01/06/2016

10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν αποδεχτείτε μια θέση εργασίας

Καριέρα

Όταν περνάτε από συνέντευξη για μια νέα θέση, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώνεται στο πώς θα "γεμίσετε" αυτό το ρόλο και αν θα ανταποκριθείτε στα προσδοκώμενα προσόντα. Ως αποτέλεσμα, περνάτε τον περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να πουλήσετε τις δεξιότητές σας.

Αλλά το να επιλέξετε να πάρετε μια νέα δουλειά, δεν έχει να κάνει μόνο με όσα θα προσφέρετε εσείς στην εταιρεία, αλλά και με τον αν η εταιρεία ανταποκρίνεται στους επαγγελματικούς σας στόχους και την καθημερινή σας ευτυχία. Θα περνάτε τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα στη δουλειά, οπότε θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι η δουλειά αυτή θα σας βοηθήσει να προοδεύσετε.

Για να καταλάβετε αν η εταιρεία ή ο ρόλος είναι το σωστό fit για εσάς, καλό θα ήταν να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις.

1. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για αυτή θέση;
Ο υπεύθυνος πωλήσεων θα πρέπει να σας δώσει μια ιδέα του τι θα κληθείτε να κάνετε από αυτή τη θέση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Δεν θα είναι καλό να μη σας σας δώσει σαφείς πληροφορίες.

2. Τι προσωπικότητες ανθούν εδώ;
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναγνωρίζουν πολύ εύκολα τις προσωπικότητες εκείνες που θα πετύχαιναν στον οργανισμό τους. Οπότε, η απάντηση που θα λάβετε θα σας δώσει μια αίσθηση για το αν ταιριάζετε σε αυτή την εταιρεία.

3. Τι είδους ευκαιρίες ανάπτυξης προσωπικής ή επαγγελματικής υπάρχουν;
Μαθαίνοντας κατά πόσο η η εταιρεία δεσμεύεται για ανάπτυξη, θα καταλάβετε ταυτόχρονα πόσο εκτιμά τους εργαζομένους της.

4. Ποιο είναι το τυπικό μονοπάτι καριέρας για αυτή τη θέση;
Με αυτή την ερώτηση θέλετε να μάθετε αν τελικά θα οδηγηθείτε κάπου μέσα από τη νέα θέση και δεν θα επιστρέψετε στην αναζήτηση εργασίας μετά από λίγο καιρό.

5. Πώς είναι η εταιρική κουλτούρα;
Σίγουρα δεν θέλετε να εμφανίσετε αντιεπαγγελμετική συμπεριφορά, γι' αυτό καλό είναι να γνωρίζετε από την αρχή πώς την κουλτούρα που ενστερνίζεται η συγκεκριμένη εταιρεία: από το dress code μέχρι την ευελιξία του ωραρίου.

6. Διαθέτει η εταιρεία πρόγραμμα bonus;
Ο Joseph Terach, ιδρυτής και CEO της Resume Deli, συμβουλεύει να μην είστε ντροπαλοί όταν ρωτάτε για τα προνόμια που μπορεί να παρέχει μια εταιρεία.

7. Γιατί σας αρέσει να εργάζεστε εδώ;
Από την απάντηση θα καταλάβετε αν ο υπεύθυνος προσλήψεων είναι ενθουσιασμένος που εργάζεται στη συγκεκριμένη εταιρεία. Συνήθως, η απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές.

8. Ποιες αξίες είναι σημαντικές στην εταιρεία σας;
Με την ερώτηση αυτή, θέλετε να μάθετε αν υπάρχει μια κοινή αποστολή και ένας στόχος, για τα οποία οι εργαζόμενοι δουλεύουν συλλογικά και επίσης αν οι αξίες της εταιρείες ταιριάζουν με τις δικές σας.

9. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα Top 5 σημαντικότερα "περιουσιακά στοιχεία" της εταιρείας;
Αυτή η ερώτηση μπορεί να θεωρηθεί παγίδα. Αν την κάνετε, θα πρέπει ο υπεύθυνος προσλήψεων να συμπεριλάβει μέσα στην απάντησή τους εργαζόμενους. Διαφορετικά, θα πρέπει να αναρωτηθείτε πώς μπορεί να φέρεται η εταιρεία στο προσωπικό σας

10. Πού θα κάθομαι;
Μπορεί να ακούγεται αστεία, αλλά στην πραγματικότητα το να δείτε το γραφείο σας είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα της ζωής σας εντός της εταιρείας, αν λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι θα περνάτε πέντε μέρες την εβδομάδα εκεί.

Πηγή: The Muse

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας