Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Ειδική αγωγή: Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Veritas ΚΔΒΜ
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Εκπαίδευση

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές/τριες, επιστήμονες, ειδικούς επαγγελματίες και εργαζόμενους/ες:
• στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση,
• στην παιδαγωγική ευρύτερα και στις συγγενείς επιστήμες,
• στις επιστήμες της πρόνοιας και της αποκατάστασης (εργοθεραπευτές/τριες, κοινωνικούς λειτουργούς, κ.ά.) και
• στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, κ.ά.)
• σε κέντρα, φορείς και οργανισμούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής στήριξης ατόμων με ε.α.α./α.

Σκοπός

Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία, η συστηματική ενημέρωση και η εξοικείωση με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ), τη συνθήκη της αναπηρίας, της επαγγελματικής συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες (ε.ε.α/α.).
Ειδικότερα, εστιάζει σε ένα πλήθος κομβικών ζητημάτων, πρακτικών και προτάσεων τα οποία ξεπερνούν τους βασικούς στόχους που είχε ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η συμβουλευτική τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως η υποβοήθηση του ατόμου στη λήψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων, την επίλυση προβλημάτων και την υλοποίηση μεταβάσεων. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των λειτουργών της συμβουλευτικής, ώστε να είναι ικανοί/ές να βοηθούν και να ενδυναμώνουν το άτομο με ε.ε.α./α. να λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με την εκπαιδευτική και επαγγελματική του πορεία, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του με βάση τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του, καθώς και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας σε όλες τις φάσεις της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής του διαδρομής.
Η πρωτοτυπία, αλλά και συνάμα η πρακτική αξία του προγράμματος, έγκειται στο ότι εστιάζει στο άτομο με ε.ε.α./α. τόσο στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση και συμβουλευτική, όσο και στην τριτοβάθμια, με στόχο την πιο αποτελεσματική λήψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Στόχοι του Προγράμματος
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:
• Να γνωρίζει και να εξοικειωθεί με βασικές έννοιες, όπως ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ), άτομο με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες (ε.ε.α./α.), επαγγελματική συμβουλευτική, επαγγελματικός προσανατολισμός.
• Να κατέχει γνώσεις που αφορούν στη συλλογή, ανάλυση, σύνθεση και οργάνωση πληροφοριών για τον εαυτό, την εκπαίδευση και τα επαγγέλματα, καθώς και τη λήψη αποφάσεων, την επίλυση προβλημάτων και την υλοποίηση μεταβάσεων.
• Να βοηθά το άτομο να λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με την εκπαιδευτική και επαγγελματική του πορεία, καθώς και να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του.
• Να υποβοηθά ένα άτομο στη λήψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων με βάση τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, και τα ενδιαφέροντά του καθώς και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, σε όλες τις φάσεις της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής του διαδρομής.
• Να γνωρίζει και να αναλύει την κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας για τα άτομα με ε.ε.α./α.
• Να εμβαθύνει στις αρχές της κοινωνικής οικονομίας και στην κοινωνική επιχείρηση. Επιπλέον, έμφαση δίνεται στα προγράμματα επιδότησης και στις καλές πρακτικές που αφορούν άτομα με ε.ε.α./α.
• Να γνωρίζει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες που αφορούν στους μαθητές με ε.ε.α./α. και την πρόσβαση ή/και περιορισμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης ώστε να παρέχει ορθή πληροφόρηση.
• Να έχει βασικές γνώσεις και εμπειρίες για την επαγγελματική εκπαίδευση – αποκατάσταση ατόμων με ε.ε.α./α.
• Να κατέχει βασικές αρχές συμβουλευτικής και στήριξης φοιτητών/τριών με ε.ε.ε./α.
• Να συντάσσει σχετικό φάκελο, με τη μορφή Σχεδίου Παρέμβασης με αναφορά σε ομάδα στόχο ή/και μεμονωμένο άτομο και σε αντικείμενο συναφές με την ειδικότητα ή/και το επίπεδο εκπαίδευσής του

Περιγραφή σεμιναρίου

Το ΚεΔιΒιΜ Veritas σε συνεργασία με τα «Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης μέσω e-Learning» του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προσφέρουν το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: “ Ειδική αγωγή: Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες ”.
Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται αποκλειστικά εξ αποστάσεως μέσω e-Learning και έχει συνολική διάρκεια 440 ώρες, ενώ η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωσή του οδηγεί στη λήψη «Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πληροφορίες συμμετοχής

Μεθοδολογία Υλοποίησης:
Το πρόγραμμα υλοποιείται πλήρως μέσω Online Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (e–Learning) και βάσει των αρχών της Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Πιστοποίηση Σπουδών
Σε κάθε μάθημα υπάρχουν ασκήσεις Αυτοαξιολόγησης οι οποίες είναι απευθύνονται στον εκπαιδευόμενο και στην αυτοβελτίωσή του χωρίς να μετράει στην αξιολόγηση του. Σε κάθε συνεδρία υπάρχει εργασία αξιολόγησης, που μετράει 10% στην τελική βαθμολογία. Η εργασία της τελευταίας εβδομάδας, είναι εφ’ όλης της ύλης και έχει αξία 30%. Ο/Η επιμορφούμενος/η θα βαθμολογείται για την κάθε εργασία με άριστα το 10. Για να πιστοποιηθεί ο/η επιμορφούμενος/η θα πρέπει να έχει μέσο όρο εργασιών ≥ 5.
Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος, χορηγείται σε ηλεκτρονική μορφή «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι πιστοποιημένος φορέας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό απόφαση 22312/15-10-2008 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση και τη μοριοδότηση των προγραμμάτων του από τους αρμόδιους στην Ελλάδα φορείς.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης της Δια Βίου Μάθησης, απονέμει εκτός από το «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» επίσης και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού», στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, καθώς και οι Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET) που διασφαλίζονται και τις οποίες μπορεί να «μεταφέρει» προς αναγνώριση από εκπαιδευτικούς ή/και επαγγελματικούς φορείς της Ευρώπης.
Ο φόρτος εργασίας που προβλέπεται σε περίπτωση επιτυχούς παρακολούθησης είναι 10 ώρες ανά εβδομαδιαία συνεδρία και 5 ώρες σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης.
Επίσης, ορίζεται ότι κάθε ώρα επιμόρφωσης αντιστοιχεί σε 0,05 μονάδες ECVET.

Παράδειγμα Επιτυχούς Ολοκλήρωσης:
Αν μία Διδακτική Ενότητα έχει 5 εβδομαδιαίες συνεδρίες ο φόρτος εργασίας αντιστοιχεί σε 5 Χ 10 = 50 ώρες και 50 Χ 0,05 = 2,5 ECVET
Αν ένα Επιμορφωτικό Πρόγραμμα αποτελείται συνολικά από 6 ενότητες ο φόρτος εργασίας αντιστοιχεί σε 6 Χ 50 = 300 ώρες και 300Χ 0,05 = 15 ECVET
Παράδειγμα μη Επιτυχούς Ολοκλήρωσης
Αν μία Διδακτική Ενότητα έχει 5 συνεδρίες ο φόρτος εργασίας αντιστοιχεί σε 5 Χ 5 = 25 ώρες και 25 Χ 0,05 = 1,25 ECVET

Συνολική Διάρκεια: 440 ώρες επιμόρφωσης
Μέθοδος Υλοποίησης: Αποκλειστικά εξ αποστάσεως
ECVET: 22
Ημερομηνία Λήξης Εγγραφών: 25/10/2019

Κόστος Συμμετοχής

520€

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.