Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Εργαλείο Αξιολόγησης ΕΔΑΛΦΑ

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Η επιστημονική ομάδα της ΕΨΥΠΕΑ

Σε ποιους απευθύνεται

Σε Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Δασκάλους, Νηπιαγωγούς, Ιατρούς, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κοινωνιολόγους και ειδικότερα σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται στα πλαίσια Διεπιστημονικής Ομάδας.

Περιγραφή σεμιναρίου

Τι είναι το ΕΔΑΛΦΑ:
Το ΕΔΑΛΦΑ είναι ένα εργαλείο για τον καθορισμό του επιπέδου λειτουργικότητας του παιδιού στο φάσμα του αυτισμού, και για τη δημιουργία κοινών στόχων θεραπείας. Βασίζεται σε κλίμακα εξέλιξης του τυπικά αναπτυσσόμενου παιδιού σε 9 ψυχοκινητικές λειτουργίες και περιλαμβάνει δεξιότητες που αρκετές από αυτές δεν έχουν περιγραφεί σε άλλες κλίμακες. Είναι ίσως το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιασθεί σε δύο διεθνή συνέδρια (IALP και INFAR) και σχετικό άρθρο έχει δημοσιευθεί στο Psychology Research τον Μάιο του 2014.

Περιγραφή σεμιναρίου και εργαλείου ΕΔΑΛΦΑ:
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος με εισηγήσεις από όλες τις ειδικότητες της Διεπιστημονικής Ομάδας και βιωματική εξάσκηση στην χρήση του ΕΔΑΛΦΑ. Στο θεωρητικό κομμάτι γίνονται παρουσιάσεις από θεραπευτές διαφορετικών ειδικοτήτων για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού στους εξής τομείς:
Ψυχοκοινωνική αντίληψη, Γνωστική αντίληψη, Κίνηση, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, Καθημερινή Ζωή, Αντίληψη και έκφραση Λόγου, Σίτιση, Ομιλία (Δυσπραξία) και Παιχνίδι. Οι παρουσιάσεις συνοδεύονται από βίντεο που δείχνουν τις δυσκολίες σε όλους τους τομείς.

Το βιωματικό μέρος εστιάζει σε λεπτομερή διδαχή της συμπλήρωσης του πρωτόκολλου του ΕΔΑΛΦΑ, και σε πρακτική άσκηση με πραγματικό σενάριο. Για την πρακτική εξάσκηση δημιουργούνται μικρές ομάδες, με έναν αντιπρόσωπο από κάθε ειδικότητα. Οι ιεραρχικοί στόχοι θεραπείας βγαίνουν άμεσα μετά τη συμπλήρωση του πρωτοκόλλου του ΕΔΑΛΦΑ. Υπεύθυνοι για την διεξαγωγή του Σεμιναρίου είναι η Διεπιστημονική Ομάδα της ΕΨΥΠΕΑ υπό την εποπτεία της Δρ. Αγγελικής Κωτσοπούλου.

Συγκεκριμένα στο ΕΔΑΛΦΑ παρουσιάζεται μία κλίμακα των σταδίων τυπικής ανάπτυξης του παιδιού, από τη γέννηση του μέχρι την ηλικία των 6 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στα δύο πρώτα χρόνια. Η κλίμακα αυτή είναι βασισμένη σε οχτώ διεθνείς αναπτυξιακές κλίμακες και στην ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας. Στο ηλικιακό πλαίσιο που καλύπτει το ΕΔΑΛΦΑ (0 μήνες-6 ετών) εξετάζεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως: αδρή και λεπτή κίνηση, γνωστική ανάπτυξη, ανάπτυξη μνήμης, αντίληψη λόγου, έκφραση λόγου, ψυχοκοινωνική εξέλιξη, σίτιση, ένδυση, έλεγχος σφιγκτήρων, παιχνίδι, από κοινού προσοχή, μίμηση και παρουσία στερεοτυπιών. Λαμβάνοντας υπόψη τα στάδια του τυπικά αναπτυσσόμενου παιδιού, διαμορφώνεται το εξελικτικό προφίλ του νηπίου με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Μετά την συμπλήρωση του ΕΔΑΛΦΑ οι θεραπευτικοί στόχοι προκύπτουν αυτόματα για κάθε μια από τις παραπάνω δεξιότητες, ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται το παιδί σε καθεμία από αυτές. Οι στόχοι μπορούν να δοθούν στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς του παιδιού, αν ζητηθούν.

Πληροφορίες συμμετοχής

Στο σεμινάριο θα χορηγηθεί:
- το υλικό του ΕΔΑΛΦΑ
- περιλήψεις των εισηγήσεων
- πιστοποίηση χρήσης του εργαλείου

Το Αξιολογητικό Εργαλείο ΕΔΑΛΦΑ και οι περιλήψεις των εισηγήσεων θα σταλθούν ταχυδρομικά στους συμμετέχοντες πριν τη διεξαγωγή του σεμιναρίου.
Η χρέωση επιβαρύνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου.

 Προϋποθέσεις συμμετοχής:
- PC / laptop / tablet
- Σύνδεση internet
- Οπτικοακουστικός εξοπλισμός (ηχεία, μικρόφωνο, κάμερα)

Οι πληροφορίες για τη σύνδεση σας στο σεμινάριο θα σας σταλθούν μετά την εγγραφή σας σε αυτό.
H προεγγραφή είναι απαραίτητη

Κόστος Συμμετοχής

170€
150€ ανά άτομο, για ομάδες άνω των τριών

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.