8/2/2012

Εργασιακή Εξουθένωση: Αποφύγετε την κάνοντας 5 μικρές αλλαγές

Εκπαιδευτικά Νέα

Η εργασιακή εξουθένωση έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται να εκτελέσουν όλο και μεγαλύτερο όγκο εργασίας σε πιο σύντομο χρόνο.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η κατάσταση που επικρατεί λόγω κρίσης, όπου όσο οι απολύσεις αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και ο όγκος εργασίας για τους εναπομένοντες εργαζόμενους.

Ο συνδυασμός της έλλειψης χρόνου και του άγχους είναι συνήθως η αιτία που προκαλεί την εργασιακή εξουθένωση. Ο εργαζόμενος αισθάνεται υπερφόρτωση και απογοήτευση, καθώς νιώθει πως εκείνος δεν είναι αποδοτικός και δεν είναι ικανός να διαχειριστεί το χρόνο του και να ανταποκριθεί στις εργασιακές απαιτήσεις. Άλλες αιτίες εργασιακής εξουθένωσης είναι οι αλλαγές στο χώρο εργασίας, οι οποίες προκαλούν επιπλέον αβεβαιότητα, καθώς και η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ως συνέπεια, και ανάλογα με το χαρακτήρα του κάθε εργαζόμενου, το άτομο που βιώνει την εργασιακή εξουθένωση έχει συχνές εκρήξεις θυμού ή «κλείνεται» στον εαυτό του και εντείνει τις βλαπτικές ,για την υγεία του συνήθειες, όπως το κάπνισμα, τη χρήση φαρμάκων κτλ.

Κάποια κοινά σημάδια εργασιακής εξουθένωσης είναι:
- Το υπερβολικό άγχος και το συνεχές αίσθημα κούρασης
- Η έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης στην εργασία
- Το αίσθημα της υπερφόρτωσης, καθώς πρέπει να εκτελεστεί μεγαλύτερος όγκος εργασίας, από αυτόν που μπορεί να διαχειριστεί ο εργαζόμενος, το οποίο καταλήγει σε απογοήτευση, απάθεια ή αδράνεια καθώς το άτομο αισθάνεται αδύναμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε να φτάσετε στο σημείο της εργασιακής εξουθένωσης, κάντε μερικές από τις παρακάτω μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας:
- Μάθετε να λέτε «όχι», πάντα με ευγενικό τρόπο, και μην προσπαθείτε να ικανοποιείτε τις απαιτήσεις όλων γύρω σας. Αναλάβετε μόνο αυτά που πιστεύετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε.
- Κάντε σωστή διαχείριση του χρόνου σας, βάζοντας ένα καθημερινό πλάνο. Παρατηρήστε που ξοδεύετε περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεται και φροντίστε να τον εξοικονομήσετε ώστε να χρησιμοποιηθεί στην εκτέλεση κάποιας άλλης εργασίας. Συζητήστε επίσης με τον προϊστάμενό σας και ζητήστε του να σας βάζει προτεραιότητα όσον αφορά την σπουδαιότητα και το πόσο επείγουσα είναι η εκτέλεση κάποιας εργασίας.
- Μην ξεχνάτε να «γιορτάζετε» τις μικρές σας (ή μεγάλες ) καθημερινές, επαγγελματικές επιτυχίες, προκειμένου να ανακτήσετε το ενδιαφέρον για την εργασία σας και την ικανοποίηση που παίρνετε από αυτή.
- Κάντε συχνά διαλλείματα και βγείτε στο εξωτερικό περιβάλλον για να πάρετε καθαρό αέρα.
- Στον ελεύθερο χρόνο σας, φροντίστε να ασχολείστε με πράγματα που σας γεμίζουν και σας ευχαριστούν. Περάστε χρόνο με την οικογένειά σας και τους φίλους σας.

Ζούμε σε μία εποχή που διακρίνεται από την ταχύτητα και τις αυξημένες απαιτήσεις και σίγουρα πολλούς από τους εξωγενείς παράγοντες δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε ή να τους διαχειριστούμε όπως θα θέλαμε. Αυτό όμως που μπορούμε να διαχειριστούμε, είναι ο εαυτός μας και ο τρόπος που θα αντιδράσουμε σε αυτά που μας συμβαίνουν. Φροντίστε λοιπόν να θωρακίσετε τον εαυτό σας απέναντι στις εργασιακές δυσκολίες και να βγείτε νικητές από αυτή την κατάσταση. Γιατί η ζωή, δεν είναι μόνο εργασία!


Βαλεντίνα Κόρδη - Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι Προπονήτρια Ζωής & Εργασίας (Work & Life Coach) για Διοικητικά Στελέχη. Με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming καθώς και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και HR Management και αντίστοιχη πολυετή εργασιακή εμπειρία, στηρίζει τους επαγγελματίες Διοίκησης στην επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών τους στόχων.

Πηγή: Epixeiro.gr

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας