21/4/2016

Πώς να κάνετε – και να κρατήσετε – φίλους στο χώρο εργασίας σας

Καριέρα

Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, είναι μια από τις ερωτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος στο μυαλό του: Πώς κάνεις φίλους μετά τις σπουδές; Η πρώτη σας δουλειά είναι μια καλή ιδέα για το από πού μπορείτε να ξεκινήσετε!

Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί πιστεύουν ότι οι φιλικές σχέσεις στο χώρο εργασίας συμβάλουν στην ευχαρίστηση που παίρνουν από τη δουλειά τους, όπως επίσης μπορεί να βοηθήσουν και στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

Γι’ αυτό λοιπόν, στην πρώτη σας δουλειά μπορείτε να έχετε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές:

Μην αποκαλύψετε πάρα πολλά για εσάς πολύ νωρίς
Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο να μην υπερβείτε τα προσωπικά και επαγγελματικά όρια, πριν υπάρξει εμπιστοσύνη ανάμεσα σε σας και στους συναδέλφους σας. Στην καθημερινή αλληλεπίδραση μαζί τους, θα υπάρξουν φορές που μπορεί να αναφερθείτε σε κάτι πιο προσωπικό και κάτι τέτοιο εμπεριέχει ρίσκο, αν είναι πολύ νωρίς. Είναι πιο ασφαλές να παραμείνετε σε ουδέτερο έδαφος όταν βρίσκεστε ακόμα στο στάδιο των πρώτων εντυπώσεων με τους συναδέλφους σας. Δοκιμάστε να είστε ευγενικοί και να βρείτε τα κοινά σας σημεία πριν αρχίσετε να μοιράζεστε πράγματα σχετικά με την προσωπική σας ζωή.

Κάντε φίλους για τους σωστούς λόγους
Οι φίλοι που θα κάνετε στην εργασία σας, θα πρέπει να είναι άνθρωποι με τους οποίους θα περνούσατε ευχαρίστως χρόνο και εκτός γραφείου. Φίλοι θεωρούνται οι άνθρωποι τους οποίους συμπαθείτε, έχετε κοινά σημεία και εκτιμούν τη φιλία σας. Μην κάνετε σχέσεις για να ανεβείτε επαγγελματικά. Όταν έρχεστε σε επαφή με κάποιο συνάδελφο, αναρωτηθείτε «για ποιο λόγο θα ήθελα να είμαι φίλος με αυτόν τον άνθρωπο;».

Μην αφήσετε τις κλίκες να εμποδίσουν τη δικτύωσή σας
Όταν κάνετε κάποιους φίλους στη δουλειά σας, μην αποξενωθείτε με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας. Σε επαγγελματικό επίπεδο, αυτό θα μπορούσε να φανεί σαν μια αδυναμία σας στο να συνεργαστείτε αποτελεσματικά με το σύνολο της ομάδας. Το να είστε σε μια κλίκα επίσης, θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην επαγγελματική σας ανέλιξη. Αν θέλετε να εξελιχθείτε, θα πρέπει να δικτυωθείτε. Επομένως, δε θα πρέπει να μείνετε εγκλωβισμένοι σε μια μικρή ομάδα, αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους, αλλά να βγείτε και εκτός ομάδας και να είστε ανοιχτοί και σε άλλες ευκαιρίες.

Θέστε όρια
Χρησιμοποιείστε την κρίση σας για να καθορίσετε τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική σας ζωή. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς η γνωριμία σας με κάποιον στο χώρο εργασίας δε σημαίνει απαραίτητα ότι τον γνωρίζετε αρκετά καλά ώστε να τον καλέσετε στο σπίτι σας ή να του γνωρίσετε την οικογένειά σας. Αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο, ώστε να χτιστεί μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας, η οποία θα ξεπερνάει τα όρια της επαγγελματικής σας σχέσης.

Μην αφήνετε τις συγκρούσεις να υποβόσκουν
Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες σε μια φιλία. Όταν είστε φίλοι με κάποιον από τη δουλειά σας και υπάρξει κάποια διαφωνία, μην προσπαθήσετε να διαχωρίσετε τη φιλία σας από την εργασία, δεν θα πετύχει. Είναι προτιμότερο να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι και να λύσετε τη διαφωνία, έτσι ώστε να μην επηρεάσει και την εργασία σας.

Να είστε συνεπείς σε σχέση με τις επαφές σας στα social media
Πέρα από το LinkedIn, τι γίνετε όταν δέχεστε ένα αίτημα φιλίας από κάποιον στη δουλειά; Θα πρέπει να σκεφτείτε τι μοιράζεστε στα social media με τους πραγματικούς σας φίλους και αν πρόκειται για πράγματα που δε θα είχατε πρόβλημα να μοιραστείτε και με τους συναδέλφους σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κρατήσετε μια κοινή γραμμή για όλους. Δε μπορείτε να δεχτείτε ένα αίτημα και να απορρίψετε ένα άλλο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις.

Αν όλα τα παραπάνω δεν πετύχουν…
Αν οι φιλίες δεν προκύψουν φυσικά στο χώρο εργασίας σας, κάντε ένα βήμα πίσω και παρατηρήστε τους άλλους συναδέλφους, πώς συμπεριφέρονται μεταξύ τους, ποια είναι η κουλτούρα της εταιρίας. Και θυμηθείτε: αν φέρεστε με σεβασμό και είστε αυθεντικοί, αυτό θα εκτιμηθεί από τους συναδέλφους σας περισσότερο από το να προσποιείστε κάτι άλλο.

Πηγή: time.com

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας