκοπο, καθώς θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα. Ακόμη και η έντονη σκέψη ή η ενδοσκόπηση θεωρείται απασχόληση. «Δεν χρειάζεται να περιφερόμαστε από εδώ και από εκεί- χρειάζεται να είμαστε απασχολημένοι είτε σωματικά είτε πνευματικά» υποστηρίζει ο καθηγητής.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι εφήρμοσε πρώτα την αρχή αυτή σε έναν βοηθό του τον οποίο έβαζε να κάνει διάφορες δουλειές που δεν είχαν κάποιο νόημα, απλά για να μη βαριέται. «Ξέρω ότι δεν είναι ηθικά σωστόαλλά οδηγεί σε ένα αίσθημα πληρότητας» υποστηρίζει.

Η ευτυχία λοιπόν πάει... αγκαζέ με τη διαρκή απασχόληση του μυαλού. Οσοι προτιμούν την τεμπελιά και υποστηρίζουν ότι είναι ευτυχισμένοι αυταπατώνται οικτρά, καταλήγει η έρευνα. Κι ας έχουν κάποιοι τις αμφιβολίες τους περί τούτου.

Πηγή: Το Βήμα Online

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας