16/6/2010

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Εκπαιδευτικά Νέα

Παραδόξως, στα πρώτα στάδια της καριέρας μας, συμβαίνει το εξής:
- δίδουμε μεν (και σωστά πράττουμε) μεγάλη βαρύτητα σε σημαντικά θέματα όπως η απόδοση μας, η βελτίωση των δεξιοτήτων μας, ή η απόκτηση εμπειρίας
- αλλά δυστυχώς έχουμε μια ασαφή / δυσδιάκριτη εικόνα στο μυαλό μας, αναφορικά με τη σταδιοδρομία μας

Θέλουμε να γίνουμε «ολοένα και καλύτεροι», να «βελτιώσουμε τις αμοιβές μας» και να «ελιχθούμε στην ιεραρχία» μιας εταιρίας, (απίστευτες γενικότητες!), χωρίς όμως να διαθέτουμε ένα πλάνο σταδιοδρομίας.

Σχεδιάζοντας το δικό σας, δώστε όλη σας την προσοχή στις ακόλουθες συμβουλές:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΑΣ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ: Ίσως διαβάζοντας την παραπάνω φράση να σκεφθήκατε ότι η επιχείρηση θα έπρεπε να αναγνωρίσει την προσπάθεια σας, τις ατελείωτες ώρες «εκτός ωραρίου» που της αφιερώνετε και τέλος τη «μοναδικότητα» σας. Λάθος! Η εταιρία ανταποδίδει παρέχοντας σας ένα σύνολο χρηματικών και μη ανταμοιβών, αλλά εκεί εξαντλεί τη συνεισφορά της. Οι τυχόν αυξήσεις ή προαγωγές που σας δίδει, σχεδιάστηκαν με γνώμονα πρωτίστως το δικό της όφελος και όχι τα δικά σας όνειρα για το αύριο, πράγμα που σε τελική ανάλυση είναι και λογικό…
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΣΑΣ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ: Η υποχρέωση του είναι να φροντίσει τη δική του!
ΑΝ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ «ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ», ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ: Ζητήστε να συναντηθείτε μαζί του μετά τη λήξη του ωραρίου, τότε που συζητιούνται τα σημαντικά και όχι τα «καθημερινά» θέματα. Μπείτε απευθείας στο θέμα (χωρίς καμία εισαγωγή, καθώς φανερώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης) λέγοντας: Αγαπητέ κε/κα Χ, σε 3 χρόνια από σήμερα που η εταιρία θα σας ζητήσει να προτείνετε τον αντικαταστάτη σας, θέλω να είμαι ο πρώτος που θα σκεφθείτε! Συνεχίστε χωρίς να του/της επιτρέψετε να απαντήσει, λέγοντας: θέλω να γίνετε ο «μέντορας» μου. Να μου μάθετε τα μυστικά της δουλειάς και τις παγίδες που πρέπει να αποφεύγω. Είμαι διατεθειμένος να επενδύσω όσο χρόνο και κόπο μου ζητήσετε, για να μπορέσω να σας φτάσω! Αγαπητοί φίλοι, πιθανόν διαβάζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση να αναρωτηθήκατε ποιος έχει τα «κότσια» να κάνει κάτι τέτοιο. Ελπίζω εσείς…
• ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΤΕ ΕΝΑΝ «ΣΥΜΜΑΧΟ» Η ΕΝΑ «ΕΜΠΟΔΙΟ»; Ο προϊστάμενος σας είναι απλώς ένας άνθρωπος, όπως όλοι μας, με τις δικές του βλέψεις, στόχους και όνειρα για το μέλλον, αλλά και τις ιδιαίτερες ανησυχίες, φοβίες ή αμφιβολίες για την πρόοδο του. Ακόμα και η παραμικρή σας ενέργεια, πηγαίνει την καριέρα του ένα βήμα μπροστά; Κάντε τον κάθε μέρα να κερδίζει, με το να κάνετε άριστα τη δουλειά σας, έτσι ώστε επαγγελματικά να «ακουμπάει επάνω σας»…
ΑΝ «ΑΝΑΦΕΡΕΣΘΕ» ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ: Να θυμάστε ότι ο τρόπος με τον οποίο θέλει να διοικηθεί η εταιρία του, δεν είναι ούτε καλύτερος, ούτε λιγότερο καλός από τον προτεινόμενο από εσάς. Είναι απλώς διαφορετικός. Η εταιρία όμως είναι δική του, όπως δικό του είναι και το βάρος της τελικής επιλογής. Έχετε κάθε δικαίωμα να διαφωνείτε μαζί του, είτε σε μικρά / καθημερινά ζητήματα, είτε στις στρατηγικές σας βλέψεις. Τι πρέπει όμως να κάνετε από τη στιγμή που θα σας δώσει την τελική κατεύθυνση; Στηρίξτε την επιλογή του με όλες σας τις δυνάμεις και με κάθε κόστος. Ούτε μία στιγμή να μην δείξετε στο προσωπικό σας ότι θα προτιμούσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό και ότι τώρα απλώς πρέπει να διεκπεραιώσετε ότι σας επιβλήθηκε. Γίνετε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του.
ΟΙ «ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ» ΣΑΣ: Πολλοί έχουν υψηλότερη θέση από εσάς, καλύτερες αποδοχές, ταχύτερο αυτοκίνητο, περισσότερη εμπειρία, πιο ανεπτυγμένες κάποιες κρίσιμες ικανότητες, σημαντικότερες γνωριμίες, αστείρευτη τύχη. Μπορείτε να τους ζηλέψετε, να τους περιφρονήσετε, να, να... Κι όμως, ουσιαστικά με κανέναν από εκείνους δεν ανταγωνίζεστε, κανέναν δεν πρέπει να φτάσετε και κανέναν να ξεπεράσετε. Η μόνη σας, αλλά παράλληλα τεράστια «υποχρέωση», είναι κάθε μέρα να γίνετε λίγο καλύτερος από ότι ήσασταν την προηγούμενη, να φτάσετε λίγο κοντύτερα στο στόχο σας. Υιοθετήσετε αυτή τη στάση, είναι στάση πρωταθλητισμού, θα διευρύνει απίστευτα την οπτική σας…
ΦΑΙΝΕΣΘΕ; Πόσο; Ποιοι είναι αυτοί που σας βλέπουν; Εντός και εκτός της επιχείρησης / κλάδου / αγοράς σας; Ποιοι δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομα σας; Ποιοι δεν είδαν ούτε ένα δείγμα από τη δουλειά σας; Τι μπορείτε να κάνετε από σήμερα γι αυτό;
ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ: Αρχικά καταγράψτε τους πρώην συναδέλφους, πελάτες, προμηθευτές σας. Διατηρήστε τη σχέση σας μαζί τους: κάντε ένα τηλεφώνημα στη γιορτή τους και στείλτε τους μια χριστουγεννιάτικη ηλεκτρονική κάρτα (οικονομική λύση). Επιδιώξτε να συναντηθείτε ξανά και να συζητήσετε. Γνωρίστε τους φίλους και τους συνεργάτες τους. Παράλληλα, γνωρίστε καλύτερα τους ανθρώπους με επιρροή, μέσα και έξω από την εταιρία σας. Ρωτήστε τους για τις σπουδές τους, για το που δούλευαν πριν, ενδιαφερθείτε για τα ενδιαφέροντα τους. Συναντηθείτε μαζί τους εκτός εταιρίας. Στη συνέχεια, γραφτείτε σε κλαδικές ενώσεις, συλλόγους, επιμελητήρια. Συμμετάσχετε στα συνέδρια που διοργανώνουν, ανταλλάξτε κάρτες με όσους περισσότερους παρευρισκομένους μπορέσετε.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: Προσοχή, αποφύγετε την υπερβολική εξειδίκευση. Το να γίνετε καλός σε έναν πολύ «στενό» τομέα, σίγουρα σήμερα σας καθιστά χρήσιμο στην επιχείρηση στην οποία εργάζεσθε. Αύριο όμως; Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που με τόσο κόπο αποκτήσατε, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια άλλη θέση; Σε κάποια άλλη εταιρία; Σε κάποιον άλλο κλάδο; Ξαναδιαβάστε τη συγκεκριμένη παράγραφο…
ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ: Πολλοί από εμάς, προτιμούν για το μεταπτυχιακό τους ακριβώς το ίδιο αντικείμενο το οποίο σπούδασαν, με αρκετά θετικά αποτελέσματα. Τα αρνητικά στοιχεία μιας τέτοιας επιλογής όμως είναι: μικρότερη πρόκληση και ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των σπουδών αφού μεγάλο μέρος της ύλης είναι ήδη γνωστό, μικρότερη προστιθέμενη αξία στο βιογραφικό αφού το πρώτο πτυχίο ήδη πιστοποιεί το απαιτούμενο θεωρητικό υπόβαθρο, και το σημαντικότερο όλων υπερβολική εξειδίκευση σε έναν μόνο τομέα ο οποίος και στενεύει πολύ τα όρια απασχόλησης. Δοκιμάστε ένα άλλο αντικείμενο, π.χ. αν σπουδάσατε «οικονομικά» κάντε ένα Μ.Β.Α. με ειδίκευση στη στρατηγική, αν σπουδάσατε management προτιμήστε το marketing, κ.τ.λ. Με αυτήν την κίνηση καριέρας, διευρύνετε τους τομείς απασχόλησης σας στο μέλλον…
Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ: Να θυμάστε πάντα, ότι μία προαγωγή συνεπάγεται ότι πλέον θα κάνετε «άλλη δουλειά» και όχι αυτή που μέχρι σήμερα γνωρίζετε. Π.χ. αν από ταμίας γίνετε προϊστάμενος λογιστηρίου, ή από προγραμματιστής γίνετε διευθυντής μηχανογράφησης, θα πρέπει πλέον να μπορείτε να παράγετε έργο μέσω τρίτων, δηλαδή να ασκείτε management. Αυτή η νέα δουλειά δεν είναι ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από την προηγούμενη σας, είναι απλώς διαφορετική. Αναρωτηθείτε αν πραγματικά τη θέλετε, με ότι εκείνη συνεπάγεται (πάρτε παράδειγμα το ποδόσφαιρο, αν δεν πάλι καλά η ομάδα, διώχνεται ο προπονητής…) ή αντί για προαγωγή σας καλύπτει μια μισθολογική ανταμοιβή. Και οι δύο επιλογές είναι απόλυτα σωστές (σκεφθείτε ότι π.χ. οι κορυφαίοι πωλητές σε μία επιχείρηση, κερδίζουν πολλαπλάσια χρήματα από τον διευθυντή πωλήσεων ή τον γενικό!).
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ: Να παίρνετε πάντα τη δουλειά που κανείς δεν θέλει να αναλάβει. Την άγνωστη, τη δύσκολη, την προκλητική. Προσφερθείτε εθελοντικά γι αυτό. Αν μη τι άλλο για αρχή, θα εντυπωσιάσετε. Στη συνέχεια, να κάνετε περισσότερη από τη δουλειά που σας αναθέτουν, αν μπορείτε μάλιστα και συντομότερα. Να θυμάστε ένα σωστότατο ρητό: «underpromise, overdeliver».
ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ: Όσο και αν σας στενοχωρεί αυτό που θα διαβάσετε, έχετε συκοφαντηθεί και θα συνεχίσετε να συκοφαντήστε, πολύ περισσότερες φορές από όσες γνωρίζετε. Το γιατί δεν έχει τόση σημασία, όση το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε. Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν θα απαντήσετε (δεν χρειάζεται να απολογηθείτε), δεν θα ανταποδώσετε (αυτομάτως υποβιβάσατε τον εαυτό σας γινόμενος «ίδιος» με τον συκοφάντη), σε καμία περίπτωση δεν θα του ζητήσετε το λόγο και κοντραριστείτε. Τι πρέπει όμως να κάνετε; Καταρχήν, κάποιοι καλοθελητές, θα σας πληροφορήσουν για το ποιος και τι λέει για εσάς. Στη συνέχεια, καθόλου όμως τυχαία, ο προϊστάμενος σας θα σας ρωτήσει τη γνώμη σας για αυτό το άτομο. Πείτε αυτολεξεί: «ο Χ; Πολύ καλό παιδί και εργατικό. Μόνο μη σε πιάσει στο στόμα του.» Ναι, το αποτέλεσμα αυτής της τεχνικής (ενός πολύ μεγάλου δασκάλου, του Αντώνη Κατσαλή) είναι να τον «εξαφανίσετε» στα μάτια του προϊσταμένου σας!
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ: Ένας επίσης μεγάλος Έλληνας δάσκαλος, ο Άκης Αγγελάκης, λέει ότι η ζωή δεν δίνει στα καλά παιδιά αυτό που αξίζουν, προτιμά τα καλά και γενναία παιδιά! Μην περιμένετε ότι το κράτος, ο πρωθυπουργός, η εταιρία, ο προϊστάμενος, οι φίλοι, θα δράσουν για εσάς. Μπορεί να το κάνουν, μπορεί και όχι. Διεκδικήστε!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Στην εταιρία, αλλά και στη ζωή σας γενικότερα, αναπτύσσονται σχέσεις που συνήθως δεν γνωρίζετε, ή το μαθαίνετε αργά και κάποιες μάλιστα φορές με άσχημο τρόπο: σχέσεις ερωτικές, σχέσεις φιλικές, συμμαχίες. Προς θεού, μην θίξετε, ποτέ, κανέναν, μιλώντας σε τρίτους. Ίσως δεν είναι τόσο «τρίτοι» όσο φαίνονται… Ξαναδιαβάστε τη συγκεκριμένη παράγραφο…
«ΖΟΜΠΙ»: Σήμερα στη ζωή σας υπάρχουν άνθρωποι που ρουφούν την ενέργεια σας, που σας γεμίζουν μιζέρια, ενοχές και τύψεις, κάθε φορά που τους μιλάτε για τα όνειρα, τις βλέψεις και τις φιλοδοξίες σας. Συνήθως βρίσκονται πολύ κοντά σας. Έχετε συνεχή και στενή επαφή μαζί τους. Σας γεμίζουν με άρνηση για τα όσα καρτερείτε και αυτό το κάνουν στο βωμό της «αγάπης» που θεωρούν ότι τρέφουν για εσάς! Διώξτε τους τώρα, αμέσως, χωρίς δισταγμό από τη ζωή σας. Αποτελούν απίστευτη τροχοπέδη, καθώς δεν θέλουν να ζήσετε τη δική σας ζωή αλλά αυτή που εκείνοι επιθυμούν. Από εδώ και εμπρός να συναναστρέφεστε μόνο με όσους ονειρεύονται τα όνειρα σας…
H ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ: Και όχι όλη σας η ζωή! Βρείτε μια ισορροπία μεταξύ των επαγγελματικών, προσωπικών, φιλικών, ερωτικών και οικογενειακών σας προτεραιοτήτων. Επιλέξτε πόσο από τον κόπο και το χρόνο σας θα επενδύσετε στη σταδιοδρομία σας. Δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή γι αυτό και ούτε μια σωστή απάντηση. Το ποσοστό της προσπάθειας που θα αφιερώσετε στην καριέρα σας είτε είναι 100%, είτε 0%, είτε οποιοδήποτε ενδιάμεσα, θα είναι σωστό και μάλιστα εξίσου σωστό με οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου. Αρκεί μόνο να είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε το τίμημα των επιλογών σας….
ΟΙ «ΚΗΦΗΝΕΣ»: Δυστυχώς, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν στην ομάδα σας κηφήνες. Κάποιους τους «κληρονομήσατε» αναλαμβάνοντας μια νέα θέση, κάποιους τους προσλάβατε εσείς. Είναι οι άνθρωποι που περνούν τη μέρα τους «σερφάροντας» σε άσχετα με τη δουλειά sites, που «αρρωσταίνουν» συχνά, που κάνουν τεράστια διαλλείματα «χαλάρωσης»… Δώστε τους μία μόνο ευκαιρία, ξεκαθαρίστε τη θέση σας, θεσπίστε εκ νέου κανόνες και αφήστε τους μόνο δύο εβδομάδες διόρθωσης. Αν όμως δεν αλλάξουν στάση, μη διστάσετε ούτε λεπτό, απομακρύνετε τους το συντομότερο. Σας τραβούν «προς τα κάτω», εκεί που οδεύει η δική τους καριέρα, απομακρύνοντας σας από οποιαδήποτε ιεραρχική ή μισθολογική εξέλιξη, «ζώντας» από την δική σας υπερπροσπάθεια για να κάνετε και τη δουλειά τους, ή να τη διορθώσετε. Ζητήστε να μετατεθούν σε ένα άλλο τμήμα, σε μια άλλη θέση, σε μια άλλη εταιρία αν δουλεύετε σε όμιλο. Κάντε το όμως σήμερα…
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! Φανταστείτε τον εαυτό σας στο μέλλον, «επιτυχημένο», «κατασταλαγμένο», «πλήρη», στο «ζενίθ» της καριέρας σας. Πώς τον περιγράψατε; Ποια ήταν τα επιτεύγματα σας; Ποια η θέση σας στην ιεραρχία; Ποιες ήταν οι αποδοχές σας; Πότε τα πετύχατε όλα αυτά; Αυτό είναι το πρώτο σας βήμα. Τώρα που ξέρετε που θέλετε να βρεθείτε, γυρίστε λίγα μόνο χρόνια πίσω, σκεφτόμενοι τα βήματα που θα χρειαστεί να κάνετε. Ποιες γνώσεις αποκτήσατε; Πόσων ετών εμπειρία απαιτήθηκε; Ποιες ήταν οι θέσεις από τις οποίες έπρεπε να περάσετε; Πόση και τι είδους προσπάθεια έπρεπε να καταβάλλετε; Τέλος, επιστρέψτε στο σήμερα. Ποιο κενό υπάρχει μεταξύ του προηγούμενου ενδιάμεσου σταδίου και τις τωρινής σας κατάστασης; Ακόμα κάθεστε; Γεμίστε το…
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΡΕΣΕΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ: Κάθε μέρα, όποια ιδέα και αν έχετε, όση προσπάθεια και αν καταβάλλετε, ότι αποτέλεσμα και να φέρετε, κάποιοι θα σας θεωρήσουν «ανεπαρκή». Αποδεχθείτε το. Έχουν το δικαίωμα της άποψης, όσο και αν η γνώμη τους σας στενοχωρεί. Αντλήστε τα συμπεράσματα σας, αν χρειαστεί ανασχεδιάστε το πλάνο σας, αλλά -ότι και να κάνετε- συνεχίστε να προχωρείτε. Αν για τους περισσότερους συναδέλφους, πελάτες ή προμηθευτές, ενεργείτε «σωστά», αυτό αρκεί.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ: Ποτέ να μην πηγαίνετε στον προϊστάμενο σας με μία μόνο πρόταση, καθώς οι πιθανότητες έγκρισης της είναι μόνο 50%. Να κάνετε πάντα τα εξής: να έχετε οπωσδήποτε τρεις προτάσεις, γιατί το ανθρώπινο μυαλό μπαίνει αυτομάτως στη λογική να διαλέξει μία εξ αυτών, αντί να ψάξει για οτιδήποτε άλλο / πιθανόν καλύτερο, με αποτέλεσμα όποια και αν επιλεγεί (3 χ 33%) να έχετε περάσει τη δική σας κατεύθυνση! Δεν είναι όμως όλα έτσι απλά. Η πρώτη σας πρόταση, πρέπει αυταπόδεικτα να είναι «για πέταμα», για να δώσετε στον προϊστάμενο σας (ή σε εκείνους που τελικά θα αποφασίσουν) τη χαρά της απόρριψης! Η δεύτερη να είναι αρκετά καλή και η τρίτη άριστη, αλλά (προσοχή) με ένα περιθώριο βελτίωσης. Υποδείξτε του το περιθώριο βελτίωσης, επιτρέψτε του να τη διορθώσει για να αισθανθεί ανώτερος σας, αποδεχθείτε ότι μετά τη βελτίωση όλα κυλούν καλύτερα και κερδίστε άλλη μια νίκη…
ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ: Με ανέντιμο τρόπο μπορείτε να πετύχετε «πολλά, εύκολα και γρήγορα». Έχοντας αξίες στη ζωή σας, θα προχωρήσετε σταθερά, σθεναρά και με προοπτική. Στην εποχή μας οι απατεώνες «ηρωποιούνται» και οι αξιόλογοι άνθρωποι παλεύουν. Και με τις 2 τακτικές μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας. Ποια τακτική είναι όμως προτιμότερη; Απαντήστε μόνοι σας. Η επιλογή σας είναι επιλογή ζωής. Πως θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας;
ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ: Γνωρίζετε ότι η πρώτη επιχείρηση του Αριστοτέλη Ωνάση πτώχευσε και οι πρώτες εκατοντάδες δοκιμές του Thomas Edison να φτιάξει τον λαμπτήρα απέτυχαν παταγωδώς; Θα τους θυμόμασταν όμως σήμερα, αν εκείνοι είχαν θεωρήσει τις προσπάθειες τους ως «λάθη»; «Λάθη» σαν τα παραπάνω, πρέπει να κάνετε κάθε μέρα και να είναι και πολλά. Το μόνο όμως λάθος που απαγορεύετε να κάνετε, είναι να πιστέψετε τους «κριτές» σας. Ναι, ήδη τους γνωρίζετε, είναι εκείνοι που έχουν πάντα «άποψη» για τη δουλειά σας, είναι οι «απόγονοι» εκείνων που στο Ed Sullivan show (αντίστοιχο του «Να η Ευκαιρία») είπαν στον Elvis Presley να παρατήσει την κιθάρα και να ξαναγίνει φορτηγατζής, «διάδοχοι» του δασκάλου μαθηματικών του δημιουργού του πρώτου πυραύλου Won Braun, ο οποίος είπε στη μητέρα του στο γυμνάσιο ότι ο γιός της είναι ελαφρός καθυστερημένος! Μην αφήσετε λοιπόν κανέναν τους, να σας κάνει να πιστέψετε ότι είστε «λίγος». Να ξέρετε ότι όσο πιο έντονα προσπαθεί, τόσο πιο «πολύς» είστε…
«ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΓΑ»; Είναι σύνηθες, ιδίως μετά τα 35 σας, να αναθεωρήσετε απόψεις και να αλλάξετε στάση ζωής. Συμβαίνει σε ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, φύλων ή αντιλήψεων. Έχετε κάθε δικαίωμα σε αυτή την αλλαγή, καθώς «τώρα» γνωρίζετε και κατανοείτε αυτά στα οποία δεν δίδατε αντίστοιχη σημασία παλαιότερα. Το μόνο δικαίωμα που δεν έχετε, είναι να πιστέψετε ότι, για εσάς, είναι πια αργά…
«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΕΞΩ»: Ένας από τους ανθρώπους που σέβομαι, μου έμαθε ότι αυτό που θέλει κανείς, υπάρχει πάντα και βρίσκεται «κάπου εκεί έξω». Μη λιμνάζετε, ότι και αν είναι αυτό, ψάξτε το…

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΚΟΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ BUSINESS SEMINARS

Τα παραπάνω αναλύονται στα σεμινάρια της Business Seminars

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας