02/08/2010

Αν οι εργαζόμενοι είναι ευτυχισμένοι, είναι και πιο παραγωγικοί

Εκπαιδευτικά Νέα

Ισως είναι ένα από τα αντίδοτα στην οικονομική κρίση. Η ευτυχία αυξάνει την παραγωγικότητα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα της Warwick Βusiness School του Λονδίνου.
Η ομάδα των οικονομολόγων, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριου Οσβαλντ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι κατά 12% πιο αποδοτικοί σε σχέση με τους δυστυχισμένους, οι οποίοι είναι κατά 10% λιγότερο παραγωγικοί.

« Η ευτυχία φαίνεται να έχει σημαντικές και πολύ θετικές επιδράσεις στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται κανείς. Τα θετικά συναισθήματα αναζωογονούν, δίνουν ενέργεια και ώθηση στη δουλειά, ενώ με τα αρνητικά συναισθήματα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο » λέει ο δρ Οσβαλντ.

Ευτυχισμένοι εργαζόμενοι, ευτυχισμένοι εργοδότες.

« Η αύξηση της παραγωγικότητας συνδέεται άμεσα με την αύξηση της ευτυχίας και όχι απλώς με την ίδια την παρακολούθηση ενός εύθυμου φιλμ. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν βιώσει έναν θάνατο ή μια ασθένεια στην οικογένειά τους κατά τα τελευταία δύο χρόνια απέδωσαν κατά 10% χειρότερα από τους υπολοίπους. Δεδομένου ότι το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα ήταν εξαιρετικά ομοιογενές, οι διαφορές που εμφάνισαν όσον αφορά την παραγωγικότητά τους μας εξέπληξαν τρομερά » λένε οι ερευνητές.

Το διαζύγιο δεν επηρεάζει ούτε την ευτυχία, ούτε την παραγωγικότητα!

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα προέκυψαν όμως και όταν η ομάδα του Warwick αποφάσισε να κάνει ερωτήσεις στους συμμετέχοντες στην έρευνα σχετικά με τις οικογένειές τους. Για παράδειγμα ανακάλυψαν ότι εκείνοι οι γονείς των οποίων είχαν πάρει διαζύγιο πρόσφατα, δεν εμφανίζονταν λιγότερο ευτυχισμένοι ή παραγωγικοί.

«Αν και δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό, εικάζουμε ότι ίσως είναι δύσκολο να καταχωρίσουμε το διαζύγιο των γονιών ως “αρνητική εμπειρία”, με την έννοια ότι οι φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα ίσως να το βίωσαν ως απεμπλοκή από μια πιο δυσάρεστη κατάσταση και ενδεχομένως να υπήρξε το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας, την οποία είχαν τον χρόνο να συνηθίσουν» εξηγούν.

Το χαρούμενο εργασιακό περιβάλλον είναι το "κλειδί"

Οι οικονομολόγοι αναζητούν επί μακρόν τρόπους να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων, μέσω της επαύξησης των προσόντων και της εκπαίδευσής τους ή με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Ωστόσο η ομάδα του Warwick ισχυρίζεται ότι « μέχρι στιγμής όλοι παρέλειπαν ένα κρίσιμο στοιχείο: εκείνο του ανθρώπινου συναισθήματος », πράγμα που, όπως λένε, θα πρέπει να δώσει άφθονη τροφή για σκέψη στον χώρο της ψυχολογίας και της διοίκησης των επιχειρήσεων.

«Αν ένα χαρούμενο εργασιακό περιβάλλον οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ΄ όψιν στα τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού, στους διευθυντές των επιχειρήσεων και σε όσους αποφασίζουν για τα κριτήρια μιας προαγωγής » λένε.

Πηγή: www.tovima.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας