IEK:
Διαιτολογία / Τρόφιμα, Μηχανολογία / Ηλεκτρολογία

Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών

Μοιράσου το
ΑΘΗΝΑ
Οκτώβριος 2019, Φεβρουάριος 2020
2 έτη
Πλήρους
Ελληνικά

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Απολυτήριο Λυκείου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Τεχνικός Παραγωγής Τροφίμων και Ποτών εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες σε όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας χρησιμοποιώντας σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό, με σκοπό να παρασκευάσει τρόφιμα υγιεινά και ασφαλή, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί η απασχόληση στο συγκεκριμένο κλάδο, για τα εξειδικευμένα άτομα,που έχουν παρακολουθήσει ενα πλήρη κύκλο εκπαίδευσης και έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις.
Ο Τεχνικός Παραγωγής Τροφίμων και Ποτών: παραλαμβάνει, αποθηκεύει, χειρίζεται, επεξεργάζεται, μεταφέρει, ελέγχει Α’ ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα διατροφής χρησιμοποιώντας σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό με τις οδηγίες εργασίας των προϊσταμένων του.

Τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτά ο απόφοιτος της εν λόγω ειδικότητας είναι τα ακόλουθα:

1. Επεξεργασία και μεταποίηση των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής
- Ελέγχει, παραλαμβάνει τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και τις πρώτες ύλες
- Προετοιμάζει τις πρώτες ύλες για την παραγωγική διαδικασία
- Επεξεργάζεται τις πρώτες ύλες
2. Αξιολόγηση – εξέταση της ποιότητας των Α’ υλών, των ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων
- Αξιολογεί εργαστηριακά και οργανοληπτικά την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων
- Βελτιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελικών προϊόντων
- Καταγράφει τα στοιχεία του συστήματος διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας
3. Διαχείριση της λειτουργίας της παραγωγής από το control-room
- Χειρίζεται τους υπολογιστές του θαλάμου ελέγχου (control-room)
- Ελέγχει τις διαδικασίες της παραγωγής
- Χειρίζεται τις μηχανές από την αποθήκευση των πρώτων υλών μέχρι τη παραλαβή των τελικών προϊόντων
4. Αποθήκευση και διαχείριση των Α’ υλών, των ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων
- Καταγραφή, έλεγχος αποθεμάτων
- Ετοιμασία παραγγελιών
- Παραλαβή επιστροφών
5. Εκπαίδευση του νέου προσωπικού και ενημέρωση των επισκεπτών
- Εκπαιδεύει τους νεοπροσληφθέντες
- Ξεναγεί τους επισκέπτες και επιδεικνύει τα νέα προϊόντα
- Καταρτίζει το πρόγραμμα επισκέψεων
5. Καθαρισμός και εξυγίανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού
- Καθαρίζει – εξυγιαίνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό εξυγίανσης
- Καθαρίζει- εξυγιαίνει εσωτερικούς χώρους
- Συντηρεί τον εξοπλισμό

Πρόγραμμα Σπουδών

- ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ
- ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
- ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ι, ΙΙ
- ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ
- ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
- ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
- ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
- ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
- ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
- ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
- ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
- ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ
- ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ι, ΙΙ
- ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
- ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ι, ΙΙ
- ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΖΥΜΗΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΝΑΒΙΚΗΣ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΠΑΚΑΛΙΚΗΣ 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιλογές Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας:

Οι απόφοιτοι του προγράμματος εργάζονται σε:
- Βιομηχανίες & βιοτεχνίες τροφίμων και ποτών.
- Επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης.
- Εταιρείες προετοιμασίας και διακίνησης ετοίμων φαγητών.
- Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον έλεγχο των τροφίμων και ποτών. 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Για πληροφορίες σχετικά με τα δίδακτρα επικοινωνήστε με το φορέα εκπαίδευσης
ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας