29/12/2015

Γιατί σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση; Προσέξτε τι θα απαντήσετε!

Καριέρα

της Lily Zhang

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων δε λένε πάντα αυτό που σκέφτονται και μερικές φορές αυτό οδηγεί σε μια λιγότερο αποτελεσματική συνέντευξη για τον υποψήφιο σε μια θέση εργασίας. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο καλός ή κακός είναι εκείνος/η που διενεργεί τη συνέντευξη, το πιθανότερο είναι ότι θα θέσει το εξής ερώτημα: «Γιατί σας ενδιαφέρει αυτή η θέση;»

Ο λόγος είναι απλός. Η απάντηση που θα λάβει θα φανερώσει ακριβώς εκείνα για τα οποία νοιάζεται: τις δεξιότητές σας, αν ταιριάζετε με την κουλτούρα της εταιρείας και το ενδιαφέρον σας. Με άλλα λόγια αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία δεν θέλετε να τα κάνετε θάλασσα. Παρακάτω θα βρείτε τέσσερα από τα πιο συνήθη λάθη, καθώς και τον τρόπο για να τα αποφύγετε.

1. Το να μη μιλάτε για την εταιρεία
Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με μια recruiter, η οποία μοιράστηκε μαζί μου αυτό που θεωρεί το χειρότερο λάθος σε μια συνέντευξη. Όταν οι υποψήφιοι απαντούν σ’ αυτή την ερώτηση με κάτι του στυλ "είμαι παθιασμένος/η με τον προγραμματισμό, το γράψιμο ή με κάποια άλλη δεξιότητα" χωρίς να αναφερθούν καθόλου στην εταιρεία, τότε γίνονται αυτόματα «κόκκινο πανί». Σκεφτείτε το απλά: Μπορείτε να φέρετε παντού τις δεξιότητές σας. Το τρικ είναι να εξηγήσετε γιατί θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε σε αυτή τη συγκεκριμένη εταιρεία.

2. Μιλάτε μόνο για το τι σημαίνει για εσάς να εργαστείτε σε αυτή τη θέση
Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος, γιατί στην πραγματικότητα απαντά ακριβώς στην ερώτηση. Ίσως η δουλειά αυτή σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε πολλά σχετικά με το Marketing ή να αναπτύξετε άλλες δεξιότητες – αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά δεν είναι αυτό που ο υπεύθυνος προσλήψεων θέλει να ακούσει. Τη δεδομένη στιγμή δεν τον νοιάζει και τόσο να επενδύσει στο τι θα σημαίνει για εσάς αλλά το τι θα σημαίνει για την εταιρεία το να εργαστείτε εκεί. Η λύση; Παραθέστε τα ενδιαφέροντά σας και πείτε κάτι σχετικά με τον ενθουσιασμό σας που μέσω των δεξιοτήτων σας θα συνεισφέρετε για να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος στόχος της εταιρείας.

3. Αναφέρεστε σε άσχετα και άκαιρα πράγματα
Λόγω της έντασης της στιγμής μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πείτε για παράδειγμα πως το γραφείο είναι κοντά στο σχολείο της κόρης σας ή ότι το ευέλικτο ωράριο που προσφέρει, βοηθά στο να χρησιμοποιείτε ένα αυτοκίνητο με το συγκάτοικό σας, αλλά μην ενδώσετε. Μπορεί να είναι μερικά καλά προνόμια, αλλά λογικά δεν είναι ο μόνος λόγος που είστε ενθουσιασμένοι με τη θέση.

4. Δίνετε απάντηση για λάθος ερώτηση
Έχετε βγει ποτέ ραντεβού όπου ο άλλος/η δεν σταματά να μιλά για τον/την πρώην; Απ’ ό,τι φαίνεται αυτό συμβαίνει και στις συνεντεύξεις. Μην είστε το πρόσωπο που δεν μπορεί να σταματήσει να μιλά για τους λόγους που πρέπει να αφήσει την παλιά δουλειά. Ακόμη και αν η τωρινή αναζήτηση εργασίας έχει άμεση σχέση με την προηγούμενη δουλειά σας, επικεντρωθείτε στο μέλλον. Αναφερθείτε στις ικανότητες που έχετε στ’ αλήθεια αναπτύξει, αλλά μην πλατειάσετε λέγοντας την ιστορία της απόκτησής τους.

Φαινομενικά λοιπόν, μπορεί να δείχνει εύκολη η εν λόγω ερώτηση, αλλά γρήγορα αποδεικνύεται παγίδα, ιδιαίτερα αν δε λάβετε υπόψη σας τους ακροατές σας εκείνη τη στιγμή. Απαντήστε με στρατηγική και θυμηθείτε πως είναι μια μόνο ερώτηση, που όμως μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι θα δουν την υποψηφιότητά σας.

Πηγή: The Muse

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας