13/04/2018

Πώς να ανακαλύψετε τη σταδιοδρομία που αληθινά σας ταιριάζει!

της Β. Κάουλα
Αρθρογραφία

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, να είναι ευχαριστημένοι από την εργασία τους και να τους καλύπτει τόσο υλικά όσο και ως άτομα. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι από 8 στους 10 ανθρώπους δεν παίρνουν ικανοποίηση από τη δουλειά που κάνουν. Από έρευνες έχει προκύψει ότι το 67% των ανθρώπων δεν αγαπούν τη δουλειά τους ή απλώς δεν έχουν το κίνητρο και δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, ενώ το 24% των ανθρώπων επιλέγουν συνειδητά να είναι αποστασιοποιημένοι από τη δουλειά τους ή είναι αληθινά δυστυχισμένοι και αντιπαραγωγικοί.

Αναλογιστείτε εάν ανυπομονείτε να πάτε για δουλειά ή εάν σκέφτεστε τις πιθανές εξελίξεις που θα έχετε στη δουλειά σας ακόμα και όταν έχει τελειώσει το ωράριό σας; Αν όχι, -και σ' αυτή την κατηγορία ανήκει τουλάχιστον το 80%- τότε πρέπει να κάνετε κάτι με την επαγγελματική σας ζωή.

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση και βρείτε ποια είναι η αποστολή της ζωής σας: Υπάρχει κάτι με το οποίο ασχολιόσασταν στο παρελθόν σας, κάτι το οποίο απολαμβάνατε περισσότερο από κάθε τι άλλο; Κάτι που να το αγαπούσατε τόσο πολύ, ώστε θα το κάνατε και αμισθί, αν είχατε την ευκαιρία;
Θυμηθείτε τις ασχολίες που στο παρελθόν σας έκαναν χαρούμενους κι ευτυχισμένους... Τις ασχολίες που σας έκαναν να νιώθετε πως είστε οι καλύτεροι. Σ' αυτές θα βρείτε την αποστολή της ζωής σας ή τη σταδιοδρομία που σας ταιριάζει.

Απαντήστε στην ερώτηση: “Τι είναι αυτό που θα μου άρεσε να κάνω ακόμα και αμισθί, αλλά θα μπορούσα κάλλιστα και να πληρώνομαι γι' αυτό;” και θα έχετε ανακαλύψει μία από της αποστολές της ζωής σας.

Πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να ζήσουν άνετα ή να γίνουν πλούσιοι, κάνοντας αυτό που αγαπούν. Κι όμως υπάρχουν άλλοι που τόλμησαν να το επιδιώξουν και τα κατάφεραν. Τέτοια παραδείγματα είναι ο ηθοποιός Τζέι Λένο, ο παρουσιαστής Ντέηβιντ Λέτερμαν, ο δημοσιογράφος Μάικλ Πάρκινσον και η παρουσιάστρια Όπρα Γουΐνφρεϊ, στους οποίους άρεσε να συναναστρέφονται με πολύ κόσμο και να μιλούν και βρήκαν τρόπο να είναι αυτό το κύριο αντικείμενο της δουλειάς τους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι επίσης ο θρύλος του γκολφ Τάιγκερ Γουντς, οι τενίστες Ρότζερ Φέντερερ και Πατ Ράφτερ και αμέτρητοι αθλητές, στους οποίους άρεσαν  τα σπορ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έγιναν πολύ επιτυχημένοι και βαθύπλουτοι από τις δραστηριότητές τους, αλλά όλοι τους άρχισαν από το μηδέν, προσπαθώντας να σταδιοδρομήσουν σε κάτι που τους άρεσε τόσο, ώστε θα το έκαναν και αμισθί. Σκεφτείτε δεκάδες χιλιάδες άλλους που μπορεί να μην είναι εξίσου διάσημοι, αλλά ζουν επιτυχημένοι χάρη στις δραστηριότητές τους. Να θυμάστε ότι όλες ανεξαιρέτως οι αυθεντίες κάποτε υπήρξαν αρχάριοι.

Βρείτε κάτι που απολαμβάνετε να κάνετε και δεν θα ξαναδουλέψετε στη ζωή σας.

Μπορεί να απολαμβάνετε να τρώτε σε ωραία εστιατόρια, να διαβάζετε βιβλία και περιοδικά, να πηγαίνετε σε πάρτι και σε κλαμπ, να βλέπετε ταινίες, να ακούτε ή να παίζετε μουσική, να γνωρίζετε καινούργιους ανθρώπους, να σερφάρετε στο ίντερνετ, να ασχολείστε με κάποιο σπορ ή να πηγαίνετε για ψώνια.
Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που πληρώνονται για να τα κάνουν όλα αυτά.
Τα πράγματα που σας ενθουσιάζουν δεν είναι ποτέ τυχαία. Είναι η κλίση σας.
Μπορείτε να ζήσετε, κάνοντας οτιδήποτε σας ενθουσιάζει. Αλλά πρώτα πρέπει να αποφασίσετε ακριβώς τι σας αρέσει.

Άμεσα σταματήστε να σκέφτεστε το να πιάσετε μια δουλειά. Η δουλειά μπορεί να είναι μια προσωρινή λύση για όσο θα κυνηγάτε το όνειρό σας. Τη δουλειά την κάνει κάποιος, που θα προτιμούσε να κάνει κάτι άλλο. Κι αυτό ακριβώς κάνει το 80% των ανθρώπων.

Εκατομμύρια άνθρωποι, όμως, έχουν επιτυχημένες καριέρες, κάνοντας τα πράγματα που τους ενθουσιάζουν. Σηκώνονται κάθε πρωί με όρεξη για να ασχοληθούν με τη δραστηριότητά τους. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε, αν θέλετε να ζήσετε μια ζωή που να σας γεμίζει.

Αν ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή μια καριέρα με μόνο στόχο το να βγάλετε χρήματα, δεν θα διαρκέσει στις δοκιμασίες του χρόνου και θα καταλήξετε κυνικοί και δυστυχισμένοι. Κάντε αυτό που σας λέει η καρδιά σας πως είστε πλασμένοι να κάνετε και τα χρήματα τελικά θα έρθουν.

Να μην σας σπρώχνουν τα προβλήματά σας. Να σας οδηγούν τα όνειρά σας.

Βιβλιογραφία
Allan & Barbara Pease (2018). Η Aπάντηση. Μετάφραση: Ναούμ Π., Εκδόσεις Ιβίσκος

Life & Business Coach, Σύμβουλος Σχέσεων-Προσωπικής Ανάπτυξης & Ενδυνάμωσης
Εισηγήτρια Σεμιναρίων Συμβουλευτικής και Life & Business Coaching

Διαβάστε επίσης

Καριέρα, τεχνολογία, συνέδρια και νέα σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας