Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Η κλινική εφαρμογή της θεωρίας του δεσμού: το εμπειρικά βασισμένο πρόγραμμα για την προαγωγή του ασφαλούς δεσμού γονέα-παιδιού circle of security (έκδοση 2019)

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Katalinas Life Events
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Υπεύθυνη Εισηγήτρια: Η Άννα Φαρδή είναι Κλινική Ψυχολόγος, M.Sc. με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πρόγραμμα Ψυχολογίας και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας). Το ενδιαφέρον της για τη σχέση γονέων-παιδιών την οδήγησε στο να εκπαιδευτεί με την Dr. Carol George (Mills College, USA, Padova University, Italy) στη θεωρία του δεσμού και στις ψυχολογικές μεθόδους αξιολόγησης του σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Είναι πιστοποιημένη (Registered Circle of Security Parenting Facilitator) στη χρήση του Circle of Security Parenting από τον Dr. Glen Cooper - originator with Hoffman, Powell (Spokane, WA, USA). Έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα σε γονείς, παιδαγωγούς και φροντιστές υπό την εποπτεία της Ainsworth Attachment Clinic, USA. Τα τελευταία δέκα έτη συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ τα τελευταία επτά έτη είναι υπεύθυνη ψυχολόγος στο Χριστοδούλειο ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και ιδιωτεύει. Είναι εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου.

Σκοπός

Οι συμμετέχοντες μετά το πέρας του σεμιναρίου θα:

  •  Μπορούν να κατανοήσουν πώς η ποιότητα της αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού επιδρά στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη
  •  Μπορούν να περιγράψουν το πρότυπο του ασφαλούς δεσμού ως ένα χάρτη για τις αλληλεπιδράσεις εντός και εκτός της συνεδρίας
  •  Μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανάγκες των παιδιών με όρους αλληλεπιδράσεων, «ασφαλής βάση» και «ασφαλές καταφύγιο»
  •  Μπορούν να περιγράψουν αλληλεπιδράσεις ανασφαλούς δεσμού και υψηλής επικινδυνότητας
  •  Μπορούν να καθορίσουν τους βασικούς στόχους της παρέμβασης με βάση τις αλληλεπιδράσεις
  •  Μπορούν να περιγράψουν τρόπους συν ρύθμισης του συναισθήματος για να ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες δεσμού των παιδιών
  •  Μπορούν να διαχωρίσουν τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού στο φάσμα του αυτισμού και να τις διαχωρίσουν από την νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από την σύνδεση και την ανακούφιση, απλά αυτά εμφανίζονται με έναν διαφορετικό τρόπο στις αλληλεπιδράσεις με το παιδί με αυτισμό
  •  Μπορούν να ενημερώνουν τους γονείς σχετικά με τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους σε όλο το κύκλο της συναισθηματικής ασφάλειας
  •  Μπορούν να ενημερώνουν τους ειδικούς προσχολικής και σχολικής αγωγής σχετικά με τις βασικές ανάγκες των παιδιών σε όλο το κύκλο της συναισθηματικής ασφάλειας
  •  Μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα αναστοχασμού (reflective function), σχετικά με τις μη ασφαλείς συναισθηματικά αλληλεπιδράσεις, των γονέων μέσω και βιωματικών ασκήσεων.

Περιγραφή σεμιναρίου

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ/Η' ΠΑΙΔΙΑ

Ανακαλύψτε τρόπους να ενσωματώσετε την σύγχρονη εμπειρική μελέτη στη θεωρία του δεσμού στην εργασία σας με τα παιδιά, τους γονείς, τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους!

Το βιωματικό σεμινάριο έχει ως σκοπό να μάθετε τρόπους να εφαρμόζετε το εμπειρικό πρόγραμμα παρέμβασης, με βάση τη θεωρία του δεσμού, Circle of Security για να προάγετε τη συναισθηματική ασφάλεια, ειδικά σε παιδιά με ανασφαλή δεσμό. Η παρέμβαση Circle of Security βασίζεται σε 50 έτη έρευνας στις νευροεπιστήμες και στη θεωρία του δεσμού και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και τιμημένη με βραβείο Ainsworth το 2013. Η νέα του έκδοση δημοσιεύτηκε το 2019.

Οι σύγχρονες μελέτες στο κλάδο της θεωρίας του δεσμού και των νευροεπιστημών δείχνουν ότι η ανάπτυξη ασφαλών δεσμών σχετίζεται με την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Παράλληλα, ο ανασφαλής δεσμός σχετίζεται με την επικινδυνότητα εμφάνισης συμπεριφορικών και συναισθηματικών διαταραχών. Η κατανόηση των βασικών αρχών της θεωρίας του δεσμού και της τυπικής και μη ανάπτυξης του ασφαλούς δεσμού μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό στις παρεμβάσεις με τους γονείς και τα παιδιά. Ο ειδικός που λειτουργεί με βάση τη θεωρία του δεσμού κατανοεί την παθολογία όχι αμιγώς ως εσωτερική του παιδιού αλλά θεωρεί σημαντικό να επικεντρωθεί στα χαρακτηριστικά της σχέσης .

Το πρωτότυπο πρόγραμμα Circle of Security είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην κατανόηση των συναισθηματικών αναγκών εντός της αλληλεπίδρασης υπό το πρότυπο του ασφαλούς δεσμού, και στην ικανοποίηση τους με ευαισθησία (sensitivity) μέσω της αναστοχαστικής λειτουργίας (reflective function), εντός και εκτός της συνεδρίας, με παιδιά/οικογένειες σε όλο το φάσμα της ψυχοπαθολογίας και των νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Το πρόγραμμα είναι αμιγώς βιωματικό. Περιλαμβάνει την παρακολούθηση DVD στα αγγλικά, χρήση πρακτικών και εύχρηστων γραφημάτων με τις συναισθηματικές ανάγκες, ασκήσεις παρατήρησης της συμπεριφοράς προτύπων παιδιών με ασφαλή και ανασφαλή τύπο δεσμού (αποφευκτικός, αμφιθυμικός, αποδιοργανωμένος), βιωματικές ασκήσεις, ασκήσεις αναστοχασμού, και συζήτηση. Μετά το πέρας, οι συμμετέχοντες θα λάβουν υλικό για δική τους χρήση. Οι συναντήσεις δεν λειτουργούν αυτόνομα αλλά είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Πληροφορίες συμμετοχής

Διεξάγεται σε οκτώ συναντήσεις δύο ωρών σε ολιγομελής ομάδες. Οι ειδικοί μπορεί να είναι και οι ίδιοι γονείς ή όχι. Απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους, παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και όποιον ειδικό φροντίζει οικογένειες.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν και στο πλαίσιο προστασίας από τον COVID-19 η παρακολούθηση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί μέσω Skype.

*Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί εκπαίδευση των ειδικών στο πρόγραμμα παρέμβασης Circle of Security Parenting

Κόστος Συμμετοχής

500€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.