Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Ανάλυση Δεδομένων Κλινικών Δοκιμών μέσω SPSS

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΕΔΙΒΙΜ - elearning
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Πληροφορική

Εισηγητής

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΔΕΚΗΣ
Επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος
Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής, ΟΠΑ

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται:
• Σε αποφοίτους ιατρικών σχολών ή γενικότερα σχολών της υγείας.
• Σε επαγγελματίες της υγείας.
• Σε στελέχη επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας που ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες ανάλυσης δεδομένων που προέρχονται από κλινικές δοκιμές.
• Σε αποφοίτους σχολών θετικών επιστημών.

Σκοπός

Γιατί να το παρακολουθήσει κάποιος

  • Με την παρακολούθηση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιούν τουλάχιστον στοιχειώδη ανάλυση δεδομένων που προέρχονται από τυχαιοποιημένες ή μη τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές και να βγάζουν συμπεράσματα από αυτή.
  • Στόχος «Εισαγωγή στην εφαρμοσμένη στατιστική»: Η κατανόηση εννοιών εφαρμοσμένης στατιστικής, η κατανόηση του μηχανισμού ελέγχου υποθέσεων.
  • Στόχος «Ελεγχοι υποθέσεων με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS»: Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να ελέγχουν για την ισότητα των κατανομών τιμών σε μεγάλες ή μικρές κλινικές δοκιμές με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS.
  • Στόχος «Πολυπαραγοντικά μοντέλα ανάλυσης με τη χρήση του SPSS»: Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να προσαρμόζουν ένα μοντέλο για συνεχή δεδομένα με έναν ή περισσότερους παράγοντες, να επιλέγουν ένα βέλτιστο μοντέλο και να μπορούν να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα. Επίσης θα είναι σε θέση να αναλύσουν τα δεδομένα τους κάτω από την παρουσία ελλειπουσών τιμών. Τέλος θα μπορούν να κάνουν ανάλυση δεδομένων και ερμηνεία των αποτελεσμάτων όταν τα δεδομένα μιας κλινικής δοκιμής είναι της μορφής επιτυχία-αποτυχία, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής.
  • Στόχος «Ανάλυση επαναλαμβανόμενων μετρήσεων με τη χρήση του SPSS»: Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια ανάλυση με τη χρήση μοντέλων μικτών επιδράσεων και να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα δεδομένων μιας κλινικής δοκιμής η οποία αποτελείται από τουλάχιστον δύο επισκέψεις και μετράται μια συνεχής μεταβλητή είτε αυτή είναι τυχαιοποιημένη ή όχι.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το πρόγραμμα θα δώσει έμφαση στην εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης δεδομένων τυχαιοποιημένων και μη τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών. Θα διδαχθούν εισαγωγικές έννοιες εφαρμοσμένης στατιστικής, ελέγχου υποθέσεων, απλές παραμετρικές και μη παραμετρικές τεχνικές, πολυπαραγοντικές μεθόδους ανάλυσης συνεχών δεδομένων και λογιστική παλινδρόμηση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση μοντέλων τυχαίων επιδράσεων στην ανάλυση κλινικών δοκιμών.

Ενότητες

  • Εισαγωγή στην εφαρμοσμένη στατιστική: Πληθυσμός-δείγμα, κανονική κατανομή, εκτίμηση παραμέτρων, εισαγωγή στον έλεγχο υποθέσεων.
  • Ελεγχοι υποθέσεων με τη χρήση του SPSS: Παραμετρικοί έλεγχοι για τη διαφορά δύο ανεξάρτητων δειγμάτων, δύο εξαρτημένων δειγμάτων, πολλών ανεξάρτητων δειγμάτων, δύο κατηγορικών μεταβλητών σε δεδομένα κλινικών δοκιμών. Μη παραμετρικοί έλεγχοι για τη διαφορά δύο ανεξάρτητων δειγμάτων, δύο εξαρτημένων δειγμάτων, πολλών ανεξάρτητων δειγμάτων σε δεδομένα μικρών κλινικών δοκιμών.
  • Πολυπαραγοντικά μοντέλα ανάλυσης με τη χρήση του SPSS: Χρήση της διαδικασίας Γενικού Γραμμικού Μοντέλου με έναν ή περισσότερους παράγοντες, επιλογή καλύτερου μοντέλου και ερμηνεία αποτελεσμάτων. Στοιχειώδεις τεχνικές κάτω από την παρουσία ελλειπουσών τιμών. Χρήση μοντέλου λογιστικής παλινδρόμησης με έναν ή περισσότερους παράγοντες, επιλογή καλύτερου μοντέλου, ερμηνεία αποτελεσμάτων.
  • Ανάλυση επαναλαμβανόμενων μετρήσεων με τη χρήση του SPSS: Απλές τεχνικές ανάλυσης, χρήση μοντέλων μικτών (σταθερών και τυχαίων) επιδράσεων, στρατηγική ανάλυσης, ερμηνεία αποτελεσμάτων. Παραδείγματα σε τυχαιοποιημένες ή μη τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, πολυκεντρικές κλινικές, δοκιμές cross-over.


Η «αξία» του προγράμματος
Η εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών ανάλυσης σε δεδομένα κλινικών δοκιμών.

Πληροφορίες συμμετοχής

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης
Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο συνοδεύεται από Συμπλήρωμα του Πιστοποιητικού, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά το αντικείμενο του προγράμματος, οι θεματικές ενότητες που παρακολούθησε ο εκπαιδευόμενος, καθώς και η μεθοδολογία εκπαίδευσης που ακολουθήθηκε.

Εκπτωτική πολιτική:
20% για τις εξής κατηγορίες δικαιούχων :

  • Άνεργοι
  • Φοιτητές ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ)
  • Ομαδικές Εγγραφές (τουλάχιστον τέσσερα άτομα που εργάζονται στην ίδια επιχείρηση ή οργανισμό ή είναι μέλη ένωσης επαγγελματιών)
  • Τρίτεκνοι ή Πολύτεκνοι
  • Συνταξιούχοι με οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας
  • Δικαιολογητικά Εκπτωτικής Πολιτικής

Oι εκπτώσεις δεν θα λειτουργούν συνδυαστικά.

Κόστος Συμμετοχής

350€
(Ισχύει εκπτ. πολιτική)

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.