Βρείτε Σεμινάρια

Σεμινάριο εξ αποστάσεως

Αντιμετωπίζοντας την Κόπωση Συμπόνιας των Ψυχοθεραπευτών

Διοργανωτής Σεμιναρίου E-Learning:
Gestalt Synthesis
Το σεμινάριο έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια σεμινάρια στην κατηγορία Ψυχολογία

Εισηγητής

Michael Soth
Διεθνώς Αναγνωρισμένος Συνθετικός-Σχεσιακός Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, Εκπαιδευτής, Επόπτης με 30 χρόνια εμπειρίας

Ο Michael Soth είναι Συνθετικός-Σχεσιακός Σωματικός ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής και επόπτης . Έχει ως βάση την Οξφόρδη της Αγγλίας με 30 χρόνια εμπειρίας εργασίας και διδασκαλίας συνθετικής προσέγγισης. Αρχικά εκπαιδεύτηκε στο Chiron Centre for Body Psychotherapy στο Λονδίνο, όπου δούλεψε αργότερα ως Διευθυντής Εκπαίδευσης για 18 χρόνια.
Ο Michael Soth εργάζεται από τη δεκαετία του 80 στο να ενοποιήσει τη ραϊχική και την ψυχαναλυτική παράδοση και είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος εκπαιδευτής σε αυτό τον τομέα. Αντλεί έννοιες, αρχές και τρόπους εργασίας από ένα ευρύ φάσμα ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων και ψυχαναλυτικών και ανθρωπιστικών παραδόσεων, και τον ενδιαφέρει η θεραπευτική σχέση ως μια ψυχοσωματική διεργασία μεταξύ δυο ανθρώπων που είναι εξίσου πληγωμένοι και ακέραιοι.
Έχει γράψει πολλά άρθρα και διάφορα κεφάλαια βιβλίων και είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια. Ήταν ένας από τους επιμελητές του Handbook for Body Psychotherapy and Somatic Psychology που δημοσιεύτηκε το 2015.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε: 
Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές κ.λπ.).

Σκοπός

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να:

  • Αναγνωρίζουν τις συνθήκες που τους εξαντλούν και ρουφούν σε μια συνηθισμένη εργασιακή εβδομάδα.
  • Ανιχνεύουν τις σωματικές τους ανταποκρίσεις με συγκεκριμένους θεραπευόμενους, ειδικά μετά από μία συνεδρία, και να τις συνδέουν με “φορτισμένες” και συγκρουσιακές στιγμές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.
  • Καταλαβαίνουν αυτές τις στιγμές όχι μόνο σε σχέση με την τραυματισμένη κατάσταση του θεραπευόμενου ή την αφήγηση του τραύματος, αλλά συγκεκριμένα σε σχέση με το σύνθετο συγκρουσιακό ψυχοσωματικό σύστημα του θεραπευόμενου και ειδικά σε σχέση με τις καταστάσεις απόσχισης και τις μη-λεκτικές διεργασίες εκτός επίγνωσης που δεν μπορούν να ειπωθούν.
  • Αναγνωρίζουν πώς η σύγκρουση του θεραπευόμενου παραλληλίζεται στην αντιμεταβίβαση στο ψυχοσωματικό σύστημα του ίδιου του θεραπευτή. (Αυτό το φαινόμενο έχει εξηγηθεί με τους κατοπτρικούς νευρώνες ή ως προβολική ταύτιση ή ως ενσώματη αντήχηση).
  • Διατηρούν —στη δική τους συνειδησιακή ροή ως θεραπευτές— τα πολλαπλά επίπεδα εκπραξιών (enactments) των τραυματικών σεναρίων, χωρίς ή πριν κάποια ρητή αυτοαποκάλυψη.
  • Ανατροφοδοτούν, μέσα από τις παρεμβάσεις τους, τις κομματιασμένες πτυχές της σύνθετης σύγκρουσης του θεραπευόμενου, συνεχίζοντας να ρυθμίζουν τον πιθανό κατακλυσμό/επανατραυματισμό του θεραπευόμενου.
  • Περιέχουν και να μεταβολίζουν τα επακόλουθα των συνεδριών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν να ξαναδούν τον θεραπευόμενο.

Περιγραφή σεμιναρίου

Πώς να διαχειριστείτε τους 5 βασικούς λόγους και “πυροδότες” της κόπωσης συμπόνοιας μέσα από συγκεκριμένη και λεπτομερή ομαδική εποπτεία και εκπαίδευση με τον Michael Soth

Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί και βαθείς λόγοι για τους οποίους η άσκηση της θεραπείας μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για τον επαγγελματία και την ψυχοσωματική του υγεία. Οι περισσότεροι θεραπευτές προσπαθούν να εργαστούν με έναν τρόπο που να μπορεί να αγγίξει βαθιά τον πόνο των θεραπευόμενων. Παρόλα αυτά, για να επιτευχθεί αυτό, οι θεραπευτές χρειάζεται να ανοίξουν διάπλατα την πύλη της ενσυναίσθησης. Αυτή η πύλη δεν έχει μόνο μία κατεύθυνση -μέσα από αυτήν περνούν οι αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο. Με το να σχετίζεται σε βάθος με τους θεραπευόμενους, ο θεραπευτής εισχωρεί στον εσωτερικό τους κόσμο και απορροφά τις συγκρούσεις, το τραύμα και τον συναισθηματικό τους πόνο.

Μια απλή φράση που ο Michael Soth χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια στις εκπαιδεύσεις του είναι: “η σύγκρουση του θεραπευόμενου γίνεται η σύγκρουση του θεραπευτή” (ή με πιο ψυχαναλυτικούς όρους, φέρνοντας μια ολιστική ψυχοσωματική κατανόηση στην αντιμεταβίβαση, για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην άρρητη σχεσιακή γνώση και στην προ-στοχαστική διυποκειμενικότητα).

Η κόπωση συμπόνιας, ο δευτερογενής τραυματισμός, το burnout του θεραπευτή και οι τρόποι πέψης και επεξεργασίας του ψυχοσωματικού φορτίου το οποίο είναι αναγκαστικά μέρος του επαγγέλματός μας, ήταν η θεματική ενός προηγούμενου σεμιναρίου και μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν στην Αγγλία πριν κάποια χρόνια.

Ο Michael Soth φέρνει μια σωματική-σχεσιακή προσέγγιση σε αυτά τα θέματα τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα στις θεραπείες μέσω του λόγου, αλλά δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά ή να αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά μέσα από ένα υπόδειγμα όπου ο νους υπερέχει του σώματος. Πατώντας πάνω στις ιδέες του προηγούμενου σεμιναρίου και επεξηγώντας τες ξανά για τους καινούργιους συμμετέχοντες, τώρα θα τις εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη δική σας συγκεκριμένη επαγγελματική άσκηση και στον δικό σας τρόπο εργασίας.

Προς προηγούμενους συμμετέχοντες
Αυτό το σεμινάριο είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνετε και να πειραματιστείτε με την κατάνοησή σας καθώς θα εφαρμόζετε αυτά που έχετε μάθει στη δική σας επαγγελματική άσκηση όπως και συμμετέχοντας ενεργά στις εποπτείες της υπόλοιπης ομάδας. Οι συμμετέχοντες από το προηγούμενο σεμινάριο ή όσοι γνωρίζουν σε κάποιον βαθμό αυτήν τη θεωρία και έννοιες, προσκαλούνται να πάρουν τον ρόλο του παρατηρητή και επόπτη σε σχέση με τα καινούργια μέλη που συμμετέχουν για πρώτη φορά. Δίνοντας την πρόκληση στον εαυτό σας να μεταφέρετε τη γνώση σας στους άλλους, θα εμπεδώσετε τη θεωρία εφαρμόζοντάς την στην πράξη και έτσι θα εμβαθύνετε ακόμα περισσότερο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο θα επεξεργαστούμε δύο θεματικές:

1.Εξαιτίας της παραδοσιακής έμφασης των “θεραπειών μέσω του λόγου” στη λεκτική αλληλεπίδραση, κυριαρχεί στον χώρο μας ένας βαθμός αφέλειας και έλλειψη επίγνωσης γύρω από τις μη-λεκτικές και προ-αντανακλαστικές διεργασίες, μέσω των οποίων ο δευτερογενής τραυματισμός πετάει κάτω από το ραντάρ της συνειδητής μας προσοχής και απορροφάται απ’ τον θεραπευτή και ειδικότερα απ’ το σώμα του. Δεν έχει και πολύ νόημα να αναπτύξουμε τεχνικές για την κατανόηση και την επεξεργασία του δευτερογενούς τραυματισμού αν παραμένουμε σε άγνοια για το πώς εισχωρεί μέσα μας απ’ την αρχή (γιατί έτσι θα συνεχίσει να εισχωρεί όλο και περισσότερο).

2.Ενώ μπορεί να έχουμε αντιληφθεί ότι το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή θα έπρεπε να συνοδεύεται από “προειδοποίηση υγείας”, χρειάζεται να αποκτήσουμε μια βαθιά επίγνωση πώς αυτό μεταφράζεται, όχι μόνο θεωρητικά σαν μια ιδέα, αλλά με συγκεκριμένες λεπτομέρειες ξεχωριστά για κάθε μία θεραπευτική μας σχέση. Μόλις συνειδητοποιήσουμε πόσο κυρίαρχες και πανταχού παρούσες είναι οι υποσυνείδητες δυναμικές μέσω των οποίων “η σύγκρουση του θεραπευόμενου γίνεται η σύγκρουση του θεραπευτή” (αυτή είναι μία από τις αρχές που διδάσκει ο Michael Soth και θα αναλυθεί στο σεμινάριο), μπορούμε τότε να αναζητήσουμε βοηθητικές θεωρίες, εργαλεία και τεχνικές για να τις αντιμετωπίσουμε, τόσο εντός των συνεδριών όσο και έπειτα.

Στο σύνολο των διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, ποιοι είναι οι παράγοντες που εντατικοποιούν την έκθεση του θεραπευτή στο δευτερογενές τραύμα και ποιοι οι παράγοντες που προετοιμάζουν τους θεραπευτές και τους κάνουν πιο ανθεκτικούς;

Ο Michael Soth διερευνά τις ψυχοσωματικές δυναμικές της θεραπευτικής σχέσης για πολλά χρόνια και το 2015 του ζητήθηκε από τη BACP (Βρετανική Ένωση Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας) να γράψει μια σειρά από άρθρα πάνω στη “Βιωσιμότητα της Θεραπευτικής Πρακτικής”. Αυτά τα κείμενα θα είναι διαθέσιμα στους συμμετέχοντες (στα αγγλικά).

Δείτε τον Michael Soth σε μια διαδικτυακή ομιλία με ελεύθερη είσοδο και θέμα: "Ξεπερνώντας τους Περιορισμούς των Ψυχολογικών Θεραπειών" την Πέμπτη 2 Μαρτίου, 20.30.

Πληροφορίες συμμετοχής

Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Βιωματικό Σεμινάριο Μέσω ZOOM.

Το σεμινάριο διεξάγεται στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Κόστος Συμμετοχής

165€ Κανονική εγγραφή
150€ Έγκαιρη εγγραφή μέχρι 3 Μαρτίου
50€ Υποτροφίες (Θα δοθούν 1-2 υποτροφίες ανάλογα με τα έσοδα του σεμιναρίου. Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να επικοινωνήσουν στον οργανωτή τους λόγους που αιτούνται την υποτροφία).

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Τα στοιχεία σας αποστέλλονται απευθείας στην εταιρεία που διοργανώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.