Μεταπτυχιακά:
Υγεία

Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία

Μοιράσου το
Φορέας Εκπαίδευσης:
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Οκτώβριος 2021, Φεβρουάριος 2022
18 μήνες
Master
Πλήρους
Ελληνικά

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Η επιτυχής ολοκλήρωση προπτυχιακών σπουδών σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία παρέχει στους φοιτητές τις προηγμένες θεωρητικές γνώσεις και την απαιτούμενη πρακτική κατάρτιση που απαιτείται για την εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας, στα πεδία της Κλινικής Διαιτολογίας και της Διατροφής και Άσκησης. Τροφοδοτεί τους υποψήφιους Κλινικούς Διαιτολόγους με τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια που απαιτούνται για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης ατόμων σε φυσιολογικές και μη καταστάσεις, με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή. Παράλληλα, οι υποψήφιοι επαγγελματίες υγείας, με εξειδίκευση στην Αθλητική Διατροφή θα συμβάλουν ενισχυτικά στην προώθηση και εξασφάλιση της σωστής διατροφής των αθλούμενων, ή και των πρωταθλητών, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας, σε συνδυασμό πάντοτε με τη βέλτιστη απόδοση.

Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Κλινική Διαιτολογία» αναμένεται να είναι σε θέση:
-να εφαρμόζουν τη διαδικασία της διατροφικής φροντίδας και τις ενισχυμένες επιστημονικές γνώσεις για τη διάγνωση νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή.
-να αξιολογούν, να σχεδιάζουν, να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν τη διατροφική φροντίδα ασθενών με χρόνια ή και οξεία προβλήματα υγείας βάση των κλινικών ευρημάτων και της παθοφυσιολογίας της νόσου
-να ανταποκρίνονται σωστά και άμεσα σε κρίσιμες κλινικές καταστάσεις στις οποίες η διατροφική παρέμβαση συμβάλει στη διασφάλιση και τη διατήρηση της ζωής.
-να αξιολογούν τις ανάγκες διατροφικής υποστήριξης και να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των επαγγελματιών υγείας για τη διεπιστημονική διαχείριση των εξειδικευμένων μεθόδων διατροφής και ασθενειών.
-να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν πρακτικές-πολιτικές διατροφής για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών, ανεξάρτητα είτε και σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης.
-να σχεδιάζουν, να αναλύουν, να ερμηνεύουν και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ερευνών στον τομέα της κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας και να ενσωματώνουν την τρέχουσα επιστημονική γνώση σε πράξη.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Διατροφή & Άσκηση» αναμένεται να είναι σε θέση:
-να κατανοούν και να αντιλαμβάνονται τις αρχές της αθλητικής διατροφής και του ρόλου της κατά την άθληση και τον πρωταθλητισμό.
-να γνωρίζουν το ρόλο της διατροφικής υποστήριξης στην αθλητική απόδοση και στις προσαρμογές της προπόνησης.
-να κατανοούν τους μηχανισμούς δράσης των θρεπτικών συστατικών στην αθλητική απόδοσης.
-να κατανοούν τους μηχανισμούς ρύθμισης του μεταβολισμού των κυριοτέρων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια άσκησης και τις επιπτώσεις που έχουν στην ομοιόσταση του οργανισμού.
-να αναγνωρίζουν παραμέτρους της διαιτητικής πρόσληψης και της σωματικής δραστηριότητας που προδιαθέτουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και στη διατήρησή του.
-να κατανοούν τις επιδράσεις της άσκησης στην πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών.
-να εφαρμόζουν τις τεχνικές των κυριότερων θεωριών Συμβουλευτικής Ψυχολογίας μέσω της διατροφής στο αθλούμενο και αθλητή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καριέρα & Εργοδότηση
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών θα ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας σε προηγμένα θέματα Διατροφής υπό την Κλινική και Αθλητική της διάσταση καθώς επίσης θα συμβάλει στη διασφάλιση της Σωματικής Υγείας, Ευρωστίας και Αθλητικής Απόδοσης μέσω διατροφικών στρατηγικών.

Οι απόφοιτοι του ΜΠΣ οι οποίοι παράλληλα θα τυγχάνουν κάτοχοι βασικού πτυχίου στη "Διατροφή/ Διαιτολογία", μέσω της αναβάθμισης του επιστημονικού τους υποβάθρου θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τις προοπτικές απασχόλησης τους ως Κλινικοί και Αθλητικοί Διατροφολόγοι / Διαιτολόγοι, σε όλες τις σχετικές εφαρμογές της διατροφής/ διαιτολογίας, τόσο στον ευρύτερο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θα μπορούν να εργαστούν ως επιστημονικοί σύμβουλοι Διατροφής/ Διαιτολογίας μεταξύ άλλων σε Κέντρα Υγείας, σε όλες τις Εκπαιδευτικές Βαθμίδες, σε Αθλητικές επιχειρήσεις (π.χ., γυμναστήρια, εξειδικευμένα κέντρα άσκησης, αθλ. σωματεία, αθλ. όμιλοι κλπ) καθώς επίσης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Οι απόφοιτοι του ΜΠΣ οι οποίοι είναι κάτοχοι βασικού πτυχίου συναφούς επιστημονικού κλάδου, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση την οποία θα επιλέξουν, θα μπορέσουν μέσα από τη φοίτησή τους στο ΜΠΣ να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα Κλινικής ή Αθλητικής Διατροφής. Για παράδειγμα οι προερχόμενοι από πτυχίο Διατροφής / Διαιτολογίας οι οποίοι θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν το προτεινόμενο πρόγραμμα αναμένεται να εμπλουτίσουν σημαντικά τις γνώσεις του σε ζητήματα Κλινικής Διατροφής / Διαιτολογίας ή σε θέματα αθλητισμού, άσκησης για πρωταθλητισμό ή σωματική υγεία και ευρωστία και να διευρύνουν με τον τρόπο αυτό το πλαίσιο των επαγγελματικών τους εφαρμογών. Οι προερχόμενοι φοιτητές από την Αθλητική Επιστήμη και άλλους συναφείς κλάδους μέσω του υφιστάμενου ΜΠΣ θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν για πρώτη φορά σε ειδικά θέματα Κλινικής ή Αθλητικής Διατροφής κάτι το οποίο θα συμβάλει στο να καταστούν αποτελεσματικότεροι στην επικοινωνία και συνεργασία τους με επιστήμονες του τομέα της διατροφής και διαιτολογίας. Τέλος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι ανεξαρτήτως γνωστικού πεδίου θα μπορέσουν μέσα από τη φοίτησή τους να κατανοήσουν επαρκέστερα τις ειδικές ενεργειακές απαιτήσεις της σωματικής προσπάθειας καθώς επίσης των ειδικών θεμάτων τα οποία άπτονται των διατροφικών απαιτήσεων του αθλητή υψηλών επιδόσεων και του αθλούμενου ο οποίος στοχεύει στην προαγωγή της υγείας.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Για πληροφορίες σχετικά με τα δίδακτρα επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας