Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Επιλέγοντας «χρήσιμα» παραμύθια για τις δυσκολίες της ζωής

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.)
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής εργασίας, σε αφηγήτριες και αφηγητές, σε φοιτητές και φοιτήτριες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Περιγραφή σεμιναρίου

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων οργανώνει για το φθινόπωρο του 2021 και τον χειμώνα του 2022, διαδικτυακά από τη Θεσσαλονίκη, ένα σεμινάριο για τα παραμύθια και τα κριτήρια της επιλογής τους στη δουλειά των επαγγελματιών που ασχολούνται με την προστασία και την υποστήριξη των ανθρώπων όλων των ηλικιών στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Τα λαϊκά παραμύθια θεωρούνται εν δυνάμει θεραπευτικά εργαλεία στήριξης ανθρώπων που υποφέρουν. Η έμφαση δίνεται συνήθως στην παιδική ηλικία, αφού το στερεότυπο της ταύτισης ‘παιδιά και παραμύθια’ είναι ισχυρότατο. Έχει μεγάλη σημασία ωστόσο η κατανόηση των παραμυθιών ως ένα θαυμαστό ανθρωπολογικό φαινόμενο που αφορά όλες τις ηλικίες. Κι αυτό, γιατί τα παραμύθια έχουν κυκλοφορήσει από πολιτισμό σε πολιτισμό και από γλώσσα σε γλώσσα, για εκατοντάδες χρόνια, και έχουν διαμορφώσει ένα αόρατο δίχτυ ψυχικής ασφάλειας και στήριξης, επικοινωνίας και απόλαυσης.

Η επιλογή των «χρήσιμων» κάθε φορά παραμυθιών από τους επαγγελματίες θεραπευτές, εκπαιδευτικούς, φροντιστές, προϋποθέτει μια γνώση και μια ενημερωμένη προσέγγιση των παραλλαγών τους, σε πολλές γλώσσες, ώστε η χρήση αυτή να είναι όσο το δυνατόν δημιουργική και αποδοτική.
Εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η δομή αλλά και η αφηγηματική πλοκή του κάθε παραμυθιακού τύπου συναρτάται με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των ηρωϊδων και των ηρώων του, αλλά τελικά και των χρηστών του (φύλο, ηλικία, συγγενικές σχέσεις), το σεμινάριο θα προτείνει ενημερωμένους τρόπους επιλογής, κατανόησης και χρήσης των παραμυθιών.
Θα δοθεί βιβλιογραφία, σκαναρισμένα άρθρα και παραλλαγές παραμυθιών ελληνικών και ξένων, καθώς και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Γνωριμία με τα βασικά εργαλεία μελέτης και έρευνας των παραμυθιών.
Καθώς το σεμινάριο θα γίνεται κάθε 15 ημέρες, θα υπάρχει χρόνος για διάβασμα και για εκπόνηση μικρών εργασιών, παιχνιδιών και πειραμάτων.
 

Πληροφορίες συμμετοχής

Έναρξη: Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 Λήξη: 15 Φεβρουαρίου 2022

Ημερομηνίες: 14/12/21, 28/12/21, 4/1/22, 18/1/22, 1/2/22, 15/2/22.

Διάρκεια: 12 ώρες, 6 δίωρες συναντήσεις

Ημέρα/Ώρες: Τρίτη, 19:00 – 21:00

Χώρος διεξαγωγής: διαδικτυακή διάλεξη και συμμετοχή. Ο σύνδεσμος της συμμετοχής θα αποστέλλεται στους συμμετέχοντες πριν τη συνάντηση.

Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Στείλτε την αίτηση συμμετοχής σας μέχρι τη Δευτέρα 13/12/21.

Κόστος Συμμετοχής

 60€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.