Νέα
14/10/2016

Πρόσθετα τροφίμων και η χρήση τους

της Ε. Μάργαρη

Γιατί οι ρόλοι των προσθέτων τροφίμων έχουν παρεξηγηθεί;

Τα πρόσθετα τροφίμων έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια . Η συντήρηση των τροφίμων είναι φυσική αναγκαιότητα: το αλάτι για παράδειγμα χρησιμοποιείτο χρόνια για τη διατήρηση πολλών τροφίμων, από το κρέας, το ψάρι, τις σαλάτες έως το ψωμί.

Σήμερα, τα πρόσθετα τροφίμων μετά από αρκετές αλλαγές στη νομοθεσία, είναι αυστηρά ρυθμιζόμενα και υπόκεινται σε τακτικές αξιολογήσεις της ασφάλειας.

Επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων σε γενικές γραμμές κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τις λειτουργίες που επιτελούν. Καθένα από αυτά έχει ένα συγκεκριμένο όνομα και αριθμό.

Κάποιες από τις κατηγορίες είναι οι εξής:
• ρυθμιστές οξύτητας
• γαλακτωματοποιητές
• αντιοξειδωτικοί
• χρωστικές τροφίμων
• συντηρητικά
• σταθεροποιητές
• πηκτικοί παράγοντες

Όλες οι πρόσθετες ουσίες εξετάζονται για την τοξικότητα και την ασφάλεια. Εντούτοις, οι παρενέργειες δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν εντελώς.

Οι κύριες χρήσεις των προσθέτων στα τρόφιμα είναι οι εξής:
• Εξασφαλίζουν την ασφάλεια του καταναλωτή.
• Βελτιώνουν τη διατήρηση της ποιότητας
• Βελτιώνουν την αύξηση της διαθεσιμότητας στην αγορά
• Διατηρούν τη διατροφική τους αξία σχεδόν αναλλοίωτη.
• Διευκολύνουν τη παρασκευή του τροφίμου.
• Αυξάνουν κατά πολύ το χρόνο ζωής του προϊόντος.

Τα πρόσθετα διαδραματίζουν σημαντικό και απαραίτητο ρόλο στη λήψη εφοδιασμού των τροφίμων.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι η χρήση των πρόσθετών στα τρόφιμα είναι μια αναγκαία διαδικασία για να μπορούμε να απολαμβάνουμε πληθώρα προϊόντων που καταναλώνουμε.

Η μόνη εναλλακτική, θα ήταν η αντικατάστασή τους με φρέσκα τρόφιμα, πράγμα που η σημερινή εποχή το καθιστά πολύ δύσκολο έως αδύνατον. Έτσι λοιπόν το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι η προσεκτική και όχι η αλόγιστη χρήση τέτοιων προϊόντων.

Σύμβουλος Ασφάλειας Τροφίμων/ Eπικεφαλής Επιθεωρητής ISO 22000:2005
email
Η Μάργαρη Έλενα είναι Πτυχιούχος Τεχνολόγος- Τροφίμων και τελειόφοιτη MScστη Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων. Από το 2006 έως το 2011 εργάστηκε ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε 2 μεγάλες βιομηχανίες.


περισσότερα νέα της κατηγορίας

30/01/2017
Μια ματιά στα soft skills | Μέρος 1ο
της Μ. Δανάσκου