7/7/2016

Συμμετοχή του ALBA στο the 20th Roundtable with the Government of Greece του Economist

Μεταπτυχιακά

To ALBA Graduate Business School at TheAmerican College of Greece συμμετείχε στο 20o Συνέδριο του Economist με τίτλο “the 20th Roundtable with the Government of Greece”, μία εκδήλωση όπου συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο με σκοπό να δημιουργηθεί ένας γόνιμος διάλογος πάνωσε καίρια εθνικά ζητήματα. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιουνίου στο Grand Resort Lagonissi. Ένα από τα πρόσωπα που παρέθεσαν τις απόψεις τους ήταν και ο Πρύτανης του ALBA, Καθ. Νικόλαος Τραυλός, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ“Greece Today and Tomorrow: Envisaging New Business Models for Growth”. Στο πάνελ μίλησαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αλλά και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε νέες επιχειρηματικές στρατηγικές και στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. Η ομιλία του Πρύτανη είχε τίτλο “Η εκπαίδευση ως μοχλός βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και εθνικής ανάπτυξης της χώρας”, μια διάσταση της εκπαίδευσης που όπως είπε, δεν αναδεικνύεται τακτικά στο δημόσιο λόγο.

Συγκεκριμένα,o κος Τραυλός επικεντρώθηκε στο γεγονός πως η χώρα μας όσο αφορά τους προσδιοριστικούς παράγοντες της εθνικής ανταγωνιστικότητας, βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχετικούς πίνακες διεθνούς κατάταξης. Για παράδειγμα, με βάση τις ετήσιες εκθέσεις ‘IMD world Competitiveness Yearbook το 2011, σε σύνολο 59 χωρών, η χώρα μας βρίσκεται στην 50η θέση στην ερώτηση αν το εκπαιδευτικό σύστημα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομία. Στο αν η εκπαίδευση σε μάνατζμεντ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας η χώρα μας βρίσκεται στην 48η θέση. Για το αν γίνεται μεταβίβαση γνώσης ανάμεσα σε πανεπιστήμια και επιχειρήσεις η χώρα μας βρίσκεται στην 52η θέση. Επίσης η χώρα μας βρίσκεται στην 53η θέση σε προσέλκυση επιστημόνων και την 48η στην έρευνα.

Κατέληξε στο γεγονός ότι το κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας, και πως χρειαζόμαστε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κυρίαρχο κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα. Εκεί τίθεται το ερώτημα: Μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο να ενισχύσουμε τα κρατικά πανεπιστήμια; Η απάντηση είναι ναι. Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στα πανεπιστήμια, με τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, κυρίως μη κερδοσκοπικών. Μίλησε για το παράδειγμα της Κύπρου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και ισχυρίστηκε πως και η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει χιλιάδες ξένους φοιτητές, δημιουργώντας έτσι επιπλέον εισόδημα και απασχόληση.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν αρκετά διευθυντικά και ακαδημαϊκά στελέχη του ALBA, ανάμεσά τους και ο Δρ. Κυριακόπουλος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Executive MBA και η κα Αντωνίνα Καλκαβούρα, Διευθύντρια του Executive MBA. Το Executive MBA είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που απευθύνεται αποκλειστικά σε Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη, με 10+ χρόνια εμπειρίας. Οι διδάσκοντες είναι οι Senior καθηγητές του ALBA και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών καθηγητών από τα καλύτερα Business Schools παγκοσμίως. Το Executive MBA δίνει έμφαση στην Ηγεσία και Καινοτομία και στοχεύει αφενός στην εκμάθηση νέας γνώσης μέσω πρωτοποριακών μεθόδων και αφετέρου στην προσωπική και επαγγελματική μεταμόρφωση των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2016. Για περαιτέρω λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ALBA στο executivemba@alba.edu.gr ή να μας καλέσετε στο 210-8964531.

Την ομιλία του κου Τραυλού μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικά νέα, Υποτροφίες, νέα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, ΙΕΚ, αγορά εργασίας. Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα στο χώρο της εκπαίδευσης.