Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους επιμορφούμενους, που μπορούν να εργαστούν αυτόνομα και εντατικά, με τους δικούς τους ρυθμούς μάθησης, ώστε να ανταπεξέλθουν σε ασύγχρονη διδασκαλία με εμπλουτισμένο και απαιτητικό περιεχόμενο. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για το ευρύ κοινό με τη φιλοσοφία και τις αρχές της διά βίου μάθησης, στοχεύοντας στον εφοδιασμό των επιμορφούμενων με ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Σκοπός

Σκοπός του Προγράμματος είναι η εξειδίκευση των συμμετεχόντων σε κομβικά θέματα (θεωρητικά και πρακτικά) διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και η καλλιέργεια και ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους.

Ειδικότερα, η προσέγγιση σύγχρονων αρχών και τεχνικών της επικοινωνιακής μεθόδου διδασκαλίας σε άτομα με διαφορετικές επικοινωνιακές, συναισθηματικές και μαθησιακές ανάγκες, ατομικούς ρυθμούς μάθησης, δεξιότητες και πολιτισμικές αναφορές (θρησκεία, έθιμα, συνήθειες, αξίες κ.λπ.) για την κατάκτηση δεξιοτήτων. Τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιχειρούν να καλύψουν τα κενά στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών, των στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων και των πολιτών, σχεδιάζοντας και οργανώνοντας επιστημονικά επαγγελματικά προγράμματα, διεπιστημονικά και καινοτόμα, τα οποία ανοίγουν νέες ατραπούς και διεξόδους σε εκείνους, που θα τα παρακολουθήσουν.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟΥΣ
Μετά το τέλος του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:

• Γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γλώσσας
• Καταλαβαίνει τον βασικό μηχανισμό της ελληνικής
• Κατανοεί τα βασικά μοντέλα διδασκαλίας
• Υιοθετεί και εφαρμόζει αποτελεσματικά τα διδακτικά μοντέλα
• Διδάσκει σε αλλόγλωσσους μαθητές
• Προάγει τη κουλτούρα ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις ή περιορισμούς εκμάθηση της ελληνικής σε αλλόγλωσσους μαθητές
• Εκτιμά τη «διαφορετικότητα» και την ειρηνική συνύπαρξη, δημιουργίας και προόδου

Περιγραφή σεμιναρίου

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται στις παρακάτω ενότητες:

Διδακτική Ενότητα 1
Τίτλος: Ιστορία και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας - Όψεις της Γλώσσας

Περιγραφή
Η εισροή μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων στη χώρα μας δημιούργησε ένα τελείως διαφορετικό κοσμοείδωλο. Η ελληνική κοινωνία άλλαξε άρδην. Τα μεγάλα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα ανάγκασαν την ελληνική κοινωνία να εξελιχθεί από μονοπολιτισμική σε πολυπολιτισμική. Αυτός ο πολιτισμικός πλουραλισμός της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να διαχειριστεί σωστά τόσο από την κοινωνία όσο και από την πολιτεία. Βέβαια, η ένταξη των πολιτισμικά «άλλων» θα πρέπει να γίνει από την πολιτεία με σεβασμό και διάκριση. Πολύ σημαντικός παράγοντας για την ομαλή ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στο ελληνικό κοινωνικό γίγνεσθαι αποτελεί η γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Επομένως, αποτελεί κοινή παραδοχή η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είτε ως δεύτερη γλώσσα είτε ως ξένη γλώσσα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είτε ως δεύτερη είτε ως ξένη στους μεταναστευτικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς από τους εκπαιδευτικούς προϋποθέτει βέβαια την πλήρη γνώση της από τότε που εμφανίστηκε μέχρι και σήμερα. Βέβαια η ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα με μακραίωνη ιστορία. Η ελληνική γλώσσα είναι αλήθεια ότι υπήρξε στην αρχαιότητα η πλέον διαδεδομένη γλώσσα στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη, λόγω των ουκ ολίγων αποικιών της μητροπολιτικής Ελλάδας. Η παρούσα διδακτική ενότητα προσπαθεί να δείξει την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, τις φάσεις της και την εξέλιξη της στο ρου των αιώνων. Είναι πολύ σημαντικό προσόν να γνωρίζεις την ιστορία και τις όψεις της γλώσσας, που στο μέλλον ενδέχεται να κληθείς να διδάξεις σε γλωσσικά και πολιτισμικά ετερογενή πληθυσμό.

Διδακτική Ενότητα 2
Τίτλος: Κοινωνικές νόρμες για τη σχολική ενσωμάτωση και συνεκπαίδευση αλλογενών

Περιγραφή
Στη θεματική αυτή οι επιμορφούμενοι/ες θα προσεγγίσουν την έννοια της αποτελεσματικής σχολικής ενσωμάτωσης των προσφύγων/μεταναστών, που προέρχονται από ποικίλες περιοχές, φέρουν σκληρά βιώματα και χαρακτηρίζονται από διαφορετικές καταβολές, ήθη και έθιμα. Επίσης, θα εξεταστούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων και οι διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον τόπο διαμονής - φιλοξενίας στον οποίο βρίσκονται.

Διδακτική Ενότητα 3
Τίτλος: Στοιχεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης-χαρακτηριστικά και ανάγκες μεταναστών και προσφύγων μαθητών

Περιγραφή
Οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τις ευρωπαϊκές χώρες γενικά και την Ελλάδα γενικότερα, προκάλεσαν το παιδαγωγικό ενδιαφέρον, εφόσον οι ροές αυτές είχαν άμεσες επιδράσεις στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα. Το ενδιαφέρον για την απάλειψη κάθε υποψίας παιδαγωγικών πρακτικών και διδακτικών μεθόδων, οι οποίες δεν ευνοούν την εθνική, θρησκευτική, γλωσσική και πολιτισμική διαφοροποίηση στο ελληνικό εκπαιδευτικό πλαίσιο τέθηκε στο επίκεντρο του σύγχρονου προβληματισμού των Επιστημών Αγωγής. Ερωτήματα που αφορούν τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις των μαθητών με ποικίλη πολιτισμική ταυτότητα στο σχολείο, την αντιμετώπιση των γονέων αυτών των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς, τις παιδαγωγικές πρακτικές ένταξής τους στο σχολικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και άλλα παρόμοια απασχολούν μέχρι σήμερα την εκπαιδευτική πολιτική και πράξη στον ελληνικό χώρο. Το πρώτο ζητούμενο, το οποίο προέκυψε σε επίπεδο εκπαιδευτικής πολιτικής αφορά τον προσδιορισμό και τη συστηματική μελέτη των χαρακτηριστικών των μεταναστευτικών και προσφυγικών ομάδων μαθητών, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία κατά το δυνατόν αποτελεσματική παιδαγωγική διαχείριση του φαινομένου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Κατά συνέπεια, στη συγκεκριμένη θεματική, μελετάται διεξοδικά το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, οι προβλέψεις, οι προσδοκίες του και τα παιδαγωγικά αποτελέσματά του. Επιπλέον, προσεγγίζονται κριτικά τα ποικίλα εκπαιδευτικά μοντέλα διαχείρισης της πολιτισμικής ετερότητας σε επίπεδο εκπαιδευτικής θεωρίας και πράξης. Μελετώνται, επίσης, βασικές διδακτικές μέθοδοι και στρατηγικές διαχείρισης της ετερότητας, όπως προτείνονται από ερευνητικές ομάδες καθώς και ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Τέλος, παρουσιάζονται παραδείγματα Καλών Πρακτικών παιδαγωγικής εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στη σύγχρονη διδακτική πράξη.

Διδακτική Ενότητα 4
Τίτλος: Διαχείριση διαπολιτισμικής τάξης

Περιγραφή
Τα θέματα που άπτονται της διαχείρισης της διαπολιτισμικής τάξης είναι ποικίλα. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας διερευνώνται οι λεγόμενες Καλές Πρακτικές. Επικουρικά, μελετώνται ακροθιγώς ορισμένες πτυχές της βιωματικότητας στην εκπαιδευτική πράξη και στοιχεία των ομαδοσυνεργατικών μεθόδων. Οι Καλές Πρακτικές είναι πρωτοβουλίες ή δράσεις, οι οποίες έχουν εφαρμογή στο νομικό πλαίσιο, στην απασχόληση, στη διαμονή, στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού, στην εκπαίδευση κ.α. και οι οποίες τεκμηριωμένα αποδεικνύεται ότι αποδίδουν. Οι καλές πρακτικές στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, ειδικότερα, αφορούν στις δράσεις οι οποίες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος παιδαγωγικής ενεργοποίησης και συμμετοχής όλων των μαθητών, ώστε να βελτιωθεί η απόδοσή τους. Οι καλές πρακτικές προέκυψαν ως πρόταση υπέρβασης του προβλήματος το οποίο για ορισμένους ερευνητές εντοπίζεται τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο εκπαιδευτικής πράξης και το οποίο είναι η μη ύπαρξη περιθωρίων πλουραλιστικής προσέγγισης της πολιτισμικής ετερότητας στο σχολικό περιβάλλον. Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι αποτελεί βασικό παράγοντα που κατατείνει στη σχολική αποτυχία των μαθητών με διαφορετική εθνική, γλωσσική, θρησκευτική ή πολιτισμική ταυτότητα. Οι Καλές Πρακτικές προτείνονται ως εργαλείο υπέρβασης αυτού του αδιεξόδου. Έχουν ως απώτερο σκοπό την παροχή ίσων ευκαιριών για ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των μαθητών ανεξάρτητα από το εθνικό, γλωσσικό, θρησκευτικό ή πολιτισμικό τους υπόβαθρο. Θεμελιώνονται θεωρητικά σε παιδαγωγικές θεωρίες, όπως αυτή της κριτικής παιδαγωγικής, οι οποίες διέπονται από τις αρχές της χειραφετητικής λειτουργίας της εκπαίδευσης, της πρόταξης σε επίπεδο σκοπών και στόχων του κοινωνικού μετασχηματισμού, της παροχής ίσων ευκαιριών, της πολυφωνίας και της αλληλεγγύης.

Διδακτική Ενότητα 5
Τίτλος: Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος

Περιγραφή
Βασικό στόχο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, όπως αναδεικνύεται από σχετικές μελέτες και έρευνες, αποτελούν οι παιδαγωγικές και διδακτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες συνδέονται οργανικά με την προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας, προαγωγής της ισότιμης συμμετοχής στην εκπαίδευση, δημιουργίας του κατάλληλου μαθησιακού κλίματος για όλα τα μέλη της διαπολιτισμικής τάξης και, τελικά, ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τα φαινόμενα της μετανάστευσης, της παλιννόστησης και της προσφυγικής κρίσης ιδιαίτερα κατά την τελευταία τριακονταετία προκάλεσαν έντονο παιδαγωγικό ενδιαφέρον, εφόσον επέδρασαν καθοριστικά στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού των ελληνικών σχολείων. Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού διερευνώνται μέθοδοι διδακτικού σχεδιασμού και διαχείρισης της διαπολιτισμικής τάξης, οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση της υπέρβασης των πρακτικών «μειονοτικοποίησης» των μαθητών που προέρχονται από ποικίλα πολιτισμικά περιβάλλοντα και παραγκωνισμού των στερεοτύπων και των διαστρεβλωμένων αντιλήψεων για τη διαφορετικότητα. Βασικός άξονας των πρακτικών αυτών είναι η επιδίωξη ενθάρρυνσης της συμφιλίωσης, της αλληλεγγύης, της ειρηνικής συνύπαρξης, της μέριμνας και της φροντίδας για τον «άλλο». Ο σχετικός παιδαγωγικός προβληματισμός προκρίνει τις βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης. Μελέτες έχουν αναδείξει την ιδιαίτερη αξία των βιωματικών πρακτικών στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων από τους μαθητές. Η ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας προτείνεται σήμερα ως μέθοδος η οποία επιτυγχάνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των μαθησιακών αποτελεσμάτων, μέσω της παιδαγωγικής αξιοποίησης της αλληλεπίδρασης των μελών της ομάδας που συγκροτείται, προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους.

Διδακτική Ενότητα 6
Τίτλος: Γλωσσική Διδασκαλία σε παιδιά - εστίαση στον ειδικό μαθητικό πληθυσμό (πρόσφυγες - μετανάστες)

Περιγραφή
Παρουσιάζονται ο τρόπος εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας σε μικρή ηλικία καθώς και η διδακτική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθείται. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσεται το θεωρητικό υπόβαθρο εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας που οδηγεί στην καταγραφή των ιδιαίτερων μαθησιακών χαρακτηριστικών των μικρών μαθητών και στη συνέχεια παρουσιάζεται η διδακτική μέθοδος που είναι σκόπιμο να υιοθετηθεί με βάση τον τρόπο που μαθαίνουν οι μικροί μαθητές.
Ακολούθως, δημιουργείται το απαραίτητο διδακτικό και μαθησιακό πλαίσιο για τη διδασκαλία σε μικρούς μαθητές, ώστε η διδακτική προσέγγιση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των προσφύγων/μεταναστών μαθητών, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην υιοθέτηση βιωματικών πρακτικών όπως είναι τα παραμύθια, τα τραγούδια, τα παιχνίδια, και τα θεατρικά παιχνίδια.

Διδακτική Ενότητα 7
Τίτλος: Τεχνολογία και διδασκαλία Ξένης Γλώσσας

Περιγραφή
Είναι αλήθεια ότι κάποτε η εκμάθηση των ξένων γλωσσών δεν διέφερε και πολύ από τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ή της λατινικής. Αρχικά η εκπαιδευτική κοινότητα ακολούθησε διάφορες μεθόδους βασισμένες σε απαρχαιωμένες και πολλές φορές στείρες πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας. Οι νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) έχουν διεισδύσει τα τελευταία χρόνια σε όλους τους βασικούς και μη τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας διείσδυσαν και στην εκπαίδευση. Η ένταξη των Τ.Π.Ε. στην ξενόγλωσση εκπαιδευτική διαδικασία έχει φέρει πολλά θετικά αποτελέσματα στην μάθηση. Η πληροφορία με την ένταξη της τεχνολογίας στην εκπαίδευση παρουσιάζεται σε μη γραμμική σειρά, η ανάδραση είναι άμεση, η πλοήγηση μπορεί να είναι ελεύθερη, ενώ ο κάθε μαθητής μπορεί να αξιοποιήσει τον χρόνο τους, όπως επιθυμεί ο ίδιος. Ο συνδυασμός εικόνας, ήχου, βίντεο κάνουν την μάθηση των ξένων γλωσσών μια ευχάριστη διαδικασία. Με την εισαγωγή της τεχνολογίας στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών οι μαθητές δεν είναι πλέον οι παθητικοί δέκτες της γνώσης, την οποία θα κάνουν κτήμα τους με τις απαρχαιωμένες μεθόδους απομνημόνευσης και επανάληψης. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας γίνεται περισσότερο εύκολη αλλά και ευχάριστη με την χρήση των Τ.Π.Ε. Αυτός είναι και ο στόχος της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας, να αναδείξει την τεράστια σημασία της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας.

Διδακτική Ενότητα 8
Τίτλος: Θέματα Ειδικής Αγωγής στην Εκμάθηση της Γλώσσας

Περιγραφή
Η συγκεκριμένη θεματική εστιάζεται στην Ειδική Αγωγή και τη διδασκαλία της γλώσσας γενικά και ειδικότερα στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για ιδιαίτερη και αρκετά εξειδικευμένη θεματική, αλλά άλλο τόσο σημαντική, αν αναλογιστούμε τον επιπολασμό των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο που εντάσσονται στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής και αν συνυπολογίσουμε τη δυσκολία που, ασφαλώς, ερευνητικά και εμπειρικά έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν οι μαθητές με αναπηρία και με διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη μαθητική τους πορεία, στην κατάκτηση της γλώσσας.
Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν τα παραπάνω, η θεματική κατανεμήθηκε σε δύο άξονες. Στον πρώτο άξονα παρουσιάζονται γενικά στοιχεία της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ενώ στο δεύτερο, στοιχεία του νευρογλωσσικού εγκεφαλικού περιβάλλοντος, ώστε να συνειδητοποιηθεί ποια οργανικά μέρη του εγκεφάλου συμμετέχουν στη διαδικασία ολοκλήρωσης της γλωσσικής ικανότητας του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, στον Α΄ Άξονα δίνεται (Βασικά Στοιχεία Ειδικής Αγωγής Και Διαπαιδαγώγησης) ο ορισμός της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, παρουσιάζεται ο ρόλος του ειδικού παιδαγωγού, διευκρινίζεται τι είναι αξιολόγηση στην ειδική αγωγή και ποιοι οι σκοποί της, καθώς και τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα παρέμβασης ειδικής αγωγής. Στη συνέχεια, αναφέρονται τα εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα ειδικής αγωγής στα δημόσια σχολεία, αλλά και στα Ειδικά Σχολεία- μη εκπαιδευτικά ιδρύματα και δίνονται βασικά πληροφοριακά στοιχεία για την Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα.
Στον Β΄ άξονα αναλύεται ο ρόλος του εγκέφαλου στην κατάκτηση της γλωσσικής λειτουργίας, με δεδομένα από την επιστήμη της νευροψυχολογίας, που εστιάζονται στις γλωσσικές λειτουργίες. Επιπλέον, παρατίθενται στατιστικά- επιδημιολογικά στοιχεία μαθησιακών δυσκολιών και ακολουθεί μια παρουσίαση στοιχείων των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών δηλ. Δυσλεξίας, Δυσαριθμησίας, Δυσγραφίας, Δυσαναγνωσίας και Δυσορθογραφίας. Ο Β΄ άξονας εμπλουτίστηκε με αναφορές στις βασικές αρχές για μια ποιοτική συνεκπαίδευση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, όπου υπογραμμίστηκε ο κομβικός ρόλος της ανάπτυξης των κινήτρων και του εκπαιδευτικού προφίλ.

Διδακτική Ενότητα 8
Τίτλος: Θέματα Ειδικής Αγωγής στην Εκμάθηση της Γλώσσας

Περιγραφή
Η συγκεκριμένη θεματική εστιάζεται στην Ειδική Αγωγή και τη διδασκαλία της γλώσσας γενικά και ειδικότερα στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για ιδιαίτερη και αρκετά εξειδικευμένη θεματική, αλλά άλλο τόσο σημαντική, αν αναλογιστούμε τον επιπολασμό των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο που εντάσσονται στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής και αν συνυπολογίσουμε τη δυσκολία που, ασφαλώς, ερευνητικά και εμπειρικά έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν οι μαθητές με αναπηρία και με διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη μαθητική τους πορεία, στην κατάκτηση της γλώσσας.
Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν τα παραπάνω, η θεματική κατανεμήθηκε σε δύο άξονες. Στον πρώτο άξονα παρουσιάζονται γενικά στοιχεία της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ενώ στο δεύτερο, στοιχεία του νευρογλωσσικού εγκεφαλικού περιβάλλοντος, ώστε να συνειδητοποιηθεί ποια οργανικά μέρη του εγκεφάλου συμμετέχουν στη διαδικασία ολοκλήρωσης της γλωσσικής ικανότητας του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, στον Α΄ Άξονα δίνεται (Βασικά Στοιχεία Ειδικής Αγωγής Και Διαπαιδαγώγησης) ο ορισμός της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, παρουσιάζεται ο ρόλος του ειδικού παιδαγωγού, διευκρινίζεται τι είναι αξιολόγηση στην ειδική αγωγή και ποιοι οι σκοποί της, καθώς και τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα παρέμβασης ειδικής αγωγής. Στη συνέχεια, αναφέρονται τα εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα ειδικής αγωγής στα δημόσια σχολεία, αλλά και στα Ειδικά Σχολεία- μη εκπαιδευτικά ιδρύματα και δίνονται βασικά πληροφοριακά στοιχεία για την Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα.
Στον Β΄ άξονα αναλύεται ο ρόλος του εγκέφαλου στην κατάκτηση της γλωσσικής λειτουργίας, με δεδομένα από την επιστήμη της νευροψυχολογίας, που εστιάζονται στις γλωσσικές λειτουργίες. Επιπλέον, παρατίθενται στατιστικά- επιδημιολογικά στοιχεία μαθησιακών δυσκολιών και ακολουθεί μια παρουσίαση στοιχείων των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών δηλ. Δυσλεξίας, Δυσαριθμησίας, Δυσγραφίας, Δυσαναγνωσίας και Δυσορθογραφίας. Ο Β΄ άξονας εμπλουτίστηκε με αναφορές στις βασικές αρχές για μια ποιοτική συνεκπαίδευση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, όπου υπογραμμίστηκε ο κομβικός ρόλος της ανάπτυξης των κινήτρων και του εκπαιδευτικού προφίλ.

Διδακτική Ενότητα 9
Τίτλος: Θέματα αξιολόγησης - Η Αξιολόγηση της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας

Περιγραφή
Είναι αλήθεια ότι η διδασκαλία αλλά και η εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας έχει ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τα οποία προκύπτουν από τη φύση της ίδιας της γλώσσας και τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους διδάσκοντες. Η διδασκαλία και η εκμάθηση της ελληνικής είτε ως ξένης είτε ως δεύτερης γλώσσας αποτελεί ένα στοίχημα τόσο για τους διδάσκοντες όσο και για τους διδασκομένους. Η αξιολόγηση είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με αξιολόγηση της γλωσσομάθειας αλλοδαπών μαθητών και μαθητριών. Το ζήτημα της χαμηλής επίδοσης των μαθητών και κυρίως των αλλοδαπών έχει απασχολήσει την ελληνική ερευνητική κοινότητα. Η αιτία, ορισμένες φορές, αποδίδεται στην ανεπαρκή μέριμνα του ελληνικού σχολείου για την εκπαίδευσή τους και άλλες, στην ανεπάρκεια των ίδιων των εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες πολυπολιτισμικότητας που επικρατούν στη σχολική τάξη. Η αξιολόγηση ως μέθοδος και πρακτική βοηθάει στο έπακρο τον εκπαιδευτικό αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα να δει εμφανώς τις όποιες ελλείψεις έχει κατά την εκπαιδευτική διαδικασία μάθησης της ελληνικής είτε ως δεύτερης είτε ως ξένης γλώσσας. Αυτός είναι και ο σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας: να καταδείξει τις αποτελεσματικότερες πρακτικές αξιολόγησης της ελληνικής ως δεύτερης ή ως ξένης γλώσσας.

Διδακτική Ενότητα 10
Τίτλος: Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας των Κοινωνικών Επιστημών

Περιγραφή
Το μάθημα φέρει εισαγωγικό χαρακτήρα στη μελέτη των δύο ρευμάτων ερευνητικής μεθοδολογίας που έχουν κυριαρχήσει στις κοινωνικές επιστήμες. Μετά το πέρας αυτού, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαφοροποίηση της ποσοτικής στρατηγικής έρευνας από την ποιοτική στρατηγική στη βάση τριών κεντρικών σημείων: α. τη σχέση μεταξύ θεωρίας και έρευνας, β. τα επιστημολογικά ζητήματα και γ. τα οντολογικά ζητήματα, όπως αυτά ανακύπτουν στη μελέτη του κοινωνικού κόσμου.

Διδακτική Ενότητα 11
Τίτλος: Συγγραφή πτυχιακής εργασίας και μεθοδολογία έρευνας

Περιγραφή
Οι εκπαιδευόμενοι θα εκπονήσουν επιστημονική εργασία 3.000-6.000 λέξεων.

Διδακτική Ενότητα 12
Τίτλος: Ενδυνάμωση δεξιοτήτων με σχέδιο μικροδιδασκαλίας

Περιγραφή
Οι επιμορφούμενοι/ες θα πρέπει να οργανώσουν την δομή μιας μικροδιδασκαλίας βασισμένης στις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Οι αρχές τις μικροδιδασκαλίας θα διευκρινιστούν με την μελέτη ψηφιακού υλικού και συγκεκριμένων οδηγιών.

Πληροφορίες συμμετοχής

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτελείται συνολικά από δώδεκα (12 διδακτικές μηνιαίες ενότητες). Κάθε μηνιαία ενότητα περιλαμβάνει ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Η ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία δεν απαιτεί την ταυτόχρονη αλληλεπίδραση των επιμορφούμενων και των διδασκόντων, που σημαίνει ότι οι επιμορφούμενοι δεν είναι αναγκαίο να συνδέονται στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης την ίδια χρονική στιγμή. Αντίθετα, μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό τους εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο και να μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ (ΑΡΧΗ - ΤΕΛΟΣ)
Το πρόγραμμα είναι ετήσιο και πιστώνει 450 διδακτικές ώρες.

ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
• Συμπλήρωση ενός τεστ πολλαπλών επιλογών στο τέλος κάθε μηνιαίας θεματικής ενότητας
• Συγγραφή τελικής πτυχιακής εργασίας (3.000-6.000 λέξεις)
• Δόμηση σχεδίου μικροδιδασκαλίας (1.500-3.000 λέξεων)

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Όλα μας τα Προγράμματα προσφέρουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης ECVET. Ενδεικτικά, ένα πρόγραμμα 450 ωρών πιστώνει 22,5 ECVET (https://www.iky.gr/el/ecvet).
Τα περισσότερα Προγράμματά μας μοριοδοτούνται ως σεμινάρια, που οργανώθηκαν από δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά το πλεονέκτημα αυτό:
• Εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία.
• Διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου.
• Δεν αφορά το Πανεπιστήμιο, το οποίο διοργανώνει το σεμινάριο ΜΟΝΟ για τη γνώση και την επαγγελματική ενδυνάμωση.

Το Πανεπιστήμιο στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των επιμορφούμενων.

Κόστος Συμμετοχής

390€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.